01 November 2014

Tambah Ketinggian Cepat

Cara Nak Tinggi Melalui Nutrisi

Kalsium yang diperlukan oleh remaja ialah 1000mg. Dalam tempoh ini amat penting bagi seseorang untuk mengambil kalsium yang cukup bagi mempengaruhi ketinggian tubuh remaja.


Lelaki & Perempuan


Menurut pakar nutrisi, anak lelaki memerlukan makanan dan minuman tinggi kalsium sehingga berusia 21 tahun untuk tingkatkan ketinggian tubuh.

Untuk perempuan ketinggian pesat berlaku dari mula haid sehingga umur 17 tahun. Pada ketika ini kena ambil kalsium 1300mg sehari untuk jadi tinggi.


Selepas tempoh tersebut tidak ada lagi peningkatan dalam ketinggian tubuh. Pertumbuhan akan terhenti, statik dengan ketinggian tersebut seumur hidup.

Sekiranya tubuh kelihatan ‘rendang’ jer, salah satu sebabnya ialah kekurangan nutrisi dari kalsium yang diperlukan untuk ketinggian.

Mengapa Kalsium?

Kalsium adalah mineral yang paling banyak dalam badan, dijumpai dalam beberapa makanan, yang boleh didapati sebagai diet tambahan, dan hadir dalam beberapa ubat-ubatan (seperti antasid). 

Kalsium diperlukan untuk pengecutan pembuluh darah dan vasodilatasi, fungsi otot, penghantaran saraf, isyarat intraselular dan rembesan hormon, walaupun kurang daripada 1% daripada jumlah kalsium tubuh diperlukan untuk menyokong fungsi-fungsi metabolik penting. Serum kalsium adalah sangat ketat dan tidak berubah-ubah dengan perubahan dalam pengambilan diet; tubuh menggunakan tisu tulang sebagai takungan untuk, dan sumber kalsium, untuk mengekalkan kepekatan konstan kalsium dalam darah, otot, dan cecair intercellular.


Baki 99% daripada bekalan kalsium badan disimpan dalam tulang dan gigi di mana ia menyokong struktur dan fungsi  mereka. Tulang itu sendiri mengalami pembentukan semula yang berterusan, dengan penyerapan konstan dan pemendapan kalsium ke dalam tulang baru. 

Keseimbangan antara penyerapan tulang dan pemendapan berubah dengan usia. Pembentukan tulang melebihi penyerapan dalam tempoh pertumbuhan pada kanak-kanak dan remaja, sedangkan pada masa dewasa awal dan tengah kedua-dua proses yang agak sama. Dalam penuaan orang dewasa, terutamanya di kalangan wanita menopaus, gangguan tulang melebihi formasi, menyebabkan kehilangan tulang yang meningkatkan risiko osteoporosis dari masa ke masa .

Keperluan Kalsium Dalam DietApa Shaklee Boleh Bantu?


OsteMatrix
120 kaplet
Runcit RM61
Hubungi saya (018-270 4872) untuk harga istimewa

Ini peluang terbaik anda untuk dapatkan OsteMatrix pada harga istimewa. Hubungi saya sekarang untuk konsultasi produk mengikut kesesuaian anda.
Rakan Shaklee Anda
Nur Hifzan binti Hj Muhamad Zanini (ije) 
♥ SMS/WhatsApp : 018-270 4872 
♥ FB Page: Vitamin Suci
♥ FB : Hifzan Zanini 

lngin membuat belian OsteMatrix secara online menggunakan kad kredit / kad debit anda?  Klik imej di bawah.


Juga klik SINI untuk tutorial langkah pembelian secara online.
** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

Pick Up/COD Area:
Kluang dan Batu Pahat

Penghantaran seluruh Malaysia, Brunei, Singapura dan Indonesia
Dapatkan pelbagai supplement hebat Shaklee anda sekarang!

No comments: