08 July 2013

Posisi Tidur Terbaik Ketika Hamil

Assalamualaikum.

Kesukaran untuk mencari posisi sesuai sepanjang kehamilan terjadi kepada kebanyakan bakal mommy. Lebih-lebih lagi  di peringkat akhir kehamilan. Serba tak kena. Jom baca posisi yang terbaik ketika hamil.  Mungkin boleh menyelesaikan masalah anda. InsyaAllah.


Photo: POSISI TIDUR TERBAIK KETIKA HAMIL

•	Anda dapat tidur tanpa gangguan ketika perut belum lagi membesar di trimester awal kehamilan. Posisi tidur juga dapat dipelbagaikan tanpa banyak halangan. Tidur mulai terganggu kerana saiz perut, pergerakan bayi mahupun masalah kekejangan kaki apabila bayi yang dikandung semakin membesar dari sehari ke sehari.

•	Belum ada penyelidikan lebih lanjut yang dilakukan berkaitan posisi tidur untuk wanita hamil. Namun pakar perubatan sangat menggalakkan anda untuk tidur secara mengiring terutamanya selepas minggu ke-16 kehamilan.

•	Sebaik-baiknya mengiring ke sisi kiri kerana posisi sebegini memastikan bayi mendapat aliran darah yang lebih lancar. Ia disebabkan inferior vena cava di bahagian belakang sebelah kanan tulang belakang mengembalikan darah dari tubuh bahagian bawah ke jantung. Ia juga turut membantu buah pinggang menjalankan aktiviti perkumuhan dengan baik lalu mengurangkan masalah pembengkakan di bahagian kaki, pergelangan kaki dan tangan.

•	Tidur dengan posisi mengiring kanan juga baik. Anda boleh mengubah posisi ke kanan dan ke kiri agar tidur lebih selesa. Ada baiknya mula membiasakan diri sejak di awal kehamilan lagi supaya tidak kekok untuk tidur dalam posisi sebegini. Anda boleh meletakkan bantal di antara paha dan di punggung bagi mendapatkan tidur dengan posisi mengiring yang lebih selesa. Selain itu, anda juga boleh menggunakan bantal tidur yang disediakan khusus untuk ibu hamil.

•	Anda tidak digalakkan untuk tidur secara menelentang selepas hamil 16 minggu. Ini disebabkan anda akan meletakkan seluruh berat rahim ke bahagian belakang, usus dan inferior vena cava. Tidur dalam keadaan posisi terlentang juga akan meningkatkan risiko sakit pinggang, buasir, menjejas sistem pencernaan, menyukarkan pernafasan dan mengggangu peredaran darah.

•	Tidur menelentang juga turut mempengaruhi tekanan darah. Ada segelintirnya mengalami penurunan tekanan darah hingga menyebabkan masalah pening kepala. Tidak kurang, ada juga yang mengalami peningkatan tekanan darah. Posisi ini sama sekali tidak boleh dipraktikkan jika anda mempunyai tekanan darah tinggi ketika hamil.

•	Anda masih boleh sekali-sekala tidur terlentang tetapi jangan terlalu lama bagi yang tiada komplikasi. Dinasihatkan agar tidak melakukannya secara mendadak jika ingin bangun dari tidur secara terlentang.

========================================
Tips urus kewangan dengan bijak demi masa depan anak-anak anda, jom LIKE --> Perunding Kewangan Anda :)

Jom Hamil (Like) 

• Anda dapat tidur tanpa gangguan ketika perut belum lagi membesar di trimester awal kehamilan. Posisi tidur juga dapat dipelbagaikan tanpa banyak halangan. Tidur mulai terganggu kerana saiz perut, pergerakan bayi mahupun masalah kekejangan kaki apabila bayi yang dikandung semakin membesar dari sehari ke sehari.

• Belum ada penyelidikan lebih lanjut yang dilakukan berkaitan posisi tidur untuk wanita hamil. Namun pakar perubatan sangat menggalakkan anda untuk tidur secara mengiring terutamanya selepas minggu ke-16 kehamilan.

• Sebaik-baiknya mengiring ke sisi kiri kerana posisi sebegini memastikan bayi mendapat aliran darah yang lebih lancar. Ia disebabkan inferior vena cava di bahagian belakang sebelah kanan tulang belakang mengembalikan darah dari tubuh bahagian bawah ke jantung. Ia juga turut membantu buah pinggang menjalankan aktiviti perkumuhan dengan baik lalu mengurangkan masalah pembengkakan di bahagian kaki, pergelangan kaki dan tangan.
• Tidur dengan posisi mengiring kanan juga baik. Anda boleh mengubah posisi ke kanan dan ke kiri agar tidur lebih selesa. Ada baiknya mula membiasakan diri sejak di awal kehamilan lagi supaya tidak kekok untuk tidur dalam posisi sebegini. Anda boleh meletakkan bantal di antara paha dan di punggung bagi mendapatkan tidur dengan posisi mengiring yang lebih selesa. Selain itu, anda juga boleh menggunakan bantal tidur yang disediakan khusus untuk ibu hamil.

• Anda tidak digalakkan untuk tidur secara menelentang selepas hamil 16 minggu. Ini disebabkan anda akan meletakkan seluruh berat rahim ke bahagian belakang, usus dan inferior vena cava. Tidur dalam keadaan posisi terlentang juga akan meningkatkan risiko sakit pinggang, buasir, menjejas sistem pencernaan, menyukarkan pernafasan dan mengggangu peredaran darah.

• Tidur menelentang juga turut mempengaruhi tekanan darah. Ada segelintirnya mengalami penurunan tekanan darah hingga menyebabkan masalah pening kepala. Tidak kurang, ada juga yang mengalami peningkatan tekanan darah. Posisi ini sama sekali tidak boleh dipraktikkan jika anda mempunyai tekanan darah tinggi ketika hamil.

• Anda masih boleh sekali-sekala tidur terlentang tetapi jangan terlalu lama bagi yang tiada komplikasi. Dinasihatkan agar tidak melakukannya secara mendadak jika ingin bangun dari tidur secara terlentang.


Dah cuba Set Kehamilan Shaklee? Jom baca untuk pengetahuan. Segalanya yang terbaik buat bayi comel yang bakal menyerikan rumah tangga anda sekeluarga. Klik SINIWakil Pengedar Shaklee Anda
Nur Hifzan Muhamad Zanini (ije) 
♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 933313 ] 
♥ Contact Number : 0136530440
♥ SMS/WhatsApp : 0182704872 
♥ Emel : hifzan2286@gmail.com