30 June 2014

7 Info Penting Tentang Lecithin

07:33 1 Comments

Apakah Lecithin?

 • Nature’s Emulsifier (Pengemulsi Semulajadi)
 • Ia membantu badan menyerap nutrien larut lemak seperti vitamin A,D,E,K, Beta Caretone.
 • Boleh didapati dari tisu binantang dan tumbuhan (plant).
 • Untuk commercial purpose ianya didapati dari telur, jagung dan kacang soya.
 • Sebagai Fat Emulsifier – Metabolisma Lemak.
Lecithin
180 kapsul
RM52

Apakah Kandungan Lecithin?

 • Di dalam Lecithin mengandungi Asid linoleik (essntial fatty acid) – amat perlu oleh badan. Namun ianya tidak boleh dijanakan dari badan, ia perlu diambil melalui diet harian.
 • Kolin iaitu satu komponen neurotransmitter.
 • Asetikolina iaitu bekal biokimia untuk penghantaran mesej di dalam otak dan sistem saraf.
 • Inositol sebagai komponen utama membran / selaput sel dalam tisu di seluruh badan

Apakah khasiat Lecithin?

 1. SANGAT PENTING untuk proses metabolisme, kolestrol, triglycerides dan lemak darah (blood lipids)
 2. Lecithin memecah lemak dan mencairkan lemak terutama kolestrol.
 3. Lecithin menurunkan / mengurangkan total serum kolestrol dan menaikkan kolestrol baik (HDL)
 4. Membantu mengawal paras triglycerides.
 5. Membantu memecahkan lemak badan dan mengurangkan lemak yang tersendat di pembuluh-pembuluh darah.
 6. Mengurangkan kesan buruk yang wujud dari masalah kolestrol.

Kepentingan Lecithin Untuk Fungsi Otak

 • Acethylcholine penting untuk fungsi otak – berfikir, ingatan , konsentrasi, menentukan kita berdiri, berlari, makan,bercakap, tidur, penghadaman dsb.
 • Acethylcholine merupakan sejenis neurotransmitter yang terlibat dlm penerimaan, penyimpanan dan penghantaran maklumat yg betul ke otak. Jika bekalannya cukup, maka fungsi-fungsi ini dapat dilakukan. Jika tidak fungsi ini akan tergugat. Acethylcholine dihasilkan dari cholin. Cholin mudah diperolehi dari Lecithin.
 • Lecithin meningkatkan bekalan cholin dan acethylcholine kerana 30% otak adalah lecithin, dan 70% lemak hati (liver) adalah lecithin.
Siapa yang harus menggunakan Lecithin?

 • Untuk mereka yang ingin menurunkan berat badan - Sangat sesuai bagi mereka yg ingin menurunkan berat badan.
 • Untuk warga emas - Lecithin amat diperlukan bagi mereka yg uzur oleh sebab angina, stroke (angin ahmar) dan sakit yang biasa dialami oleh orang tua. Lecithin juga mengurangkan berlakunya masalah pembuluh tersendat yg menyebabkan punca darah tinggi, sengal sendi, sejuk kaki dsb.
 • Untuk penghadaman - Lecithin diperlukan untuk menghasilkan bahan kimin yg dipanggil 'bile' daripada kolestrol. 'Bile' amat penting untuk proses penghadaman.
 • Untuk sel - Lecithin penting untuk mengangkut, menghantar bahan-bahan lemak daripada makanan kepada sel-sel. Choline dan Lecithin menguatkan selaput sel neuron dan semua sel tubuh badan kita.
 • Untuk kesihatan kadiovaskular (sistem jantung) - Fungsi utama Lecithin adalah sebagai “fat emulsifier” di mana ia amat penting untuk perlindungan sistem jantung. Ia amat mujarab sekiranya di ambil bersama OmegaGuard. 

Mengapa Lecithin dari Shaklee adalah terbaik?

Lecithin Shaklee adalah diperbuat daripada kacang soya. Ini kerana mengikut kajian lecithin dari kacang soya berkesan memecahkan deposit kolestrol berbanding dari lecithin dari telur. ianya tiada bahan pengawet, perasa tiruan dan pewarna. Dan Lecithin Shaklee kepekatannya bersamaan 520mg Lecithin per kapsul.

Lecithin Shaklee juga cukup famous di kalangan ibu-ibu yang ingin menurun berat badan. Tak percaya? Jom baca pengakuan dari ibu-ibu yang telah menggunakan Lecithin dalam program penurunan berat badan mereka.

Apa Kata Pengguna?Hubungi saya untuk konsultasi berkaitan produk Shaklee


Rakan Shaklee Anda
Nur Hifzan binti Hj Muhamad Zanini (ije) 
♥ SMS/WhatsApp : 018-270 4872 
 Emel : hifzan2286@gmail.com
♥ FB Page: Vitamin Suci
♥ FB : Hifzan Zanini 
** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

Pick Up/COD Area:
Kluang dan Batu Pahat

Penghantaran seluruh Malaysia, Brunei, Singapura dan Indonesia
Dapatkan pelbagai supplement hebat Shaklee anda sekarang!

29 June 2014

16:07 0 Comments
Shaklee dengan bangganya telah melancarkan satu lagi PRODUK TERBAIK yg berasaskan 100% bahan semulajadi khusus untuk kesihatan anda! Kali ini ia adalah PHYTOCOL-ST. Ia berfungsi untuk menurunkan paras kolesterol; tanpa mengira faktor usia


APAKAH KEISTIMEWAAN PHYTOCOL-ST?

 • Diperbuat daripada campuran bahan semulajadi yang mengandungi sterols dan stanols tumbuhan yang dikenali sebagai 'phytosterols'.
 • Pengambilan 4 biji Phytocol-ST dalam sehari, adalah memenuhi keperluan 2000mg phytosterols yang diperlukan untuk menurunkan paras kolesterol manusia dewasa.
 • Kandungan phytosterols di dalam Phytocol-ST telah diperakui oleh Institut Kesihatan Kebangsaan (NIH) untuk membantu menurunkan paras kolesterol.
 • Tidak mengandungi pewarna mahupun perisa tiruan.
 • Dijamin halal, selamat dan berkesan. Tidak mempunyai kesan sampingan buruk.

MENGAPA PERLU AMBIL PHYTOCOL-ST BERBANDING DIET SEMULAJADI?

Sebab ia akan memberikan hasil yang lebih pantas. Tambahan pula, kita sering 'tergoda' untuk mengambil makanan lazat dan kita sukai berbanding makanan yang sepatutnya kita ambil untuk memastikan diet kita adalah seimbang.


DIJAMIN BERKESAN KE PHYTOCOL-ST NI?

Ethan Wang; Sales Diretor di Shaklee Malaysia sendiri telah mencuba tahap keberkesanan Phytocol-ST ini. Dalam masa 2 bulan sahaja, beliau telah berjaya menurunkan kadar kolesterol beliau sebanyak 22%! Beliau menghentikan pengambilan supplemen Shaklee yang lain semata-mata untuk membuktikan keberkesanan Phytocol-ST.

TESTIMONIAL PHYTOCOL-ST


Jom tengok result Ethan ni:

My own Phytocol-ST testimonial.
I have high LDL cholesterol problem due to my eating habit. I love “fat” and this is basically a typical Malaysian diet. In Malaysia, there are more than 6 million adults like me with high cholesterol problem.
Below is lab test result for my LDL
26-Mar-14: my LDL level is 129 mg/dl which was at unhealthy level.
Then, I started to use the Phytocol-ST with 4 tablets per day (2000 mg of phytosterols). To test the result, I stopped taking OmegaGuard, Lecithin and even reduce the intake of ESP Soy Protein. My diet were very unhealthy – loaded with fat and less fiber, vegatables and fruits.
What happen after 2 months?
I tested my LDL level again on 30-May. Test result was 101 mg/dl. Total reduction of LDL level is 22%!!
So, hope you can share the Phytocol-ST with friends and families. Reduction in cholesterol may reduce the risk of heart attack, stroke, hypertension and etc. – Tuan Ethan Wong
Keputusan Ujian darah terhadap kolesterol Tuan Ethan Wong sebelum mengambil produk Phytocol-ST


Hasil ujian darah selepas 2 bulan pengambilan Phytocol-ST Shaklee 


Ingin dapatkan Phytocol-ST anda hari ini?


Panggilan Akhir: Promosi Vita-E Complex Jun 2014

14:12 0 Comments

Panggilan terakhir buat peminat Vita-E Complex Shaklee. Bulan ini Shaklee mempromosikan Vita-E Complex dengan tawaran beli 6 percuma 1. Penjimatan yang sangat berbaloi dan dapat keahlian percuma. Berbaloi bukan!Harga 1 botol RM149
Harga untuk 6 botol = RM894
Buy 6 free 1 = Jimat RM149
Free membership = Jimat RM65
Free postage = Jimat RM10 Semenanjung / RM20 Sabah dan Sarawak
Cash bonus = RM30+ (Next month)

Penjimatan lebih RM254!!

Hubungi saya untuk konsultasi berkaitan produk Shaklee


Rakan Shaklee Anda
Nur Hifzan binti Hj Muhamad Zanini (ije) 
♥ SMS/WhatsApp : 018-270 4872 
 Emel : hifzan2286@gmail.com
♥ FB Page: Vitamin Suci
♥ FB : Hifzan Zanini 
** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

Pick Up/COD Area:
Kluang dan Batu Pahat

Penghantaran seluruh Malaysia, Brunei, Singapura dan Indonesia
Dapatkan pelbagai supplement hebat Shaklee anda sekarang!

Ikan Haruan dan Zinc Complex Untuk Ibu Berpantang

08:57 0 Comments
Ikan haruan sangat sinonim dikalangan ibu dalam pantang. Jom kenali ikan haruan dan khasiatnya. Dalam entri kali ini juga, saya ingin kongsikan perbezaan dan persamaan ikan haruan dan Zinc Complex Shaklee. 

IKAN HARUANSememangnya untuk menyembuhkan luka selepas bersalin atau pembedahan. Sebenarnya, ikan haruan dan belut mempunyai khasiat zinc yang tinggi!

Ia dibuktikan dengan kajian yang telah dijalankan oleh Prof. Saringat Baie dari USM and Prof. Abdul Manan Mat Jais dari UPM tentang khasiat dan kebaikan ikan haruan.

Berdasarkan kajian tersebut, ikan haruan mengandungi:
 1. sumber protein yang baik iaitu sebanyak 60-70%
 2. lemak yang rendah iaitu 20% daripada beratnya
 3. sejumlah besar vitamin A yang membantu menambah daya penglihatan, melembapkan kulit dan bertindak sebagai anti oksidan yang melambatkan proses penuaan
 4. asid arakidonik yang tinggi yang membantu memulakan proses darah menjadi beku dan bertanggungjawab untuk pertumbuhan semula sel baru
 5. asid amino dan lemak yang dapat menyembuhkan luka dalam perut serta amat baik untuk mengubati penyakit gastrik
 6. glisin (merangkumi asid aspartik dan glutamik) yang merupakan satu daripada komponen penting kolagen dalam kulit manusia akan membentuk molekul protein yang penting untuk pertumbuhan semula dan penyembuhan

ZINC COMPLEX SHAKLEE

Zinc Complex
120 tablet
Harga runcit RM33

Zinc merupakan mineral yang perlu ada dalam setiap sel tubuh kita.  Ia merangsang tindakan bagi 100 enzim iaitu bahan-bahan yang menggalakkan reaksi-reaksi biokimia dalam tubuh kita. 

Sepanjang tempoh berpantang anak kedua pada November 2013 yang lalu, saya jadikan Zinc Complex Shaklee ni sebagai pengganti pati ikan haruan. Khasiatnya lebih kurang sama terutama dari aspek penyembuhan. Tapi bagi saya, ia lebih mudah, simple dan senang ditelan. Sebab itulah juga Zinc Complex merupakan salah satu item di dalam set bersalin Shaklee. 3 hari selepas bersalin, luka dah kering. Tidak seperti pengalaman berpantang semasa anak sulung pada April 2011. Masa tu masih tidak didedahkan dengan Shaklee, luka bersalin mengambil masa lebih seminggu untuk kering. TESTIMONIAL PENGGUNA ZINC COMPLEX

Ingin tahu info lanjut tentang SET BERSALIN/PANTANG SHAKLEE 

Hubungi saya untuk konsultasi berkaitan produk Shaklee


Rakan Shaklee Anda
Nur Hifzan binti Hj Muhamad Zanini (ije) 
♥ SMS/WhatsApp : 018.270.4872 
 Emel : hifzan2286@gmail.com
♥ FB Page: Vitamin Suci
♥ FB : Hifzan Zanini 
** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

Pick Up/COD Area:
Kluang dan Batu Pahat

Penghantaran seluruh Malaysia, Brunei, Singapura dan Indonesia
Dapatkan pelbagai supplement hebat Shaklee anda sekarang!

28 June 2014

Fungsi dan Khasiat Lecithin Shaklee

09:19 2 Comments
Saya mula amalkan Lecithin selepas bersalin. Tujuan utama untuk masalah bengkak susu. Orang kata Lecithin boleh melancarkan aliran susu badan dan mengelakkan bengkak susu. Selain untuk tujuan ini, Lecithin sangat terkenal dalam set diet Shaklee.APA FUNGSI LECITHIN?
 • Lecithin adalah pengemulsi semulajadi yang bertindak dengan cara melekat pada lemak dalam darah seterusnya mengapung dan mengelakkan dari lemak degil tersebut melekat pada dinding membran.

APA KANDUNGAN LECITHIN?

Lecithin Shaklee mengandungi sumber semulajadi daripada kekacang soya di mana setiap kapsul mengandungi 520mg lecithin soya termasuk 80mg kolina dan 48mg inositol. Lecithin yang dirembeskan oleh tubuh akan menghasilkan acetyl-kolin, inositol, fosforus dan lemak tak tepu.

APA FUNGSI KOLINA?

Kolina penting dalam diet harian kerana fungsinya menyokong kesihatan otak, hati, kardiovaskular dan pembiakan. Kolina adalah suatu komponen neuropenghantar asetilkolina yang terlibat dalam penghantaran mesej kepada otak dan sistem saraf. Maknanya selain untuk menghapuskan lemak degil, kolestrol dalam badan, Lecithin juga boleh membantu otak kita berfungsi dengan cerdas.

APA KELEBIHAN LAIN LECITHIN?

 • Ia boleh melindungi hati kita ~ Bagaimana? Lecithin  boleh menghalang enapan lemak di hati, sirosis hati dan hati berlemak. Yang baiknya ia juga boleh membantu memulihkan kesihatan hati.
 •  Memecahkan lemak dan kolestrol ~ Caranya? Lecithin bertindak sebagai 'pembersih' salur darah, pengambilan tambahan membantu mengemulsi dan metabolisma lemak, kolestrol dan trigliserid dalam tubuh kita.
 • Melangsingkan ~ Menghalang obesiti. Kalau kita ambil Lecithin dalam kuantiti yang betul  maka makin cepatlah pembakaran lemak degil dalam tubuh kita berlaku. Lepas tu jadilah langsing semula  tanpa penyakit kerana ianya seimbang dengan tubuh badan kita.
 • Mencantikkan otot dan kulit. Ia mengelakkan kulit bersisik/kering terutama yang kerap menggunakan pendingin hawa. Lecithin boleh membentuk membran sel, melembabkan serta menghaluskan kulit supaya kulit kita jadi cantik, juga boleh mengaktifkan metabolisma sel dan melambatkan penuaan.
 • Memperbaiki alergi ~  Lecithin boleh menghalang platlet darah dari mengaktifkan tisu gegelang di dalam salur darah yang boleh menyebabkan alergi semakin paarah seperti penyakit kulis spt dermatitis dan demam alergi.
 • Menghalang kejadian batu karang ~ Batu karang tu terjadi akibat dari kolestrol yang berlebihan alam badan kita. Jadi Lecithin akan bertindak untuk pengemulsi supaya kolestrol yang mencanak-canak tu dapat dihalang dari menjadi batu karang.
 • Mempertingkatkan daya ingatan dan meringankan stress ~ Kolina yang saya nyatakan di atas tadi akan berfungsi untuk penghantar/ agen saraf kranial yang boleh mempertingkatkan kuasa pembelajaran, memperbaiki daya ingatan, menghalang Alzheimer dan meringankan stress.
 • Menghalang tekanan darah tinggi ~ Caranya? Lecithin boleh menghalang arterioklerosis, menggalakkan peredaran darah. Maknanya Lecithin menghalang darah daripada tersekat atau tersumbat.
 • Boleh juga untuk mengatasi masalah prostat lelaki 
 • Meringankan sembelit ~ Fungsinya untuk melembutkan najis dengan cara melembabkan usus dan meleraikan toksin dalam usus.

LECITIN SANGAT MEMBANTU IBU BERSALIN/DALAM PANTANG

  • Lecithin boleh membakar lemak yang berlebihan dalam badan ibu baru bersalin .biasanya lemak-lemak terkumpul ketika mengandung.
  • Lecithin ini juga boleh berperanan untuk mengurangkan risiko clog duct atau duktus susu tersumbat
  • Lecithin boleh membantu ibu mengatasi masalah lost of short term memory yang biasa akan dialami selepas bersalin.
  • Lecithin juga boleh membantu menyalurkan inositol dan kolin dalam susu ibu untuk meningkatkan perkembangan otak bayi.

  Hubungi saya untuk konsultasi berkaitan produk Shaklee


  Rakan Shaklee Anda
  Nur Hifzan binti Hj Muhamad Zanini (ije) 
  ♥ SMS/WhatsApp : 0182704872 
   Emel : hifzan2286@gmail.com
  ♥ FB Page: Vitamin Suci
  ♥ FB : Hifzan Zanini 
  ** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

  Pick Up/COD Area:
  Kluang dan Batu Pahat

  Penghantaran seluruh Malaysia, Brunei, Singapura dan Indonesia

  Dapatkan pelbagai supplement hebat Shaklee anda sekarang!

  27 June 2014

  23 Alasan Kenapa Anda Wajib Beli Vitamin E Shaklee

  10:07 0 Comments
  Vitamin E sangat terkenal untuk menangani masalah kulit berparut. Tidak kurang juga, vitamin E sinonim dengan keberkesanannya meningkatkan kualiti sperma lelaki. 

  Disamping itu, vitamin E ialah salah satu antioksidan yang penting dalam pencegahan kanser dan penyakit kardiovaskular. 

  SUMBER MAKANAN YANG MENGANDUNGI VITAMIN E

  Vitamin ini juga boleh didapati melalui makanan harian kita seperti :

  1. Sayuran berdaun hijau
  2. Kacang Soya
  3. Semua Bijirin
  4. Minyak sayuran
  5. Beras perang
  6. Jagung
  7. Telur
  8. Susu
  9. Ubi kentang
  10. Oat
  11. Gandum
  12. Rumpai Laut
  13. Biji-bijian
  KEBAIKAN DAN MANFAAT VITAMIN E

  1. Melambatkan penuaan
  2. Menjaga kualiti sel kulit ibu yang mengalami banyak ketegangan dan perenggangan saat hamil 
  3. Pencegahan penyakit katarak
  4. Mencegah penyakit jantung
  5. Melindungi struktur membran daripada rosak
  6. Mengelakkan metabolisme
  7. Mengekalkan struktur paru-paru, hati dan membran sel darah merah
  8. Memperbaiki peredaran darah
  9. Memelihara pembekuan darah
  10. Mengurangkan parut
  11. Mengendurkan otot kaki dari kekejangan
  12. Meningkatkan pengeluaran air mani
  13. Mengekalkan kesihatan saraf dan otot
  14. Menguatkan dinding kapilari
  15. Mengurangkan tekanan darah
  16. Meningkatkan prestasi atlit
  17. Kulit dan rambut menjadi sihat
  18. Mencegah anemia
  19. Mengurangkan risiko kanser prostat di kalangan penghisap rokok
  20. Memperlahankan  perkembangan penyakit Alzheimer
  21. Menghilangkan parut, jerawat, jeragat dan tompok hitam
  22. Membantu kesuburan
  23. Merapatkan hubungan suami isteri

  Vita-E Complex
  120 kapsul
  RM149

  KEISTIMEWAAN VITAMIN E SHAKLEE

  Vita-E complex mengandungi vitamin E (d-alfa tokoferol) asli dari minyak sayuran. Ia juga mengandungi selenium yang melengkapi fungsi vitamin E. 

  Selenium bertindak sebagai pelengkap untuk menyempurnakan tindak balas/ fungsi vitamin E.
  •  terbukti mencegah penuaan sebelum waktunya
  • selenium turut diperlukan untuk meningkatkan tahap kesuburan lelaki & wanita.
  • gabungan vitamin E dan selenium mampu meningkatkan pengeluaran kualiti sperma yang baik.
  • gabungan selenium dan vitamin E mampu meningkatkan antioksidan dan seterusnya mengurangkan kesan negatif radikal bebas (antara penyebab kanser) terhadap badan kita
  • turut membantu mengurangkan masalah psoriasis
  • selenium turut terbukti berupaya mencegah penuaan sebelum waktunya. Atau dengan kata lain, awet muda.
  1 KAPSUL VITA-E COMPLEX SHAKLEE

  Setiap kapsul gel lembut memberikan:
  • 400IU vitamin E semulajadi dan 10mcg selenium
  • Membantu dalam memelihara kesihatan baik
  Hubungi saya untuk konsultasi berkaitan produk Shaklee


  Rakan Shaklee Anda
  Nur Hifzan binti Hj Muhamad Zanini (ije) 

  ♥ SMS/WhatsApp : 0182704872 
   Emel : hifzan2286@gmail.com
  ♥ FB Page: Vitamin Suci

  ♥ FB : Hifzan Zanini 
  ** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

  Pick Up/COD Area:
  Kluang dan Batu Pahat

  Penghantaran seluruh Malaysia, Brunei, Singapura dan Indonesia

  Dapatkan pelbagai supplement hebat Shaklee anda sekarang!