07 February 2014

DIET DENGAN CINCH SHAKE MIX SHAKLEE

PALING PENTING!

Untuk menurunkan berat badan, perkara pertama yang perlu kita tahu ialah keperluan kalori setiap hari. Perlu ingat bahawa jika makan lebih dari kalori yang diperlukan badan, berat akan meningkat, bukan menurun. Contohnya, keperluan kalori harian saya ialah 1800. Ibu menyusu perlu tambah lagi 500cal.. Jadi jumlahnya ialah 2300cal. Jika saya ingin menurunkan berat badan, saya perlu mengambil antara 2000cal atau kurang kalori setiap hari. Boleh kira kalori di sini:                               


1kg bersamaan lebih kurang 7000cal.
Jadi kalau sehari anda kurangkan 500cal, 14  hari turun 1kg. Jika ambil bersama cinch shake insyaAllah boleh turun lagi cepat.

Untuk lebih lanjut tentang jadual makan bersama kalori setiap meal, boleh rujuk www.cinchclub.com Bahagian tools dan resources.

JADUAL PEMAKANAN HARIAN (*from a friend)

So ini ialah jadual pengambilan yang saya amalkan. Tapi bulan puasa ni saya stop sebab menyusu badan. Lepas ramadhan boleh start balik.

Breakfast : Sebiji pisang (bagus sebab nutritious dan ada enzim percernaan, boleh boost weight loss), cinch shake (kalau boleh minum kosong je, atau tambah ESP/susu low fat). B- Complex, Vita-C, Alfalfa (milk booster)

Snek pagi : Buah / Biskut / ESP dan Vitalea (tak boleh ambil bersama susu)

Tengahari : Cinch Shake. Untuk yang menyusu badan boleh la ambil light lunch. Kalau tak, minum cinch shake sahaja.

Snek petang : Sama macam snek pagi. Kalau lapar sangat campur Oat dalam ESP.

Malam : Makan seperti biasa tapi sebelum 8pm. Omega Guard

Sebelum tidur : Alfalfa 5 biji (dos yang sesuai dgn saya untuk maintain susu dan cuci perut)

Kurangkan makanan berminyak, manis dan masin. Minum air banyak, nanti susu kurang.

Exercise 2 kali seminggu (paling kurang)

Ini ialah apa yang saya amalkan. Boleh ubah kalau dah jemu dengan jadual. Basically sehari ambil 2 kali cinch shake sebagai meal replacement. Yang penting, eksperimen sendiri, cara mana yang terbaik untuk badan kita. You know your body best!

Cinch Shake Mix
765gram
Harga runcit Semenanjung Malaysia ialah RM173
Hubungi saya untuk harga menarik!

No comments: