23 December 2014

TIPS HAMIL UNTUK PENGHIDAP PCOS

HAID TERATUR (regular period) bermaksud kitaran antara 25 ke 35 hari. Jadi kalau haid datang awal sikit atau lewat sikit tetapi tidak lebih dari kitaran 35 hari ianya masih normal.

Yang saya ingin ketengahkan adalah beberapa situasi haid, iaitu:

 • haid yang datang beberapa bulan sekali atau 
 • haid tidak datang langsung atau 
 • haid datang terlalu kerap dan 
 • haid terlalu lama. 
Lebih dari 90% pesakit yang ada masalah ini sebenarnya mengalami sindrom Polycystic Ovary (PCOS) ditandai dengan:

 1. haid yang tidak teratur
 2. lebihan hormon testosterone apabila diambil darah
 3. lebihan bulu pada tempat yang tidak sepatutnya pada wanita seperti di atas dagu atau bibir atas menyerupai misai lelaki
 4. apabila doktor melakukan scan melalui faraj ovari mempunyai banyak anak anak telur kecil.
APA KOMPLIKASI PCOS?

Antara komplikasi PCOS adalah penukaran sel dinding rahim menjadi prakanser dan kanser. Saya telah berdepan dengan ramai pesakit yang mengalami gejala ini dan juga pada masa yg sama mengalami masalah kesuburan tetapi rawatan kesuburan terpaksa ditangguhkan kerana mereka juga mendapat hyperplasia pada dinding rahim iaitu sel sel bertukar menjadi pra kanser. Dalam keadaan seperti ini doktor berada dalam dilema kerana rawatan prakanser perlu dimulakan selama beberapa tempoh sebelum rawatan kesuburan dapat dimulakan.

Antara komplikasi atau gejala lain adalah:
 1. Jerawat.
 2. Penambahan berat badan dan masalah berat badan.
 3. Rambut tambahan pada muka dan badan. Seringkali wanita mendapatkan bulu muka tebal dan lebih gelap dan rambut lebih pada dada, perut, dan belakang.
 4. Penipisan rambut pada kulit kepala.
 5. Haid yang tidak teratur. Seringkali wanita dengan PCOS mempunyai kurang dari sembilan tempoh setahun. Sesetengah wanita tidak mempunyai tempoh. Lain-lain mempunyai pendarahan yang sangat berat.
 6. Masalah kesuburan. Ramai wanita yang mempunyai PCOS sukar mengandung (kemandulan).
 7. Kemurungan.
 8. Keguguran berulang
SEGERA DAPATKAN RAWATAN

Pada 1 atau 2 tahun pertama seorang remaja mulai didatang haid kitarannya mungkin tidak teratur tetapi perkara ini tidak boleh dibiarkan berkekalan. Berjumpalah dengan doktor pakar sakit puan untuk mengetahui punca haid tidak regular. Jika dibiarkan berlarutan ianya mungkin akan mengundang risiko mendapat pra kanser dan kanser rahim.
Saya harap semua wanita faham dan tahu akan risiko yang bakal di hadapi.
1. Jaga 'aset' wanita yang kita ada ini
2. Jika ada masalah, jangan tunggu lama-lama. Dapatkan rawatan dan penyelesaian segera.
3. Ubah cara hidup dan pemakanan
4. Jangan ambil remeh, dan jangan main-main. Nanti sendiri yang tanggung risiko.
5. Berkongsi pengetahuan ini kepada rakan-rakan dan ahli keluarga yang lain dengan berkongsi info ini.

SET PCOS SHAKLEE

GLA Complex
60 kapsul
Runcit RM91
Hubungi 018-270 4872 untuk harga istimewa

GLA Complex mengimbangi dan mengawalatur semula hormon wanita supaya kitaran haid kembali normal. GLA membentuk prostaglandin untuk mengawal selia hormon wanita dan membaiki simptom seperti senggugut, mood swing, retensi air dan sakit payudara

Alfalfa Complex
330 tablet / 700 tablet
Runcit RM53.75 / RM97.50
Hubungi 018-270 4872 untuk harga istimewa

Alfalfa Complex berfungsi sebagai detox untuk menyingkirkan segala kotoran dalam tubuh. Ia merawat masalah keputihan wanita dan bertindak seperti kacip fatimah untuk mengetat kawasan intim wanita

OmegaGuard
90 kapsul
Runcit RM136
Hubungi 018-270 4872 untuk harga istimewa

OmegaGuard membantu membakar lemak dan mengawal berat badan. PCOS menyebabkan peningkatan berat badan yang mendadak. Pertambahan berat badan menyumbang kepada kesukaran hamil.

MEREKA TELAH BEBAS PCOS MALAH BERJAYA HAMIL!

Alhamdulillah. Berikut adalah beberapa pengguna yang sabar mengamalkan Shaklee dan akhirnya bebas daripada PCOS. Malah ramai di antara mereka berjaya hamil dan mendapatkan zuriat sendiri.

TESTIMONIAL 1: Isteri amalkan GLA ComplexAlfalfa Complex dan suami amalkan Zinc Complex. Suami isteri berkongsi ambil SR Vita-C Plus dan B-Complex. Cyst isteri semakin mengecil.


Selepas 5 bulan berikhtiar dengan Shaklee dan doa yang tidak putus, Puan Fieza berjaya hamil. Alhamdulillah.


TESTIMONIAL 2: Kawan Puan Rose berjaya hamil selepas mengamalkan set asas kesuburan untuk PCOS iaitu GLA ComplexAlfalfa Complex dan OmegaGuard


TESTIMONIAL 3: Hamil selepas amalkan set PCOS iaitu GLA ComplexAlfalfa Complex dan OmegaGuard


TESTIMONIAL 4: Period teratur selepas amalkan Herb-Lax bagi membuang toksin dan memudahkan penyerapan nutrient. Kemudian, Puan Hajar mengamalkan GLA Complex dan period kembali normal tanpa senggugut.


Ramai telah berjaya. Kini giliran anda. Saya sering berdepan dengan mereka yang mengalami masalah PCOS. Pernah satu ketika, dua orang wanita menghubungi saya untuk masalah PCOS mereka. Salah seorang daripada mereka bertindak mencuba set PCOS manakala seorang lagi memberi alasan, 'tunggu dulu'. 

Dua bulan kemudian, wanita yang mengamalkan set PCOS menghubungi saya menyatakan khabar gembira yang beliau sudah hamil! Alhamdulillah. Seorang lagi dengan perkataan 'tunggu dulu' memang masih menunggu. Menunggu bila akan hamil. Saya doakan dia juga berjaya hamil suatu hari nanti. InsyaAllah.

Anda mahu 'tunggu dulu' atau mulakan sekarang? Pilihan ada pada hati anda. 

Ingin beli Set PCOS secara online menggunakan kad kredit / kad debit? Klik imej dibawah. 


Anda juga boleh dapatkan Set PCOS terus daripada saya. Hubungi saya kerana saya bersedia untuk menyelesaikan masalah kesihatan anda.


Rakan Shaklee Anda
Nur Hifzan binti Hj Muhamad Zanini (ije) 
♥ SMS/WhatsApp : 018-270 4872 
♥ FB Page: Vitamin Suci
♥ FB : Hifzan Zanini

1 comment:

kucha lana said...

hehehe..datang baca dan tahu serba sedikit tentang masalah wanita