09 August 2013

Keguguran Awal dan Merancang Kehamilan

Assalamualaikum.

Beberapa hari lepas, seorang sahabat baru di bandar Kluang menghubungi saya bertanyakan masalah keguguran yang dialaminya sebanyak 2 kali dalam masa 3 bulan. Doktor menyarankan beliau untuk mengambil supplement untuk persediaan hamil.

Maka, hari ni kita kenali persediaan awal untuk mengandung.

Ikuti apa kata Pakar Perbidanan dan Sakit Puan, CAMC.

"Kes ini adalah keguguran peringkat awal (janin kurang 13 minggu) dan bukanlah disebabkan oleh faktor rahim yang lemah. Ada beberapa sebab keguguran, antaranya;

1. Masalah Janin
Kebanyakan masalah keguguran adalah disebabkan janin tidak membesar dan berkembang dengan normal di dalam kandungan. Biasanya disebabkan kromosom bayi yang tidak normal. Masalah ini tiada kaitan dengan ibu bapanya.

2. Masalah Ibu
Jika ibu berusia 35 tahun keatas, di dapati risiko keguguran seperti ini lebih kerap berlaku. Jika ibu mempunyai masalah kesihatan seperti kencing manis dan penyakit tiroid, ia boleh menyebabkan keguguran. Masalah keguguran boleh meningkat bagi wanita yang sering merokok minum alkohol dan mengambil dadah.

Kajian juga menunjukkan keguguran boleh berlaku tanpa sebab yang ketara. Seramai 50% wanita yang mengalami keguguran di dapati sihat dan tidak mempunyai apa-apa risiko di atas. Oleh itu tidak perlu risau untuk mengandung semula dan melahirkan bayi yang sihat. :)

Artikel ini dipetik daripada Majalah Pa&Ma.

Untuk mereka yang ‘belum ada rezeki, terutama untuk weekend wife/husband, kalau nak cuba dengan GLA Complex, amatlah saya galakkan. Kenapa? Sebab ia adalah salah satu keperluan tubuh (asid lemak perlu Omega-6) yang tak dapat dibuat oleh tubuh dan perlu didapati dari makanan.
GLA Complex dibuat dari Borage OilBagaimana GLA Complex membantu seseorang wanita untuk cepat hamil?

Bagi wanita yang kitaran haidnya tidak bermasalah dan merancang untuk hamil pada masa yang terdekat, GLA Complex iaitu sumber asid lemak Omega 6 ini membantu menghasilkan cecair lendir serviks yang subur dan berkualiti .Jika anda perasan cecair serviks yang seakan akanlendir seperti putih telur ini keluar dari faraj ketika waktu subur . Cecair yang mempunyai KELIKATAN TINGGI menandakan wanita itu berada pada tahap kesuburan PALING TINGGI.
Kenapa perlu nya cecair serviks yang berkualiti , likat dan subur?? cecair serviks ini ibarat sebagai jalan utk memudahkan sperma (Benih lelaki) untuk berenang terus ke rahim wanita dan seterusnya ke arah tiub filapio ( tempat di mana benih wanita dihasilkan) , Jadi ia memberi peluang tinggi untuk benih lelaki bertemu dengan benih wanita utk berlakunya persenyawaaan (biasa org tua panggil mudah lekat).Malah ada pendapat mengatakan cecair serviks yang likat dan subur membantu sperma utk hidup lebih lama iaitu sehingga 5 hari di dalam tiub filapio , yang mana membantu berlakunya persenyawaan walaupon anda tidak melakukan hubungan seksual semasa isteri sedang subur (ovulasi- proses pengeluaran benih wanita).  Jadi jika anda melakukan hubungan seksual pada hari yang kurang subur, oleh kerana sperma masih hidup di dalam tiub filapio lebih lama , ia membantu proses persenyawaan berlaku ..bukan magic yaa ;)

No comments: