02 November 2013

Thalasemia semasa hamil

Assalamualaikum. Anda disahkan pembawa THELESEMIA semasa hamil? Usah panik. Jom kenali lebih lanjut tentang thalesemia dan bagaimana anda boleh bertindak.

APA ITU THELESEMIA?
 • Penyakit kecacatan darah (hemoglobin).
 • Penyakit yang boleh diwarisi (keturunan)
 • Kecacatan gen menyebabkan hemoglobin dalam sel darah merah menjadi tidak normal. 
 • Kekurangan hemoglobin di dalam darah (kurang daripada 10g/dl)


KEKURANGAN SEL DARAH MERAH
 • Semua tisu tubuh manusia memerlukan oksigen dimana, sel darah merah bertugas membekalkan oksigen kepada tisu dalam badan manusia.
 • Tisu yang ketiadaan oksigen gagal berfungsi dengan baik. 
 • Kekurangan sel darah merah bagi membekalkan oksigen akan mengakibatkan pesakit talasemia berasa lesu, tidak bermaya, dan mungkin sesak nafas sekiranya paras hemoglobin semakin menurun.
TANDA-TANDA PEMBAWA THELESEMIA
 • bayi akan mengalami tanda-tanda anemia bila berusia 13 hingga 18 bulan
 • muka pucat, lemah dan gelisah
 • jaundis (penyakit kuning)
 • pertumbuhan terbantut
 • perut buncit akibat pembengkakkan hati
 • perubahan pembentukan tulang muka yang tidak normal (peringkat akhir)

BAGAIMANA BAYI MENDAPAT TALASEMIA?


Talasemia adalah keturunan, yang bermakna bahawa ia diturunkan melalui keluarga. Talasemia minor dalam satu atau kedua-dua ibu bapa tidak secara automatik membawa kepada bayi mewarisi penyakit ini, dalam banyak cara yang sama seperti mata atau warna rambut ibu bapa tidak sentiasa dikongsi oleh anak-anak mereka. Seorang bayi yang mempunyai satu ibu bapa dengan talasemia minor mempunyai peluang 50% daripada mewarisi kecacatan gen dan menjadi pembawa seperti ibu bapa mereka. Bayi yang mewarisi gangguan gen daripada kedua-dua ibu bapa mempunyai dos dua gen dan kadang-kadang boleh mempunyai talasemia major. Tiga daripada setiap empat kanak-kanak yang mempunyai ibu bapa yang kedua-duanya membawa talasemia beta dilahirkan sihat. Mereka mempunyai peluang 50% menjadi pembawa bebas gejala, risiko 25% mempunyai talasemia lebih teruk utama dan 25% kemungkinan bahawa mereka tidak akan menjadi pembawa dan tidak mempunyai penyakit.
BAGAIMANA SAYA MENGETAHUI JIKA SAYA TALASEMIA? 

Ia adalah agak biasa bagi orang-orang dengan talasemia minor tidak tahu bahawa mereka mempunyainya, kerana terdapat biasanya tidak menunjukkan sebarang gejala. Jika anda bimbang bahawa anda atau suami anda mungkin menjadi pembawa, ujian darah rutin akan dibuatJika anda atau suami anda mempunyai talasemia dan anda sedang merancang keluarga atau sudah mempunyai bayi, ibu bapa  tersebut perlu untuk menjalani ujian darah supaya risiko boleh dinilai. Keputusan ujian positif adalah maklumat berharga untuk berkongsi dengan seluruh keluarga anda,

APAKAH YANG PERLU SAYA LAKUKAN JIKA SAYA HAMIL & TALASEMIA? 

Jika anda mempunyai talasemia minor semasa mengandung, anda mungkin lebih terdedah kepada kekurangan zat besi (anemia). Jika anda menjadi anemia, anda akan perlu untuk mengambil makanan tambahan utk zat besi. Walau bagaimanapun, talasemia beta boleh menjejaskan keputusan ujian darah semasa mengandung,  untuk menunjukkan bahawa zat besi anda adalah rendah . Akibatnya, jika anda mempunyai talasemia minor beta, anda perlu mempunyai ujian darah tambahan untuk mengesahkan bahawa anda adalah-kekurangan zat besi sebelum anda mengambil tablet zat besi. Jika anda mempunyai talasemia, anda juga akan mendapat manfaat daripada mengambil 5mg asid folik sehari.

*sumber zat besi boleh didapati daripada Vita-lea Shaklee
*sumber asid folik boleh didapati daripada B Complex Shaklee

BAGAIMANA SAYA MENGETAHUI JIKA BAYI DIDALAM KANDUNGAN SAYA TALASEMIA?

Jika anda dan suami anda telah didiagnosis dengan talasemia minor, terdapat tiga cara untuk mengetahui jika bayi anda telah mewarisi ia.

1) Chorionic villus sampling (CVS): Ini melibatkan pengambilan sampel kecil plasenta untuk ujian DNA pada kira-kira 10 hingga 12 minggu pregnancy.
2) Amniocentesis: cecair amnion sekitar bayi anda diuji di antara 15 dan 18 minggu di pusat darah .
3) Percutaneous pensampelan (pub): Satu sampel darah yang diambil dari tali pusat pada kira-kira 18 hingga 21 minggu kehamilan. Ujian ini digunakan apabila keputusan ujian lain inconclusive.If anda bimbang bahawa bayi anda mungkin mempunyai talasemia, cuba untuk mendapatkan diagnosis seawal mungkin dalam kehamilan anda .Maklumat ini akan membolehkan anda untuk membuat pilihan bermaklumat untuk anda dan keluarga anda.
DIMANAKAH SAYA BOLEH MENDAPATKAN BANTUAN DAN SOKONGAN?

Untuk maklumat lanjut layari MyTalasemia, portal Kementerian Kesihatan talasemia atau Yayasan Cooley Anemia.

ADAKAH SHAKLEE BOLEH BANTU SAYA?

Insya Allah, makanan tambahan Shaklee; VITA-LEA, B COMPLEX, VITA C dan OSTEMATRIX dapat membantu meringankan penderitaan anda

Vita-Lea
120 tablet
Harga runcit semenanjung Malaysia ialah RM88
Hubungi saya untuk harga jimat!

 • Vita-Lea adalah sumber zat besi atau iron. 
 • Ia adalah nutrien penting untuk badan manusia. 
 • Seorang lelaki dewasa yang sihat mempunyai 40 hingga 50 mg iron per kilogram berat badan
 • wanita dewasa mempunyai 35 hingga 50 mgs iron per kilogram berat badan. 
 • Iron memainkan peranan penting dalam pengangkutan oksigen daripada paru-paru ke tisu. Iron bergabung dengan oksigen di dalam paru-paru dan melepaskan oksigen dalam tisu-tisu yang memerlukan. Iron digunakan dalam pembuatan haemoglobin. 
 • Iron juga berperanan penting dalam fungsi normal imuniti. Kekurangan iron telah menunjukkan badan kita mudah mendapat jangkitan. 

B Complex
120 tablet
Harga runcit semenanjung Malaysia ialah RM53
Hubungi saya untuk harga jimat!

 • Tidak kandungan iron
 • Mengandungi folate (folic asid) yang membantu meningkatkan paras hemoglobin dalam darah
 • Memberi tenaga kepada tubuh
Sustained Release Vita-C 500mg
180 tablet
Harga runcit semenanjung Malaysia ialah RM92.50
Hubungi saya untuk harga jimat!

 • Memberikan serapan maksimun folic asid dalam tubuh
 • Sebagai antioksidan pada tubuh

OsteMatrix
120 kaplet
Harga runcit semenanjung Malaysia ialah RM61
Hubungi saya untuk harga jimat!

 • Memberi kekuatan pada tulang
 • Melegakan kemurungan

Untuk senarai harga runcit, klik SINI.
Untuk konsultasi PERCUMA dan harga lagi MURAH, hubungi saya sekarang. Pasti puas hati! :)


Wakil Pengedar Shaklee Anda
Nur Hifzan Muhamad Zanini (ije) 
♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 933313 ] 
♥ Contact Number : 0136530440
♥ SMS/WhatsApp : 0182704872 
 Emel : hifzan2286@gmail.com
♥ FB Page: Vitamin Suci
♥ FB : Hifzan Zanini 
** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

** Shaklee ID 933313 boleh digunakan jika kawan-kawan nak beli sendiri di cawangan Shaklee yang berdekatan. Klik SINI untuk senarai cawangan Shaklee anda.

No comments: