18 October 2014

Platelet Darah Kurang

Apa Itu Platelet?


Platelet adalah sel-sel yang beredar di dalam darah dan mengikat bersama-sama apabila mereka mengenalpasti saluran darah yang rosak (luka). Platelet adalah unsur-unsur penting dalam darah yang penting untuk pembekuan darah (pembekuan dan pencegahan pendarahan). Semua sel darah (sel darah putih, sel darah merah, dan platelet) yang dibuat di dalam sumsum tulang. Platelet yang berasal dari sel-sel yang lebih besar di dalam sumsum tulang yang disebut megakaryocytes. Serpihan megakaryocytes adalah platelet, yang dilepaskan ke dalam aliran darah. 

Hanya kira-kira 2/3 daripada platelet dilepaskan ke dalam aliran darah beredar di dalam darah, dan bakinya 1/3 biasanya ditangkap oleh limpa. Kitaran hayat platelet biasanya kira-kira 7-10 hari; oleh itu, platelet 'tua' terus menerus diganti dengan yang baru.

Kenapa Platelet Penting?

Apabila kita luka, platelet berkumpul dan mengikat di saluran yang luka menyebabkan darah menjadi beku. Ia untuk menghalang luka daripada pendarahan berterusan.


Berapa Bacaan Normal Platelet?

Kiraan platelet normal berkisar antara 150,000 dan 450,000 per mikroliter (satu juta liter). Anda akan mendapat jumlah trombosit anda dari ujian darah rutin dipanggil kiraan darah lengkap (Complete Blood Count).

Trombosit adalah istilah perubatan untuk platelet. Trombositopenia bermakna kiraan platelet yang rendah (kurang daripada 150,000 per mikroliter) dalam darah berbanding dengan julat normal. Trombositosis merujuk kepada bilangan yang lebih besar (lebih daripada 450,000 per mikroliter) platelet dibandingkan dengan julat normal. 

Apa yang dimaksudkan dengan mempunyai terlalu banyak platelet (trombositosis)?

Istilah perubatan untuk mempunyai terlalu banyak platelet adalah trombositosis, dan dibahagikan kepada dua jenis:

  1. Primer atau esensial trombositosis - sel-sel yang tidak normal di dalam sumsum tulang menyebabkan peningkatan platelet, tetapi alasan itu tidak diketahui 
  2. Trombositosis Menengah - Keadaan yang sama seperti trombositosis utama, tetapi mungkin disebabkan oleh keadaan yang sedang berlangsung atau penyakit seperti anemia, kanser, keradangan, atau jangkitan 

Apabila ada gejala, termasuk darah beku spontan di lengan dan kaki, yang jika tidak dirawat boleh membawa kepada serangan jantung dan strok. Dalam kes-kes yang teruk, pesakit mungkin perlu menjalani prosedur yang dikenali sebagai pheresis platelet. Hal ini akan menurunkan jumlah platelet dengan mengeluarkan darah, memisahkan platelet, dan kembali sel-sel darah merah kembali kepada badan. 

Apa yang dimaksudkan dengan mempunyai terlalu sedikit platelet (trombositopenia)?

Apabila anda tidak mempunyai platelet yang mencukupi, ia dipanggil trombositopenia. Gejala termasuk mudah lebam, dan pendarahan yang kerap dari gusi, hidung, atau saluran pencernaan. Jumlah trombosit anda turun ketika ada sesuatu yang menghalang tubuh anda daripada menghasilkan platelet. Terdapat pelbagai sebab, termasuk: 

  • ubat-ubatan 
  • Satu keadaan yang diwarisi 
  • Sesetengah jenis kanser seperti leukemia atau limfoma 
  • Rawatan kemoterapi untuk kanser 
  • Jangkitan buah pinggang atau disfungsi 
  • Terlalu banyak alkohol 
Paling sinonim dengan negara kita Malaysia adalah demam denggi. Ia sangat merbahaya dan boleh membawa maut jika tidak dirawat dengan segera. Kekurangan platelet juga boleh disebabkan oleh kehamilan dan bersalin, pendarahan, penyakit autoimun (platelet dibinasakan oleh system imun sendiri), kurang penghasilan platelet (anemia aplastik) dan bacteria dalam darah (bakteremia). penyakit lain yang menyebabkan kekurangan platelet adalah seperti  kanser, cacar air dan kesan radiasi.


Bagaimana platelet berkaitan dengan penyakit kardiovaskular 

Jika anda mempunyai terlalu banyak trombosit, ia boleh meningkatkan risiko anda untuk pembekuan. Tetapi selalunya risiko kardiovaskular anda lebih berkaitan dengan fungsi platelet daripada bilangan platelet. Sebagai contoh, anda boleh mempunyai jumlah trombosit yang sihat, tetapi jika mereka melekat bersama-sama terlalu banyak ia boleh meningkatkan peluang anda mendapat serangan jantung atau strok.

