12 January 2014

Cara Makan Vitamin Shaklee Yang Wajib Diketahui

Assalamualaikum. Apa yang saya pelajari setelah melibatkan diri selama setahun dalam Shaklee ialah tentang kepentingan mengambil vitamin dengan cara yang betul. Setiap pengedar Shaklee akan memberi jadual pengambilan vitamin mengikut kesesuaian customer tersebut. Sementelah pula setiap orang tidak mengambil vitamin yang sama, tidak mempunyai tahap kesihatan yang sama dan lain-lain lagi.

Ada yang susah nak makan vitamin pada waktu kerja. Jadi boleh ambil pada waktu pagi atau malam sahaja, ketika berada di rumah. Ada pula yang rasa mengantuk jika mengambil B Kompleks pada waktu pagi, maka disarankan pengambilan selepas makan tengah hari (lunch). Ada juga yang suka ambil semua serentak, sebab takut lupa. Semua boleh dan ianya fleksibel. Cuma ada beberapa 'basic rules' tentang ini. Di sini dikongsikan cara makan vitamin Shaklee yang wajib diketahui.



SELEPAS SARAPAN

Vitamin yang disarankan diambil pada waktu pagi ialah vitamin yang berfungsi untuk membekal tenaga iaitu :
Vita-Lea
B-Complex
Vitamin C
ESP / Cinch / Meal Shakes


SELEPAS MAKAN TENGAH HARI 

Kebiasaannya kita akan mengambil makanan berat pada waktu ini iaitu nasi dan lauk-pauk. Jadi pengambilan makanan yang berminyak akan membantu penyerapan vitamin larut lemak iaitu Vitamin A, D, E dan K. Sangat sesuai diambil :
Lecithin
OmegaGuard
Vita-E Complex
GLA Complex (GLA tidak digalakkan diambil bersama vitamin E. Jika ambil kedua-duanya, ambil GLA selepas makan tengah hari dan Vitamin E selepas makan malam atau sebaliknya) 

SELEPAS MAKAN MALAM 

Lecithin
Alfalfa Complex
OmegaGuard

SEBELUM TIDUR


Ostematrix
ESP (Terutama untuk ibu menyusu)
Herblax (2 kali seminggu sahaja)

Tambahan:
1. Nutriferon - seminggu satu sachet sahaja kecuali ketika rasa nak demam atau demam, boleh diambil setiap hari. 
2. Vivix - selepas makan

PENTING!! 

  • Vitalea tidak boleh diambil Ostematrix atau susu
  • Vitamin E tidak boleh diambil bersama Alfalfa
  • Pastikan pengambilan air masak mencukupi (2 hingga 3 liter)
* Tidak semua vitamin disenaraikan di sini. Untuk jadual yang lengkap sila hubungi pengedar anda. 

Kredit : mamafaiz

Dapatkan set produk Shaklee anda hari ini! 

Untuk senarai harga runcit, klik SINI.
Untuk konsultasi PERCUMA dan harga lagi MURAH, hubungi saya sekarang. Pasti puas hati! 


Wakil Pengedar Shaklee Anda
Nur Hifzan Muhamad Zanini (ije) 
♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 933313 ] 
♥ Contact Number : 0136530440
♥ SMS/WhatsApp : 0182704872 
 Emel : hifzan2286@gmail.com
♥ FB Page: Vitamin Suci
♥ FB : Hifzan Zanini 
** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

** Shaklee ID 933313 boleh digunakan jika kawan-kawan nak beli sendiri di cawangan Shaklee yang berdekatan. Klik SINI untuk senarai cawangan Shaklee anda.

29 comments:

Siti Shahidah Shaharil said...

Esp daripada sumber soya..
Bolehkh wanita berpantng mnum ESP? kerna dikhuatiri 'angin'

VitaminSuci said...

Boleh ambil ESP sejurus selepas bersalin. Untuk tenaga, banyakkan susu badan.

Anonymous said...

Boleh tak ambil.vitamin c dgn air susu?

VitaminSuci said...

Vita C boleh diambil bersama susu. :)

Anonymous said...

boleh ke ambk gla+vit e serenak?

VitaminSuci said...

Boleh ambil Vita E Complex dan GLA Complex serentak.

Anonymous said...

boleh x bg aturan yg betul mkn alfalfa?

VitaminSuci said...

Aturan Makan Alfalfa Complex:
Ambil secara berperingkat

3 hari pertama, 2 tabs selepas makan tengahari dan 2 tabs selepas makan malam.

3 hari berikutnya, 3 tabs selepas makan tengahari dan 3 tabs selepas makan malam.

3 hari berikutnya, 4 tabs selepas makan tengahari dan 4 tabs selepas makan malam.

Hari seterusnya, 5 tabs selepas makan tengahari dan 5 tabs selepas makan malam.

*Jika rasa sesuai 2/3/4 atau 5 tabs, ikut keperluan badan, boleh amalkan ikut kesesuaian. Tidak semestinya wajib 10 tabs sehari (10 tabs sehari adalah jumlah maksima yang boleh diambil stp hari)

Balqish said...

sy ade ESP vit C n Vit E.
Boleh x bg aturan pmknn yg betul supaya cepat utk sy dptkan kulit yg bersih dan cantik?

VitaminSuci said...

Balqish:

Lepas Sarapan, 3 sudu ESP + 1 tab Vita C

Sebelum tidur, 1 cap Vita-E

nurul syahira said...

Yunk sy br 2bln lps bslin.kulit pnuh jrwt dsbbkn alhan ms pregnant.tp lps bsln still xsurut2 pimple.sy ad vit c,esp,b cmplex,zinc,vita lea,alfalfa,omega,oste.sy nk hlgkn mslh jrwt+kuruskn bdn.bole ke dlakukn serentak.tkt jgk bdn xley trima byk sgt oa

Anonymous said...

Boleh ker mkn vita c,gla, n alfalfa serentak

mumtaz begam said...

Bgaimana Cara makan bit c,alfafa and lecithin?

VitaminSuci said...

Hubungi saya melalui SMS/WhatsApp untuk cara makan yang lebih details. Terima kasih ye puan Mumtaz Begam.

sensasi2020 said...

Vitamin Shaklee Bagus Untuk Kesihatan. Info yang amat menarik dan mudah pengguna nak makan di waktu yang sesuai.

Saimi Ramlan said...

Pengambilan vitamin shaklee secara berterusan akan memberikan kesihatan yang berpanjangan.

Malaysia Tercinta said...

Semua vitamin Shaklee bagus untuk kita kalau kena cara pengambilannya.

aida said...

salam..knp xbleh amik vitalea n oste serentak yer?kalu sdg hamil ada pape efek x pd bb..kadang2 sya mkn b4 tdo dua2 tu serentak..baru tau xbleh

VitaminSuci said...

Aida: Vita-Lea menganndungi iron (zat besi) yang boleh menganggu penyerapan kalsium (daripada OsteMatrix).
Sebaiknya Vita-Lea ambil siang dan OsteMatrix ambil sebelum tidur

VitaminSuci said...

Aida: Vita-Lea menganndungi iron (zat besi) yang boleh menganggu penyerapan kalsium (daripada OsteMatrix).
Sebaiknya Vita-Lea ambil siang dan OsteMatrix ambil sebelum tidur

mexx91 said...

Bila bole makan vitamin b?

VitaminSuci said...

mexx91:
1 biji B-Complex selepas sarapan

Anonymous said...

Salam kak.nak tny cmne cara pengambila alfalfa,lecithin & omega guard utk kuruskn badan??boleh ambil brsama sama dengan vit e ??

VitaminSuci said...

Boleh WhatsApp 018-270 4872 untuk jadual cadangan pengambilan supplement Shaklee. :)

meow said...

Slm..esp gla dan vit.c..cara mkn cmne? Sy mkn srentak pagi tnpa sarapan

Anonymous said...

Salam kak, saya nak tanya. Maksud vitamin e takboleh amik sekali dgn alfalfa tu maksud dia waktu yg sama (makan dalam waktu yg serentak) ataupun mmg takboleh amik dlm masa satu hari walaupun waktu yg berbeza. Terima kasih

Anonymous said...

meow: GLA Complex dan ESP boleh ambil pagi.

Sharmeen Lyana said...

Assalamualaikum,saya sekarang ni ada vitamin b complex,vitamin c and alfafa.Macam mana cara pemakanan dia? Sebab saya baru nak cuba produk ni

VitaminSuci said...

@Sharmeen Lyana boleh WhatsApp +6018 270 4872 untuk cara pengambilan vitamin.