18 August 2010

resepi: terung goreng KFC =P

kadang sebab nampak terung dalam peti ais, kesian pulak kat dia. cara paling mudah nak menggunakan terung secara maksima ialah dengan buat terung goreng KFC keemasan. ceyy menu. cam havoc je. padahal nak buat pejam mata pun boleh. 5 minit gerenti boleh siap punyalah. rasa pun memang sangat superb. berbaloi-baloi.


bahan-bahan memang benda yang wajib ada kat dapur pun.


telur
tepung serbaguna*
serbuk lada hitam
terung
minyak


*bab tepung serbaguna tu, tepung yang buat ayam celup tu. kalau tak ada, don't worry. boleh buat sendiri. tepung gandum + tepung beras + serbuk kari + garam = tepung serbaguna.


langkah-langkah:

1. potong terung dengan kerataan rentas. ketebalan ikut suka hati. nipis-nipis cantik sikit.
2. salut terung dengan telur.
3. kemudian salut pula terung tersebut dengan tepung serbaguna yang dicampur dengan serbuk lada hitam. lantas dimasukkan ke dalam minyak yang panas. hiks.
4. goreng hingga warna keemasan. siap dan boleh ngapp!


memang sedap sebab rasa cam ayam KFC. =P masa buat tu, buat satu-satu. macam goreng pisang tu. celup sekeping-sekeping. kalau tak ada terung, boleh aplikasikan resepi ni dengan cendawan yang disiat-siat. ije lagi suka siat-siat cendawan tu. rasa rangup sket. ehe.


p/s: andai terung dah siap dipotong pukul 4 petang tapi nak goreng pada pukul 7 petang, few minutes before berbuka, maka rendamlah terung tersebut dalam air garam. untuk elak jadi layu lunyai. secubit garam pun dah cukup. =) tapi before goreng basuh lah terung tersebut. kang masin lak.

nak goreng terung celup dengan telur je pun lagi boleh. lagi senang. ehe.

selamat mencuba! (ye ye oo je. =P)

8 comments:

Eazy Izzuddin said...

boleh cube neh....
=D
sesuai gak wat time berbuka..

Anne M. said...

ah,
cendawa goreng memang sedap.
tapi kalo mkn ngn femly telur goreng pon sedap.

hitamputeh said...

suke2!!! love cendawan so much!!hahahah!

merahitujambu said...

POSE2 NI BUAT ORG TERLIUR LAA IJE NI..HUHU

luvelysyue said...

alosss,,best2..mule2 bca,tepung?..guud idea,slalu je tepung tu 'tersadai' dlm peti ais..

bleh cube ni resepi ije...nanti ltak byak dehh resepi hop sdap,nanti nk cube...

lyn said...

hu..terliur tgk time2 pose ni

eddie dewanaga said...

whoaa... drooling!!!

lieya orange M.I. said...

tepung beras tu untuk ranggu kan ije?? kalau takde, takper ker...ganti ngan tepung jagung leh ker eik?? huhuu