07 August 2013

Turunkan Paras Kolesterol

Assalamualaikum

Kehangatan lebaran kian membahang. Jom baca sikit sambil bosan tunggu waktu berbuka. Esok dah raya ni, kepala ligat ingat beraneka juadah di pagi Syawal; sate, rendang, ketupat, lontong, kuih-muih dll. Dalam sedap makan nanti, ingat juga tentang kesihatan diri. Perut baru sihat detox setelah sebulan berpuasa, 1 Syawal terus pulun makan macam-macam. Kesian perut. Jadi, jom bincang sikit tentang kolesterol. Ilmu untuk diri sendiri dan mereka yang tercinta. InsyaAllah.
Cholesterol as a SILENT KILLER.

Apa itu kolesterol?


Sebut kolesterol, pasti kita memikirkan sesuatu yang negatif. Kolesterol amat penting dan diperlukan oleh tubuh. Tanpa kolesterol, tubuh menjadi tidak sihat. Terdapat 2 jenis kolesterol iaitu HDL (kolesterol baik) dan LDL (kolesterol jahat).


Kolesterol dalam kadar tertentu bermanfaat bagi tubuh. Namun, jika tidak dikawal dan kadarnya berlebihan, kolesterol dapat menyebabkan gangguan kesihatan seperti darah tinggi, penyakit jantung, batu hempedu, stroke dan kegagalan fungsi ginjal.
Bagaimana cara untuk kita memantau kadar kolesterol?
Satu-satunya cara memantau kadar kolesterol dan lemak darah adalah dengan melakukan pemeriksaan contoh darah yang diambil setelah kita melakukan puasa(tidak makan) selama satu malam atau 10-12 jam atau sekurang-kurangnya 3-4 jam. Dengan pengambilan darah tersebut, doktor akan melakukan ujian tahap kolesterol dan bacaan normal adalah seperti :-
 • Kolesterol total < 200 mg/dl
 • Kolesterol HDL 35 – 65 mg/dl
 • Kolesterol LDL < 150 mg/dl
 • Trigliserida < 200 mg/dl
 • Ratio kolesterol total : kolesterol HDL < 5

Apa tanda/gejala kolesterol tinggi dalam badan?

 • pening di bahagian belakang kepala (boleh menyumbang kepada stroke akibat daripada pembuluh darah yang tersumbat)
 • sakit di bahagian bahu dan tengkuk
 • kebas kaki dan tangan
 • sakit di bahagian dada kiriApa Shaklee boleh bantu?OmegaGuard
90 kapsul
RM136 (WM)
Hubungi saya untuk dapatkan harga istimewa! Berbaloi-baloi


 • pengambilan asid lemak omega 3 seperti EPA dan DHA boleh mengurangkan risiko penyakit jantung.
 • memperbaiki kesihatan kardiovaskular disamping memelihara tekanan darah dan paras trigliserida dan kolesterol yang normal.
 • merendahkan kolesterol dan menghindar pembekuan darah di dalam badan.
Lecithin
180 biji/botol
RM52 (WM)
Hubungi saya untuk dapatkan harga istimewa! Berbaloi-baloi

Lecithin penting untuk proses metabolisma, kolesterol, triglycerides dan lemak darah (blood lipids). Memecah serta mencairkan lemak terutama kolestrol. Menurunkan total serum cholesterol dan meningkatkan kolesterol baik (HDL).  Membantu kawal paras triglycerides. Membantu memecahkan lemak badan dan mengurangkan lemak yang tersendat di pembuluhan-pembuluhan darah. Mengurangkan kesan buruk yang wujud dari masalah kolesterol


GLA Complex
60 biji/botol
RM91 (WM)
Hubungi saya untuk dapatkan harga istimewa! Berbaloi-baloi

GLA Complex ianya mengandungi vitamin E disamping ianya berfungsi untuk menstabilkan keadaan hormone di dalam tubuh badan kita. Ianya juga membantu membakar lemak di dalam salur darah. Mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung. Mengawal kencing manis dan darah tinggi. Mengawal kolesterol dan bagus untuk fungsi saraf.

atau gantikan GLA Complex dengan Vitamin E
Vita-E Complex
120 biji/botol
RM149 (WM)
Hubungi saya untuk dapatkan harga istimewa! Berbaloi-baloi

Vitamin E untuk menguatkan dinding arteri. Menguatkan imuniti tubuh. Memperlahankan proses penuaan.

Apa kata pengguna?


Jom turunkan paras kolesterol dalam badan! Hubungi saya untuk info lanjut.Wakil Pengedar Shaklee Anda
Nur Hifzan Muhamad Zanini (ije) 
♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 933313 ] 
♥ Contact Number : 0136530440
♥ SMS/WhatsApp : 0182704872  Emel : hifzan2286@gmail.com
♥ FB : Hifzan Zanini
** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

** Shaklee ID 933313 boleh digunakan jika kawan-kawan nak beli sendiri di cawangan Shaklee yang berdekatan. Klik SINI untuk senarai cawangan Shaklee anda.

No comments: