26 February 2011

tentang bayi yang bakal menjelma

what a lovely hujung minggu. setelah beberapa minggu hidup tanpa hujung minggu, this weekend will be the most meaningful weekend. sebab? boleh rehat all day long tanpa perlu berkejaran sana sini.

rehat dalam erti kata menyiapkan segala kerja rumah.

semalam menjejakkan kaki ke Kluang Mall. along nak berlibur melihat gitar. biasa ije selamba je tawaf mall hingga 10 kali. semalam, sekejap je dah rasa penat. terus ajak along balik. tak sanggup. sebelum ni, penat pun layan je, sebab suka membeli belah secara tingkap ni. melegakan sakit kepala. haha. duit pun selamat. =P

today? hanya perlu kemaskan rumah.

1. lipat baju yang bertimbun di atas katil sejak seminggu yang lalu.
2. iron baju untuk bekalan kerja seminggu akan datang.
3. kemaskan dapur yang tak dijenguk sejak semalam.
4. siapkan lunch.
5. sapu lantai. pastu along sambung tugas, mop lantai. ni kerja seminggu sekali. tapi dah lama kami tak berhujung minggu, maka ni dah jadi kerja sebulan sekali kot.

rutin harian macam siram bunga dan basuh serta jemur kain tu memang petik jari je. gelap time subuh tadi dah settle. ek eleh. yang tu semua boleh buat. huks. =P

esok, melepak depan tv dan laptop. =) er.. kemaskan beg baby dan beg ibu ke hospital kelak. yang ni paling utama untuk hujung minggu ni.

tayang barang baby untuk kenangan masa depan..

tiga beg plastik tampak sedikit. namun we almost spent RM600 on these. welcome my dear. borong sekali harung. ni pun dah pergi kedai murah yang diceritai oleh ramai orang di Parit Raja. ehe.

the first years baby sleeper dan lucky baby stroller. serta lamaze inchworm inside it. our son's first soft toy. =)

detail untuk lamaze inchworm ---> klik sini. ije beli dengan harga RM35 je termasuk kos pos. rasa bagus soft toy ni sebab ada macam-macam bunyi. colourful. dan ada pita pengukur siap! boleh ukur tinggi baby. haha.

detail untuk baby sleeper ---> klik sini. beli sebab rasa perlu untuk bawa baby tidur bersama di katil. kang ibubapa tindih bayi. sape nak tanggungjawab. =P

stroller yang dibeli memenuhi kriteria idaman seperti trifold yang menjimatkan ruang, light weight yang mudah di usung kiri kanan, fully recline yang membolehkan baby baring. tapi handle dia tak reversible. =( tak boleh tengok baby depan mata masa tolak stroller. kira beli tutup mata je la. terima seadanya. ehe.

toys yang mana menjadi mainan bapa dulu. sang bapa semangat nak beli hard toys macam ni. layankan aje.

fisher price drum roll
toy'r'us dump truck shape sorter
fisher price tortoise hammer toy

satu benda yang saya realise ialah, kami dulu belajar buat degree sama-sama. isi kandungan otak dan minda kami lebih kurang. kami memilih toys with multiple intelligences. kahkahkah. ayat macam zaman studi dulu kala. we stress on visual (colours), kinesthetic (motor skill), natural pun ada sebab baby belajar shape di atas badan kura-kura. =P

tengok atas almari tu, ada bead wood toys yang menekankan aspek motor skill kot. ibubapa yang semangat nak bayi belajar itu ini. bayinya entah mahu ke tidak. haha. harap-harap berbaloi la.

becoming toys yang sedang dalam proses penghantaran pos ialah..
lamaze bee and bettle wrist and booties.. RM25/set

tolo germany clock. RM32/pc

priddy cloth books. RM30/set

*is now looking for bath book. =P alahai mak bayi ini.. macam-macam nak diadakan di rumah untuk bayi beliau. =P

p/s: bila tiba saatnya, saya sedar.. ia berlaku secara automatik. dulu mengadap laptop menatap tentang blouse cantik-cantik dari jepun dan korea. kini asyik belek web baby je. =)

3 comments:

merahitujambu said...

waaa..nk tgok peut awok...mesti kiut..mana gambar terbaru awok

saya said...

wahhh..semangat!! tepok tepok tepokk!!! best la.. saya menanti2kan kedatangan baby itu.. take care ye..

opaq said...

waaahhh...

ije...dah banyak opaq tetinggal.
tup.tup.
dah boyot peyut ije..
hehehe.

malu nak cakap.
tapi, rindu...
hahaha.

menyesal tinggal blog lama2.