03 March 2014

PUNCA DAN RAWATAN DEMAM DENGGI

APA ITU DEMAM DENGGI?

Demam denggi adalah sejenis penyakit yang berpunca dari gigitan nyamuk dan statistik jelas menunjukkan bahawa demam denggi adalah salah satu dari masalah kritikal dalam dunia kesihatan moden bukan sahaja di Malaysia tetapi masalah kesihatan global. 

APA KATEGORI DEMAM DENGGI?

Terdapat beberapa jenis demam denggi tetapi denggi berdarah adalah yang paling berbahaya kerana ianya boleh membawa maut. 

APA PUNCA DEMAM DENGGI?

Punca utama penyakit ini adalah apabila nyamuk Aedes betina hinggap dan menggigit tubuh manusia sekaligus menyebarkan virus Denggi atau bahasa saintifiknya (genus Flavivirus). 

APA SIMPTOM DEMAM DENGGI?

Pesakit akan mengalami simptom seperti berikut:
 • demam tiba-tiba
 • sakit kepala kronik
 • bebola mata sakit
 • sakit sendi/otot
 • sakit pinggang luarbiasa
 • diserang gatal-gatal.

aedes Punca Dan Tips Rawatan Bagi Demam Denggi.

APAKAH RAWATAN BAGI DEMAM DENGGI?

Sebenarnya tiada satu rawatan khusus untuk mengubati demam denggi. Namun, bagi kes seperti demam denggi sama ada tiba-tiba atau tidak, cecair yang disalurkan secara oral sudah cukup untuk menggantikan kehilangan cecair badan yang banyak akibat denggi. Biasanya, penggunaan ubat antipiretik akan digunakan untuk meredakan demam.
Di samping itu, ada juga tips-tips bagi rawatan alternatif yang boleh dicuba sebagai usaha untuk menyembuhkan pesakit demam denggi.

6 tips bagi rawatan alternatif sebagai penawar demam denggi:
 • Minum air suam/ air masak dalam kuantiti yang banyak sekurang-kurangnya 3 liter sehari
 • Reneh sup ketam sama ada ketam laut atau ketam nipah. Rujuk Khasiat Sup Ketam untuk ketahui lebih lanjut.
 • Jus daun betik juga dikatakan mujarab sebagai penawar denggi dengan menumbuk daun betik matang sehingga lumat dan dapatkan jusnya. Berikan satu sudu kecil jus kepada pesakit
 • Jus buah kiwi juga boleh dicuba dengan mengisar buah kiwi yang segar dan minum jusnya.
 • Jus kurma juga sama konsep dengan buah kiwi tadi. Kisar bersama air suam dan berikan kepada pesakit untuk minum pagi dan petang.
 • Makan tembikan dalam kuantiti yang banyak. Sebenarnya konsep ini adalah untuk mendapatkan bekalan air bagi mengantikan cecair tubuh dan sifat buah tembikai itu sendiri yang sejuk.
APA SHAKLEE BOLEH BANTU?

Penggunaan makanan tambahan membantu menyembuhkan denggi.

PERFORMANCE DRINK SHAKLEE Punca Dan Tips Rawatan Bagi Demam Denggi.
Performance Drink
539g
Harga runcit ialah RM82
Hubungi saya di 0182704872 untuk dapatkan harga termurah

Anda juga boleh mencuba suplemen tambahan bagi membantu dalam menyembuhkan demam denggi. Performance Drinks Shaklee membantu mengimbangi kandungan elektrolit dalam tubuh bagi mengelakkan dehidrasi. Suhu tubuh yang tinggi disebabkan oleh demam ini menyebabkan berlakunya dehidrasi (kehilangan cecair yang banyak dari dalam tubuh). Dengan pengambilan Performance Drinks ini akan membantu tubuh untuk berhidrasi dengan lebih baik. Terbukti dengan ujian klinikal dan yang paling penting ianya adalah satu-satunya minuman isotonik yang bebas karbonat dan kurang gula.

Nutriferon
30 stik x 1.2g
Harga runcit ialah RM181
Hubungi saya di 0182704872 untuk dapatkan harga termurah

Disamping itu, pengambilan nutriferon juga adalah penting kerana nutriferon adalah ‘immune booster’ yang meningkatkan tahap imunisasi dalam tubuh bagi melawan penyakit. Nutriferon adalah dipatenkan eksklusif satu-satunya di dunia membantu mempertingkat interferon dalam tubuh. Sekiranya anda mempunyai masalah seperti selalu demam, kerap diserang selsema dan antibodi lemah, anda sangat disyorkan untuk mengambil nutriferon untuk menguatkan imunisasi tubuh melawan penyakit.

Bertindaklah sekarang. Selamatkan nyawa orang yang anda sayangi kerana denggi membunuh!

Hubungi saya untuk tindakan susulan:

CREDIT

No comments: