22 September 2014

Memahami Indeks Glisemik (Glycemic Index)

Jika anda perasan, seringkali anda melihat Indeks Glisemik apabila mencari info berkaitan ESP (Energizing Soy Protein). Hari ini saya akan bincangkan tentang Indeks Glisemik ini. Harap dapat memberi info berguna untuk kesihatan anda.

Memahami Indeks Glisemik 

Sebelum saya terangkang bagaimana untuk menggunakan indeks glisemik, saya ingin tekankan bahawa IG adalah semata-mata satu elemen dalam membuat pilihan yang sihat tentang apa yang anda makan. 

Terdapat banyak perkara-perkara lain yang perlu mengambil kira seperti kepadatan nutrien, saiz bahagian, kandungan lemak, masa makanan dan makanan ringan, dan banyak lagi. Bagaimanapun, IG adalah sesuatu yang mudah dilakukan dan boleh membuat impak yang besar kepada lemak badan, jisim tanpa lemak, kesihatan dan tenaga. 

MENGAPA indeks glisemik PENTING? 

Indeks glisemik adalah satu alat yang tidak ternilai dalam membuat makanan ringan dan makanan pilihan. Memilih makanan yang glisemik rendah boleh membantu untuk: 

  • mengurangkan lemak badan 
  • tenaga keseimbangan 
  • menstabilkan paras glukosa darah 
  • meningkatkan profil darah anda yang berkaitan dengan kolesterol, trigliserida, dan paras glukosa 

APAKAH indeks glisemik?


Glukosa adalah satu bentuk tenaga yang anda metabolismekan daripada makanan dan bahan api untuk otak dan otot anda. Paras glukosa perlu berada dalam julat ideal agar tubuh anda untuk berfungsi secara optimum. Mana-mana paras glukosa masa menjadi terlalu tinggi atau terlalu rendah ia memberi kesan jisim badan tanpa lemak anda, jisim lemak, tenaga, prestasi, dan kesihatan.

Insulin memainkan peranan penting dalam menstabilkan tahap glukosa darah. Apabila glukosa memasuki aliran darah, insulin dilepaskan untuk memudahkan kemasukannya ke dalam otak, otot dan sel-sel lemak, dengan itu mengurangkan jumlah glukosa dalam aliran darah. Insulin juga memberi kesan sama ada atau tidak tenaga diangkut ke sel-sel lemak atau sel-sel otak dan otot.

Indeks glisemik adalah ukuran berapa cepat makanan yang kita makan dapat dipecahkan kepada glukosa (tenaga) dan dilepaskan ke dalam aliran darah. Makanan glisemik tinggi dapat dilepaskan ke dalam aliran darah dengan cepat menyebabkan kenaikan glukosa, manakala makanan glisemik rendah dilepaskan lebih lambat dari masa ke masa.

Ihsan Wolever 1991, University of Toronto

Umumnya, Indeks Glisemik ini ialah kadar penyerapan karbohidrat pada skala 0-100 dan kepantasannya menjadi glukosa dalam darah. Semakin cepat kadar penyerapannya/ penguraian, semakin tinggi indeks glisemiknya,

Pentingkah GI yang rendah?

Terdaapat bukti saintifik yang kuat untuk menyokong bahawa makanan rendah GI boleh memberi manfaat untuk pencegahan dan rawatan beberapa penyakit kronik. Diet rendah GI secara langsung atau tidak langsung mempengaruhi banyak proses termasuk aktiviti fizikal, fungsi kognitif, peraturan selera makan dan keseimbangan tenaga.

BAGAIMANA MEMBERI KESAN TAHAP BODY FAT? 

Makanan glisemik tinggi mendapat dipecahkan kepada glukosa dan dilepaskan ke dalam badan dengan cepat, adalah bekalan tenaga jangka pendek, dan jika anda tidak menggunakan semua tenaga dalam tempoh masa tertentu, lebihan akan disimpan sebagai lemak.

Makanan glisemik rendah dapat dikeluarkan pada badan dengan lebih perlahan, adalah bekalan tenaga jangka panjang, dan kurang cenderung untuk disimpan sebagai lemak kerana anda mempunyai lebih banyak masa untuk menggunakannya.

Secara umum, cuba untuk makan makanan glisemik yang lebih rendah.