Bagaimana meningkatkan bacaan platelet dalam darah?

Ubat-ubatan boleh didapati untuk merawat keadaan ini, tetapi makanan tertentu mengandungi nutrien yang anda perlukan untuk meningkatkan platelet darah anda.

Makan sayur hijau


Apabila anda tercedera, protein diaktifkan untuk memulakan satu siri acara untuk membekukan darah. Protein ini bergantung kepada vitamin K untuk melengkapkan proses baikpulih. Tanpa nutrien ini, anda tidak boleh menghentikan pendarahan. 

Pengambilan yang memadai untuk kangkung ialah 120 mikrogram sehari bagi lelaki dan 90 mikrogram untuk wanita. Satu cawan kale dicincang mengandungi 547 mikrogram. Sumber lain vitamin K termasuk hijau lain, sayur-sayuran berdaun hijau, minyak sayuran dan daun parsli.

Susu baik untuk badan


Franklin Institute mengesyorkan makanan yang tinggi kalsium untuk meningkatkan platelet memakan. Kalsium, bersama-sama dengan vitamin K dan fibrinogen protein, bekerja seiring untuk membantu anda membentuk platelet. Tanpa kalsium yang mencukupi, badan anda mengambil masa lebih lama untuk menghentikan pendarahan. Makan produk tenusu rendah lemak seperti susu, keju dan yogurt, bersama-sama dengan badam, brokoli, buah ara kering dan hijau gelap, sayuran

Dapatkan Folat 


Kekurangan folat yang teruk boleh membawa kepada bacaan platelet rendah, menurut MedlinePlus. Folat atau vitamin B-9, diperlukan untuk pembahagian sel dan pertumbuhan, yang menyokong peningkatan platelet darah. Dewasa harus berusaha untuk 400 mikrogram folat sehari. Jus oren dikenali untuk kandungan folat, tetapi bijirin diperkaya, bayam, asparagus, kacang kuda, lentil dan kacang lima juga mengandungi nutrien ini.

Protein tanpa lemak dan ikan

Thunder Bay Wilayah Pusat Kesihatan mengesyorkan diet protein tinggi untuk meningkatkan kiraan platelet anda. Makanan ini juga merupakan sumber zink dan vitamin B-12 yang sangat baik. Vitamin B-12 menggalakkan pengeluaran platelet, dan kekurangan yang boleh menyebabkan thrombocytopenia. Zink meningkatkan imuniti dan, menurut Institut Linus Pauling, kekurangan yang membawa kepada melambatkan penyembuhan luka. Tiram adalah sumber terbaik zink, dan daging lembu, ketam, ayam dan ayam belanda juga mengandungi jumlah yang tinggi. 

Bagaimana mengambil semua sumber makanan di atas dengan lebih mudah dan cepat?

Shaklee merupakan pengeluar produk makanan tambahan semulajadi. Oleh itu anda boleh mengambil produk Shaklee ini dalam usaha pantas untuk mendapatkan semua nutrient yang dinyatakan di atas secara optima. 


Zinc Complex bertindak meningkatkan imuniti dan mempercepatkan penyembuhan luka
ESP merupakan sumber protein yang sangat penting dalam proses penyembuhan
Vita-Lea mengandungi Vitamin K yang bertindak sebagai agen pembekuan darah
B-Complex mengandungi B-12dan folat yang menggalakkan pengeluaran platelet
OsteMatrix merupakan bekalan kalsium yang boleh meningkatkan platelet dalam darah

Rujukan

hopkinsmedicine

Ini peluang terbaik anda untuk dapatkan set Shaklee pada harga istimewa. Hubungi saya sekarang untuk konsultasi produk mengikut kesesuaian anda.


Rakan Shaklee Anda
Nur Hifzan binti Hj Muhamad Zanini (ije) 
♥ SMS/WhatsApp : 0182704872 
 Emel : hifzan2286@gmail.com
♥ FB Page: Vitamin Suci
♥ FB : Hifzan Zanini 

lngin membuat belian set yang diterangkan di atas secara online menggunakan kad kredit / kad debit anda?  Klik imej di bawah.


Juga klik SINI untuk tutorial langkah pembelian secara online
Pick Up/COD Area:
Kluang dan Batu Pahat

Penghantaran seluruh Malaysia, Brunei, Singapura dan Indonesia
Dapatkan pelbagai supplement hebat Shaklee anda sekarang!

*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

No comments: