02 December 2013

Atasi Pedih Ulu Hati (Heartburn) dengan Berkesan

Assalamualaikum. Pedih ulu hati atau heartburn memang menyeksakan. Terasa bahang panas di bahagian dada dan tekak. Ramai yang mengalami masalah ini buntu, apatah lagi bagi ibu hamil yang lebih kerap berisiko untuk mengalami masalah pedih ulu hati ini. 

Jom baca testimoni 

APA KATA PENGGUNA?

Testimoni 1

Testimoni 2 

Testimoni 3

Setelah baca pengalaman mereka di atas, ESP adalah langkah terbaik bagi mengatasi masalah pedih ulu hati. 

ESP
850g
Harga runcit semenanjung Malaysia ialah RM150
Hubungi saya untuk dapatkan harga istimewa!

BAGAIMANA ESP BERTINDAK?

ESP merupakan sumber protein daripada kacang soya yang merupakan sejenis tumbuhan yang bersifat alkali dan dapat meneutralkan keasidan di dalam perut. Dengan pengambilan ESP, asid di dalam perut yang menjadi penyebab pedih ulu hati akan dineutralkan.

Jom ketahui lebih lanjut tentang pedih ulu hati ini.

APA ITU PEDIH ULU HATI?

Pedih ulu hati ialah rasa panas dan pedih seperti terbakar (heart burn) yang biasanya dirasakan pada bahagian bawah tekak sehingga ke bahagian bawah tulang dada. Jika anda mengalami simptom seperti yang dinyatakan, anda mungkin mengalami sakit pedih ulu hati. 

APAKAH PUNCA SAKIT PEDIH ULU HATI?

Masalah pedih ulu hati Ini berlaku bila asid dalam perut naik ke bahagian esofagus. Asid ini boleh naik hingga ke tekak atau mulut dan meninggalkan rasa masam dan pahit. Bagi wanita hamil, peningkatan hormon progesteron semasa hamil melonggarkan otot-otot lembut dalam uterus (rahim). Pakar percaya bahawa hormon ini melonggarkan injap yang mengasingkan esofagus daripada perut. Ini menyebabkan asid gastrik dapat melonjak naik ke atas melalui paip tersebut dan menyebabkan rasa terbakar.


SIAPA YANG BERISIKO MENGALAMI PEDIH ULU HATI?
  • Wanita Hamil

Kebiasaannya, wanita hamil lebih mudah mengalaminya. Bila kandungan semakin besar, saiz bayi yang makin besar akan tolak usus dan perut anda ke atas. Sebab itulah proses pembuangan jadi lebih lambat dan memaksa asid dalam perut naik ke dalam esofagus. Jangan risau, sakit pedih ulu hati di kalangan wanita hamil adalah perkara biasa dan tidak membahayakan ibu dan bayi tetapi ibu mungkin rasa kurang selesa dengan keadaan tersebut.
  • Individu yang skip waktu makan/ sedang berpuasa

Pedih ulu hati juga mungkin dialami oleh individu yang sedang berpuasa. Kebiasaannya, badan kita akan mengeluarkan jus untuk penghadaman (berasid) bila kita makan tetapi apabila kita berpuasa, otak kita dah salah faham. Sebaik sahaja kita terbayangkan makanan atau pun terbau makanan, badan secara automatik akan ingat “Oh! Makanan mesti dah sampai”. Jadi, badan akan hasilkan asid untuk persediaan pencernaan makanan. Sebab itulah, sakit pedih ulu hati dan gastrik juga salah satu punca yang akan tingkatkan risiko pedih ulu hati.

CARA UNTUK ELAKKAN MASALAH PEDIH ULU HATI

  • Elakkan makanan dan minuman yang boleh membuatkannya bertambah teruk. Ini termasuklah makanan yang berlemak atau berempah, coklat, buah-buahan sitrus atau jusnya, alkohol dan kopi. Elakkan juga daripada minum semasa makan.
  • Minuman bersusu boleh membantu melegakan pedih ulu hati. Jika susu penuh krim membuatkan simptom-simptom anda semakin buruk, bertukarlah kepada susu rendah lemak atau susu skim.
  • Makan sedikit tetapi kerap. Ini dapat mengelakkan asid daripada terkumpul dalam perut anda kerana makanan akan meneutralkan asid perut.
  • Jika anda merokok, cubalah berhenti. Merokok melonggarkan injap di antara perut dan esofagus dan membuatkan reflaks asid lebih berkemungkinan berlaku. Merokok juga membahayakan bayi dalam kandungan anda.
  • Duduk atau berdiri tegak, terutamanya semasa dan sejurus selepas makan. Duduk dengan tegak dan jangan membongkok. Elakkan pakaian yang ketat di sekeliling perut dan jangan baring sekurang-kurangnya satu jam selepas makan.
  • Jika pedih ulu hati lebih teruk pada waktu malam, cuba jangan makan apa-apa dalam tempoh tiga jam sebelum anda masuk tidur.
  • Tidur dalam posisi separa duduk. Gunakan banyak bantal atau tinggikan kepala katil anda dengan menggunakan buku-buku atau papan. Graviti akan membantu mengekalkan asid perut di tempat yang sepatutnya dan membantu dalam pencernaan.
  • Pastikan sebarang ubat-ubatan yang anda ambil untuk masalah lain tidak menyebabkan pedih ulu hati menjadi lebih teruk. Ini termasuk ubat anti kemurungan dan anti keradangan tanpa steroid.
Dapatkan ESP anda hari ini bagi mengatasi masalah pedih ulu hati yang membelenggu. WE DO THE BEST, AND LET ALLAH DO THE REST. 

Untuk senarai harga runcit, klik SINI.
Untuk konsultasi PERCUMA dan harga lagi MURAH, hubungi saya sekarang. Pasti puas hati! :)


Wakil Pengedar Shaklee Anda
Nur Hifzan Muhamad Zanini (ije) 
♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 933313 ] 
♥ Contact Number : 0136530440
♥ SMS/WhatsApp : 0182704872 
 Emel : hifzan2286@gmail.com
♥ FB Page: Vitamin Suci
♥ FB : Hifzan Zanini 
** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

** Shaklee ID 933313 boleh digunakan jika kawan-kawan nak beli sendiri di cawangan Shaklee yang berdekatan. Klik SINI untuk senarai cawangan Shaklee anda.

Olahan dari BabyCenter LiveStrong

2 comments:

Nurdiana Aniff said...

Terima kasih di atas perkongsian. Sangat bermanfaat. Ada kelapangan jemput ke blog saya kindhearty.blogspot.com. Tq.

Dr Akbar Abdullah said...

Info yang menarik. Memang faktanya ada di sana. Saya setuju dengan penerangannya. Nice sharing.