BAGAIMANA ANDA TAHU JIKA MAKANAN ADALAH glycemic yang rendah? 

Terdapat 3 perkara yang akan membuat makanan glisemik yang lebih rendah: 

  1. FAT 
  2. FIBER 
  3. PROTEIN 

Lemak lebih, serat dan protein makanan yang mengandungi lebih rendah nilai indeks glisemik. Lemak, serat dan protein dipecahkan kepada tenaga dan dilepaskan ke dalam badan dengan lebih perlahan, jadi anda tidak akan ada permintaan yang mendadak glukosa dan anda akan berasa penuh lagi. Biji-bijian, buah-buahan yang paling segar dan sayur-sayuran, banyak produk tenusu, kekacang, dan daging adalah lebih rendah glisemik. 

APA PERLU SAYA BUAT? 

Apabila paras glukosa dalam julat yang ideal, jisim otot dikekalkan dan badan tidak berada dalam mod penyimpanan lemak. Memberikan tahap badan dan otak anda konsisten tenaga (glukosa) sepanjang hari untuk memastikan anda mempunyai tenaga fizikal dan mental sepanjang hari, mencegah anda daripada makan berlebihan, dan menyimpan tenaga yang berlebihan dalam sel-sel lemak. 

  • Memastikan tahap gula darah stabil dengan makan beberapa hidangan kecil dan makanan ringan sepanjang hari. 
  • Makanan yang perlu gabungan protein, karbohidrat dan sedikit lemak sihat. 
  • Makanan ringan ideal harus menjadi glycemic yang rendah, dan dalam lingkungan 100-150 kalori.
Contoh Makanan dan Indeks Glisemik


Berapa Indeks Glisemik ESP Shaklee?

ESP
850 g
Runcit RM150
Hubungi saya untuk harga istimewa

Index Glisemik ESP ialah 39. Tergolong dalam kategori RENDAH. Kalau dibandingkan dengan senarai makanan, lebih kurang sebiji epal sahaja. 


Berikut adalah 16 sebab makanan rendak indeks glisemik baik untuk kita:

1. Mengurangkan Risiko Diabetes
2. Mengurangkan Risiko Sakit Jantung
3. Mengurangkan Risiko Strok
4. Mengurangkan keradangan.
5. Mengurangkan jerawat
6. Menguatkan sistem imun.
7. Meningkatkan daya serapan vitamin C.
8. Mengurangkan risiko kanser payudara
9. Membantu meningkatkan pengambilan serat.
10. Mengurangkan Homocysteine.
11. Menambahkan tenaga
12. Memberikan ketenangan.
13. Meningkatkan kecerdasan otak.
14. Memperbaiki PMS dan masalah wanita.
15. Meningkatkan IQ kanak-kanak.

Yang ke-16 paling diminati: Mengawal Berat Badan!

Makanan rendah GI adalah lebih perlahan dicerna dan menjadikan kita merasa kenyang dalam temph yang lama. Bila rasa kenyang, tak perlu makan. Secara langsung ia mengawal kita makan berlebihan dan mengawal jumlah kalori yang di ambil. Jadi, ESP Shaklee boleh membantu anda menurunkan berat badan. 


Jangan lepaskan peluang untuk dapatkan ESP anda hari ini. Ambil HP dan SMS / WhatsApp saya sekarang 018-270 4872!

Ini peluang terbaik anda untuk dapatkan ESP Shaklee pada harga istimewa. Hubungi saya sekarang untuk konsultasi produk mengikut kesesuaian anda.


Rakan Shaklee Anda
Nur Hifzan binti Hj Muhamad Zanini (ije) 
♥ SMS/WhatsApp : 0182704872 
 Emel : hifzan2286@gmail.com
♥ FB Page: Vitamin Suci
♥ FB : Hifzan Zanini 

lngin membuat belian ESP secara online menggunakan kad kredit / kad debit anda?  Klik imej di bawah.


Juga klik SINI untuk tutorial langkah pembelian secara online.
** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

Pick Up/COD Area:
Kluang dan Batu Pahat

Penghantaran seluruh Malaysia, Brunei, Singapura dan Indonesia
Dapatkan pelbagai supplement hebat Shaklee anda sekarang!

No comments: