15 July 2013

Bahaya Ke Makan Megi Semasa Mengandung?Assalamualaikum.

Kadang masa mengandung memang teringin sangat nak makan mee megi. Padahal waktu tak mengandung, langsung tak pandang mee megi. Kalau dah mengidam sangat, makan la sedikit buat rasa kat lidah. Jangan habiskan semangkuk. Kenapa?


10 Sebab Untuk Elakkan Mi Segera:

1. Penyerapan Nutrien: Mi menghalang penyerapan nutrien untuk kanak-kanak di bawah lima tahun, apatah lagi janin yang masih dalam kandungan.

2. Penyebab Kanser: Bahan dalam mi segera dipanggil "Styrofoam ', Yang merupakan ejen menyebabkan kanser.

3. Keguguran: Wanita yang makan mi segera semasa kehamilan mereka menyebabkan keguguran, kerana ia memberi kesan kepada perkembangan janin.

4. Makanan Ringan: Mi segera diperkayakan dengan penuh karbohidrat, tetapi tiada vitamin, serat dan mineral. Ini menjadikan mi segera dianggap sebagai makanan ringan.

5. Sodium: Mi segera adalah kuasa penuh dengan jumlah yang tinggi natrium. Penggunaan berlebihan natrium membawa kepada penyakit jantung, strok, tekanan darah tinggi dan kerosakan buah pinggang.

6. MSG: Monosodium Glutamat digunakan untuk meningkatkan rasa mi segera. Orang yang alah kepada MSG mengambil ia sebagai sebahagian daripada diet mereka, maka mereka akhirnya mengalami sakit kepala, sakit, membakar sensasi.

7. Berat badan yang berlebihan: Makan Mi adalah punca utama obesiti. Mi mengandungi jumlah lemak dan besar natrium, yang menyebabkan pengekalan air dalam badan dan sudah tentu ia membawa kepada berat badan berlebihan.

8. Penghadaman: Mi segera adalah tidak baik untuk sistem penghadaman. Pengambilan mi segera menyebabkan pergerakan usus yang tidak teratur dan kembung.

9. Propylene Glycol: Bahan dalam mi segera dipanggil "Glikol Propylene" yang mempunyai harta anti-beku. Bahan ini digunakan kerana ia menghalang mi dari pengeringan dengan mengekalkan kelembapan. Ia melemahkan sistem imun badan kita. Ia mudah diserap oleh badan dan ia berkumpul di dalam buah pinggang, jantung dan hati. Ia menyebabkan keabnormalan dan kerosakan kepada kawasan-kawasan.

10. Metabolisme: Pengambilan mi segera menjejaskan metabolisme badan, kerana bahan-bahan kimia seperti bahan tambahan, pewarna dan bahan pengawet di dalam mi.

Bukan sekadar bahaya untuk ibu hamil, malah untuk semua orang. Ini adalah 10 sebab mi segere perlu dijauhkan. :)

Untuk suplemen hebat bagi kesihatan optimum dengan harga istimewa? Boleh hubungi saya.


Wakil Pengedar Shaklee Anda
Nur Hifzan Muhamad Zanini (ije) 
♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 933313 ] 
♥ Contact Number : 0136530440
♥ SMS/WhatsApp : 0182704872 
♥ Emel : hifzan2286@gmail.com

No comments: