16 February 2014

MLM Shaklee

Ada yang berpendapat Shaklee adalah sama seperti sistem MLM yang lain. Hurm. Baca dulu hingga habis. Kemudian baru buat penilaian anda sendiri. :)
MLM Shaklee
1. Modal Rendah
Hanya bermodalkan RM75 (Semenanjung) / RM85 (Sabah & Sarawak) untuk daftar keahlian dan dapatkan memberkit bag yang mengandungi info berkaitan Shaklee. KEAHLIAN PERCUMA juga boleh didapati jika anda buat belian produk sebanyak RM 680. 
2. Keuntungan Berdasarkan Kepada Jualan
Keuntungan BUKAN berdasarkan berapa ramai anda dapat rekrut. Anda rajin, anda banyak sales, anda akan dapat bonus tinggi.

3. Marketing Plan Yang Jelas
Shaklee telah menggariskan satu marketing plan yang JELAS , ADIL dan KOMPREHENSIF untuk semua pengedarnya. Tanpa usaha, ciput je la bonus anda akan dapat. Makin banyak sales anda, makin kukuh empayar anda dan makin berjaya downline anda, makin banyaklah bonus anda. So, setiap leader yang ada downline, kena bantu downlinenya untuk berjaya dan stabil.
So, konsep Touch & Go mase head-hunting downline, takkan buat anda dapat income yang stable ye.
4. Shaklee Tidak Memaksa Anda Untuk Menyimpan Stok

Anda bebas nak beli stok ikut keperluan dan budget anda mahupun demand dari customer anda. Tak perlu beli stok ribu riban sorok bawah katil ye. Itu amalan orang tak bijak ye.



5. Shaklee Tiada Meeting Larut Malam 

Shaklee memang ada menganjurkan kelas-kelas produk dan kelas untuk new distributor. Tapi, kehadiran anda tidaklah wajib. Kalau datang, anda dapat ilmu. Kalau tak datang, tak memberi impak pun kat kepada keahlian dan biz anda.

6. Tak Perlu Head-Hunting Cari Downlin

  • Anda serius dengan biz ni?
  • Anda konsisten sharing?
  • Anda layan customer sebaiknya?
  • Customer sendiri rela hati berdaftar bawah anda dan maybe join team anda untuk biz.

7. Shaklee Menyediakan Training Untuk Pengedar

Skim Piramid, trainingnye entah apa sebab duk fokus nak rekrut orang.  Asyik lukis rajah bulat-bulat je la. 1 pecah 5, 5 pecah lagi setiap cabang 5. Hihi. Nak jadi piramidkan.

Setiap leader dalam Shaklee juga menawarkan training persendirian (coaching) kepada ahlinya yang bukan je based on marketing strategy tapi sharing lain-lain berkaitan produk, testimonial, konsulatasi.

8. Sistem Bonus Yang Adil

Siapa buat, dia dapat.
Takde istilah orang atas goyang kaki, orang bawah mati-matian pulun sales.

MLM bekerja secara team-work.
Shaklee pulak, siapa rajin, tak kiralah dia baru je join pun, orang tu akan naik dan dapat bonus lagi besar berbanding yang awal lagi join.

Apepun, kadang-kadang ada jugak insan-insan tamak haloba pemalas yang nak kaya cepat atau nak dapat duit dengan cara mudahdan seterusnya telah MEMPIRAMIDKAN biz MLM.

Macam mana nak tau anda bakal dijerat dengan SKIM PIRAMID dan bukannya MLM YANG TULEN ?


TANDA-TANDA SKIM PIRAMID


1. DEMAND MODAL YANG BESAR

Memaksa anda untuk keluarkan modal yang besar . Antara alasan yang popular ialah supaya anda "mencapai" rank tertentu dan "layak" untuk bonus tertentu.

Tak kurang jugak yang memaksa anda melaburkan jumlah wang yang terlalu besar serta menggalakkan anda buat pinjaman.

Pastu tak ajar pun camne nak marketkan barang / produk tu. Tapi duk fokus RECRUIT ORANG.

2. BERFOKUS KEPADA ME-RECRUIT

Jika anda hanya diberikan penerangan yang berfokus kepada bagaimana nak merecriut berbanding bagaimana nak menjual, AWAS!

Biasanya mereka akan menyarankan anda mencari beberapa lagi "downline" untuk berdaftar dibawah anda, dengan mengeluarkan jumlah modal sepertimana anda bayar dan kemudian meminta mereka mengulang semula proses tersebut.

3. PULANGAN YANG BESAR JUMLAHNYA DALAM MASA YANG SINGKAT DENGAN USAHA YANG MINIMA

Berhati-hati ye. Mana ada biz macam ni.
Tanpa usaha, takyah buat apa just cari orang je, eh...untung ribu riban.

4. MARKETING BASED ON CERITA BERAPA BANYAK INCOME BOLEH DIJANA BUKAN FOKUS KEPADA KEKUATAN PRODUK

Kan dah bagitau kat atas tadi, main pointnye, suruh kita cari lagi dan lagi orang untuk direkrut.

KESIMPULANNYA : SKIM PIRAMID selalunya menawarkan keuntungan singkat dgn usaha minima. Kadang-kadang terlalu best offernye sehingga tak masuk akal. Modal pulak biasanye besar dan mesti head-hunting cari orang.

Ketahui lebih lanjut tentang cara menjadi ahli Shaklee dan seterusnya menjana pendapatan dengan Shaklee ---> KLIK SINI
SUMBER RUJUKAN : --> businessinsider

0 comments: