29 August 2014

Susukan Anak VS. Kurus Cantik

Hari ini saya ingin kongsikan ruangan Kesihatan di laman sesawang Utusan Malaysia, http://www.utusan.com.my/utusan. Soalan berkisarkan masalah berat badan dan penyusuan badan.

Soalan:


Doktor, apakah cara yang terbaik menurunkan berat badan. Saya juga ingin bertanya, benarkah berat badan seorang ibu akan turun apabila menyusukan anak dan akan bertambah selepas berhenti menyusukan anak?

Nor, Shah Alam


Jawapan:

Soalan yang diutarakan amat praktikal sekali. Masalah berat badan ini amat sensitif dalam kalangan wanita. Saya tahu ramai wanita di luar sana yang mencuba pelbagai produk pelangsing yang ditawarkan dan sanggup membelanjakan wang yang banyak untuk masalah ini.

Sudah menjadi lumrah, sebagai wanita dan isteri, kita semua berharap agar dapat mengekalkan bentuk tubuh badan yang menarik untuk menambat hati suami. Yang kurus nak gemuk dan yang gemuk pula nak kurus. Bukan tidak puas dengan apa yang dikurniakan, tapi nak menjadi yang lebih baik. 

Pilih produk pelansingan yang tidak berbahaya


Tapi maklum sahajalah, bila dah bersalin sekali dua, berat badan susah nak turun. Tambahan pula, bila menyusukan anak sepenuhnya, bukan saja tak boleh mengambil ubat pelangsing sebarangan tetapi nak berdiet berlebihan pun kurang digalakkan kerana dikhuatiri menjejaskan pengeluaran susu atau membahayakan bayi.


Menurunkan berat badan ketika menyusukan anak


Kesabaran menurunkan berat badan bagi ibu-ibu yang sedang menyusukan anak bukan satu perkara yang mustahil, tetapi ia memerlukan kesabaran dan komitmen yang tinggi. Ini kerana, proses menurunkan berat badan sewaktu menyusukan anak perlu dilakukan secara perlahan-lahan bagi mengelakkan sebarang komplikasi kepada susu yang diberi kepada bayi.

Secara asasnya, menyusukan bayi tidak membuatkan berat badan bertambah. Malah menurut kajian, ibu-ibu yang menyusukan anak lebih mudah menurunkan berat badan berbanding ibu-ibu yang tidak menyusukan anak kerana menyusukan bayi menggunakan antara 200 hingga 500 kalori setiap hari. Bagaimanapun perlu diingat, kita masih perlu menjaga pemakanan.

Panduan menurunkan berat badan


Ada beberapa panduan yang mungkin berguna untuk ibu-ibu yang ingin menurunkan berat badan. Paling utama ibu tersebut perlu minum air secukupnya. Air yang mencukupi dapat melancarkan sistem badan termasuk mengekalkan metabolisme kita pada kadar yang sepatutnya. Seelok-eloknya hanya minum air setengah jam selepas makan

Ibu juga dinasihatkan untuk makan apabila perut berasa lapar. Mereka juga perlu ingat pada wasiat Rasulullah "Makan apabila lapar, berhenti sebelum kenyang". Paling baik sekali adalah makan empat ke enam kali sehari dengan kuantiti yang kecil. Utamakan sarapan pagi. Sarapan pagi perlu diambil dalam masa sejam selepas bangun tidur.


Makanan yang dimakan juga perlu dikunyah secara perlahan-lahan. Paling baik sekali jika makanan tersebut dikunyah 44 kali untuk mengurangkan beban penghadaman. Selain itu, otak akan menerima isyarat kekenyangan pada waktu yang tepat. Kalau makan laju sangat, otak tidak sempat memberi isyarat yang kita dah terlebih kenyang. Kurangkan percakapan semasa makan untuk mengelakkan tidak perasan yang kita sudah terlebih makan.

Makanan yang diambil perlu seimbang. Kajian menunjukkan bahawa ramai orang yang terlebih berat badan disebabkan zat yang tidak mencukupi. Kekurangan protein akan menyebabkan badan tidak dapat menghasilkan enzim (enzim terbina daripada asid amino) yang mencukupi untuk mencernakan makanan. Selain itu, orang yang kekurangan protein biasanya mempunyai nafsu makan yang sangat tinggi. Protein biasanya membuatkan kita rasa kenyang dalam jangka masa lebih panjang. Vitamin B6 adalah zat penting dalam metabolisme lemak. Kalau berkurangan, lemak tidak dapat dibakar dan berkumpul secara berlebihan.
Kesimpulannya, makanan yang diambil perlu seimbang. Kurangkan pengambilan gula dan makanan rapu. Gula membekalkan kalori yang tiada nilai zat. Gula juga menambah potensi seseorang diserang penyakit diabetes mellitus apabila pengambilan tidak dikawal. Manakala makanan rapu yang mengandungi garam yang tinggi bukan sahaja menyebabkan nafsu makan sukar dikawal bahkan dikaitkan dengan risiko penyakit hipertensi (darah tinggi).

Banyakkan aktiviti fizikal. Saya pasti ibu-ibu tidak mengalami masalah untuk memperbanyakkan aktiviti fizikal. Walaupun tidak dapat meluangkan masa ke gimnasium atau senamrobik, ibu-ibu akan sentiasa sibuk dengan tugasan harian. Aktiviti senaman sekurang-kurangnya 15 minit, dua kali seminggu adalah sangat digalakkan.

Bagaimanapun, bagi yang tidak dapat meluangkan masa untuk bersenam, eloklah mengambil alternatif seperti menggunakan jalan lebih jauh untuk sampai ke satu-satu tempat dengan berjalan, berjalan sambil menghayunkan tangan, melakukan kerja rumah, aktiviti santai bersama anak-anak dan banyak menggunakan tangga daripada lif.

Puan juga hendaklah sentiasa berfikiran positif dan banyak bersabar kerana pengurangan berat badan ini adalah lebih kurang dua kilogram sahaja dalam masa sebulan. Teruskan dengan penyusuan kerana ada banyak lagi keistimewaan yang anda akan kecapi.

Artikel Penuh: © Utusan Melayu (M) Bhd 


Apa Shaklee Boleh Bantu?


Untuk menyusukan anak dan dalam masa yang sama ingin mengurangkan berat badan dengan selamat, boleh cuba amalkan Set Shaklee. Terdapat beberapa pilihan produk berdasarkan keperluan dan bajet.


PILIHAN 1

Alfalfa Complex dan Lecithin

Lecithin membantu mengecilkan lemak terapung dalam badan. Ia juga membantu masalah bengkak susu yang sering dialami oleh ibu dalam pantang. 

Lecithin yang berasal dari minyak biji soya berfungsi mengemulsi lemak dan memastikan lemak kekal di dalam sistem digestive dan tidak memendapkan diri ke dinding membran menjadi lemak kental. 

Emulsi lemak bermaksud lemak itu dipecahkan molekulnya kepada lebih kecil supaya ia lebih mudah bergerak di dalam sistem pencernaan. Jadi secara logiknya Lecithin berupaya membasmi lemak yang kita makan sewaktu itu dan bukannya 'membakar' lemak sedia ada yang sudah terkumpul di dinding membran.


Alfalfa Complex bertindak sebagai milk booster yang meransang penghasilan susu badan. Ia juga baik untuk membantu melawaskan semasa membuang sisa lemak yang telah diemulsikan oleh Lecithin. 

PILIHAN 2

Alfalfa Complex dan OmegaGuard

Pilihan set ini mengantikan Lecithin dengan OmegaGuard. Dengan fungsi yang sama iaitu menguraikan lemak tapi cara berbeza. Lecithin sekadar mengecilkan lemak terapung. Manakala OmegaGuard membakar lemak mendap yang dah lama bersarang di dalam badan.  

Omega Guard tidak mengemulsi lemak tetapi fungsi minyak ikan membantu pembakaran lemak termendap

Fungsi Omega 3 melancarkan perjalanan darah ke otot ketika bersenam. Maka lebih banyak pembakaran lemak akan berlaku. Omega 3 berfungsi secara begini:

Menghalang pembentukan lemak --> menambah metabolism --> bakar lemak

Ia juga berfungsi:
  • menghalang penghasilan hormon cortisole yg menggalakkan penyimpanan lemak.
  • Memperbaiki kadar gula dalam darah - beri lebih tenaga utk bersenam.
  • Menambah kadar penghasilan serotonin - kimia otak yang buat kita rasa kenyang - jadi boleh mengawal nafsu makan
Pengambilan Omega 3 akan membantu tahap insulin berada pada 50% kurang dr kebiasaan. Apabila kadar insulin rendah pembakaran lemak akan berlaku. Insulin rendah juga bantu kawal gula. Maka gula/karbohidrat tidak menjadi lemak. Jadi, sebelum memilih pembakar lemak, cuba fahami dahulu bagaimana ia berfungsi. 

OmegaGuard yang berasaskan minyak ikan yang kaya dengan Omega-3 mengandungi DHA yang penting untuk fungsi otak. Ibu bakar lemak, anak bijak pandai. 

Harga dan Cara Makan

Alfalfa Complex
  • mempunyai 2 pilihan pembungkusan
  • 1 botol dengan kuantiti 330 tablet (Runcit RM53.75) dan 
  • 1 botol dengan kuantiti 700 tablet (Runcit RM97.50)
  • Disarankan untuk mengambil maksima 10 tablet sehari
  • 5 tablet selepas makan tengah hari dan 5 tablet selepas makan malam
  • Di peringkat awal, ambil Alfalfa Complex secara berperingkat. (mulakan dengan 3 tablet setiap kali makan)

Lecithin
  • kuantiti 180 kapsul (Runcit RM52.50)
  • Disarankan untuk mengambil 6 kapsul sehari
  • 3 kapsul selepas makan tengah hari dan 3 kapsul selepas makan malam
OmegaGuard
  • kuantiti 90 kapsul (Runcit RM136)
  • Disarankan untuk mengambil 2-3 kapsul, dua kali sehari
  • Atau boleh ambil 2 atau 3 kapsul (1 kali sahaja) sama ada selepas makan tengah hari atau makan malam
Peringatan Penting
  • Pastikan anda minum air kosong yang mencukupi bagi membantu penghasilan susu badan dan juga membantu nutrien daripada supplements diserap dengan optima.
  • Setiap 25 kg berat badan anda, anda patut minum 1 liter air. Contoh berat badan 50kg, anda mesti minum 2 liter air kosong sehari.
  • Kerapkan penyusuan terus (direct feeding) dan pam susu (sebagai stok) secara berkala.
Bagaimana Ingin Pekatkan Susu Badan?

Susu badan yang pekat membantu bayi untuk merasa cepat kenyang walaupun tidak terlalu kerap menyusu. ESP (Energizing Soy Protein) Shaklee boleh membantu. Ia mempercepatkan penghasilan susu badan dan memekatkan susu (susu berkualiti)


ESP ialah sumber protein. Protein adalah asas dan makanan kepada sel. Protein penting untuk pembentukan dan pembaharuan sel. Jadi apabila sel sihat dan cukup tenaga, penyerapan nutrien adalah lebih optimum. Badan boleh menhasilkan susu yang berkualiti.

ESP dengan kapasiti 850g dihasilkan daripada 30kg kacang soya yang diproses dengan suhu rendah. Dengan kadar glisemik index yang rendah iaitu 39 dapat membantu merasa kenyang yang  lebih lama (membantu program diet)

Protein juga penting untuk mengelakkan kulit menggeleber. Kulit akan menjadi tegang dan tidak menggeleber apabila mengamalkan ESP.

Ini peluang terbaik anda untuk dapatkan Set Penyusuan dan Kurus Shaklee pada harga istimewa. Hubungi saya sekarang untuk konsultasi produk mengikut kesesuaian anda.



Rakan Shaklee Anda
Nur Hifzan binti Hj Muhamad Zanini (ije) 
♥ SMS/WhatsApp : 0182704872 
 Emel : hifzan2286@gmail.com
♥ FB Page: Vitamin Suci
♥ FB : Hifzan Zanini 

lngin membuat belian produk ini secara online menggunakan kad kredit / kad debit anda?  Klik imej di bawah.


Juga klik SINI untuk tutorial langkah pembelian secara online.
** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

Pick Up/COD Area:
Kluang dan Batu Pahat

Penghantaran seluruh Malaysia, Brunei, Singapura dan Indonesia
Dapatkan pelbagai supplement hebat Shaklee anda sekarang!

28 August 2014

Banyak Manfaat Herbal Blend® Multi-Purpose Cream

Semalam Shaklee umumkan stok Herbal Blend® Multi-Purpose Cream dah kembali. Alhamdulillah saya sempat beli sedikit stok. Selama ni ramai sangat yang SMS atau WhatsApp tanyakan stok Herbal Blend® Multi-Purpose Cream. Maka hari ni, kita kaji sikit tentang Herbal Blend® Multi-Purpose Cream.

Apa Itu Herbal Blend® Multi-Purpose Cream?


Berapa Tempoh Kegunaan Herbal Blend® Multi-Purpose Cream?

Dengan kapasiti 113mg, krim ini boleh digunakan untuk satu tempoh jangka masa yang panjang. Ia bergantung kepada cara penggunaannya. Melalui pengalaman saya, sudah setahun saya menggunakannya namun kini masih berbaki. Saya menyimpan krim ini untuk kegunaan kecemasan keluarga seperti gigitan serangga, ruam anak dan untuk urut badan yang lenguh. Tahan lama. Berbaloi dengan harganya yang sangat berpatutan.

Apa Fungsi Herbal Blend® Multi-Purpose Cream?
  • Melembutkan kulit / tumit kasar
  • Merawat ruam susu / ruam panas / ruam lampin / muka / kepala 
  • Menghilangkan luka dan merawat eczema
  • Melegakan gigitan serangga / nyamuk
  • Merawat kulit gatal
  • Menghilangkan parut jerawat / parut chicken pox
  • Losyen harian untuk kulit kering
  • Krim urut badan lenguh
  • Merawat kesan luka melecur 
  • Melegakan badan / kepala ketika tidak sihat
Testimonial Herbal Blend® Multi-Purpose Cream

Menghilangkan biji-biji ruam panas


Melicinkan tumit kasar / kurap


Merawat ruam panas dan gatal

Merawat ruam susu muka / kepala 


Merawat ruam lampin


Menghilangkan luka dan merawat eczema



Melegakan gigitan serangga / nyamuk



Merawat kulit gatal


Menghilangkan parut luka / parut jerawat / parut chicken pox


Kenapa memilih Herbal Blend® Multi-Purpose Cream?

Krim ini diperbuat daripada bahan semulajadi iaitu tumbuhan seperti sage, horse chestnut, yarrow dan rosemary.


Tumbuhan-tumbuhan ini telah digunakan sejak berzaman untuk kecantikan kulit. Bukan itu saja ia sangat banyak kegunaannya, misalnya..
  • Sage meransang pembaharuan sel kulit dan meningkatkan peredaran darah. Ia juga baik untuk mengurangkan selulit, masalah jerawat, kaki makan air dan kulit pecah, dan melegakan gejala-gejala ekzema dan psoriasis.
  • Horse Chesnut digunakan untuk menghilangkan tanda kegelapan (dark circle) bawah mata dan bersifat anti-radang
  • Rosemary memberi manfaat kepada phyto-nutrien, anti- oksidan, dan mempunyai asid penting. Ia kaya dengan vitamin C
  • Sage bersifat antiseptik dan baik untuk melegakan kesakitan sendi
Keistimewaan krim ini ialah ia diperbuat dari tumbuhan, diuji secara klinikal dan yang penting tiada bahan kimia! Haruslah kita sedari, krim dan losyen kebanyakannya mengandungi bahan berbahaya seperti Paraben dan sebagainya.


Jadi bertukarlah kepada Herbal Blend sebelum merisikokan anak anda dengan carcinogen (penyebab kanser) dari krim lampin dan losyen mereka!

Apa Keistimewaan Herbal Blend® Multi-Purpose Cream?
  • Dingin pada kulit
  • Ekstrak herba semulajadi
  • Tidak berminyak
  • Mudah meresap
  • Aroma menyenangkan
  • Mudah digunakan
  • Mudah dibawa
  • Sesuai untuk semua golongan
  • Dijamin berkesan
  • Halal
  • Tanpa paraben dan steroid
Ini peluang terbaik anda untuk dapatkan Herbal Blend® Multi-Purpose Cream Shaklee pada harga istimewa. Hubungi saya sekarang untuk konsultasi produk mengikut kesesuaian anda.


Rakan Shaklee Anda
Nur Hifzan binti Hj Muhamad Zanini (ije) 
♥ SMS/WhatsApp : 0182704872 
 Emel : hifzan2286@gmail.com
♥ FB Page: Vitamin Suci
♥ FB : Hifzan Zanini 

lngin membuat belian Herbal Blend® Multi-Purpose Cream secara online menggunakan kad kredit / kad debit anda?  Klik imej di bawah.


Juga klik SINI untuk tutorial langkah pembelian secara online.
** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

Pick Up/COD Area:
Kluang dan Batu Pahat

Penghantaran seluruh Malaysia, Brunei, Singapura dan Indonesia
Dapatkan pelbagai supplement hebat Shaklee anda sekarang!

27 August 2014

Peranan Penting B-Complex Untuk Tubuh

Apakah makanan yang mengandungi zat B?
Antara makanan yang mengandungi vitamin B ialah gandum, daging, susu, kacang hijau, ragi, beras, telur, buah-buahan, gandum, ragi, hati, ikan, ginjal, kentang manis dan sebenarnya banyak lagi. Namun kita perlu tahu bahawa vitamin B yang LENGKAP atau nama lainnya ialah B Kompleks terdiri daripada lapan (8) vitamin B.
Apakah B-Complex ?
B complex terdiri dari kumpulan lapan (8) vitamin B iaitu thiamin (B-1),riboflavin (B-2),niacin(B-3),pantothenic acid (B-5), pyridoxine (B-6), folic acid (B-9) and cobalamin (B-12) dan Biotin.
Apa kebaikan vitamin B complex?
Banyak keperluan vitamin B-Complex ini, antaranya ialah untuk..
  • mengurangkan tekanan emosi dan kelesuan
  • Membantu dalam kestabilan saraf
  • meningkatkan proses pemikiran
  • Menukarkan makanan kepada tenaga
  • menolong memetabolismekan karbohidrat, lemak dan protein
  • Mencegah barah serviks, penyakit jantung dan kecacatan spina
  • menggalakkan kesihatan sistem kardiovaskular yang lebih baik

Apa kelebihan vitamin B-Complex Shaklee?
B-Complex
120 tablet
Harga runcit RM53.75
Hubungi saya untuk harga istimewa

Selain lengkap dengan lapan kumpulan vitamin B , vitamin B-Complex Shaklee dilengkapi dengan Sistem penyerapan Boaktif Berpaten. Lebih tepat lagi asid Folik, iaitu sejenis vitamin B tidak dapat diserap dengan mudah. Namun begitu Shaklee telah menghasilkan suatu selaput asid folik yang unik ntuk menjadikan zat tersebut lebih mudah diperolehi dan digunakan dalam badan.Teknologi berpaten ini adalah ekslusif bagi Shaklee. Secara ringkasnya Vitamin B yang lebih baik mempunyai ciri2 berikut :
  • Sistem penyerapan bioaktif berpaten
    – Kesemua lapan jenis vitamin B yg diperlukan termasuk Biotin
    – Peningkatan penghantaran zat
    – Tablet mudah ditelan
Siapa yang perlu B-Complex?
Semua individu perlukan vitamin B terutama mereka yang..
  • Terdedah kepada sinaran matahari
  • Terdedah kepada tekanan kerja dan beban kerja yang banyak
  • Mereka yang mempunyai sakit kencing manis , tekanan darah tinggi, migraine
  • Mereka yang tidak dapat focus dalam pekerjaan yang dilakukan.
  • Mereka yang hendak menjaga kecantikan tubuh badan
  • Mereka yang nak nampak cantik dan muda
  • Mereka yang mengandung dan menyusukan anaknya
  • Wanita yang mengambil pil perancang
Maka, jika anda mempunyai kekangan dalam memastikan pengambilan vitamin B yang lengkap, cubalah amalkan pengambilan suplemen B-Complex.
Hubungi saya untuk konsultasi berkaitan produk Shaklee


Rakan Shaklee Anda
Nur Hifzan binti Hj Muhamad Zanini (ije) 
♥ SMS/WhatsApp : 018-270 4872 
♥ FB Page: Vitamin Suci
♥ FB : Hifzan Zanini 

Ingin beli B-Complex secara online menggunakan kad kredit? Klik imej dibawah. 


** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease
Pick Up/COD Area:
Kluang dan Batu Pahat

Penghantaran seluruh Malaysia, Brunei, Singapura dan Indonesia
Dapatkan pelbagai supplement hebat Shaklee anda sekarang!

26 August 2014

5 Sebab Anda Perlu Amalkan Minyak Ikan OmegaGuard Shaklee

Makanan Tambahan Yang Penting

Minyak ikan adalah penting dalam diet harian kita dengan 2 sebab utama; manfaat yang boleh memberi keseimbangan kepada kesihatan kita dan kita kini tidak mengamalkan minyak ikan dan apakah kita ada mengambil makanan lain yang kaya dengan Omega-3?

Shaklee mempunyai produk minyak ikan iaitu OmegaGuard. Hari ini saya kongsikan 5 sebab kita perlu amalkan Minyak Ikan. 

OmegaGuard
90 kapsul
RM136

1 – Mengubah Emosi dan Mood

Terdapat banyak kajian menunjukkan Omega-3 terutamanya DHA yang penting untuk fungsi otak dan emosi. Emosi dapat distabilkan dengan pengambilan minyak ikan

Menurut Mike Roussell, kesan mengamalkan minyak ikan:
I have a friend who suffered from bipolar depression (heavier on the depression than the mania). He started taking 10grams of fish oil a day, and started controlling his insulin levels (via the Zone Diet) and within a couple months all his symptoms went away. He now takes 5 grams of EPA/DHA a day, has no symptoms, and takes no meds.
Menarik kan? Ini adalahs sebab kenapa anda harus amalkan minyak ikan. Apalah tubuh badan yang sihat tanpa fikiran yang tenang. 

2 – Mengekalkan Kelenturan (Sendi)

Ini sebab klasik untuk kita amalkan minyak ikan. Jika ditanya kepada lebih 70 orang, saya pasti mereka akan ingat pernah diberikan satu sudu minyak ikan setiap pagi dan ia boleh membantu kesihatan sendi. Fatty asid dalam Omega-3 ialah bersifat anti-radang dan boleh membantu sendi dan bebas radang. 

Lemak Omega-3 dalam minyak ikan melindungi sendi daripada serangan rawan.Omega-3 juga meningkatkan keupayaan tubuh untuk mengurangan kesakitan dan keradangan.

Mengambil minyak ikan dan melakukan aktiviti fizikal seperti berjalan bagus untuk kesihatan sendi.

3 – Meningkatkan Kadar Metabolisma Badan

Mudah. Hanya mengamalkan minyak ikan, kita dapat meningkatkan kadar metabolisma badan. Kadar metabolisma yang tinggi membantu badan membakar kalori tanpa usaha yang banyak. Ini merupakan sebab penting untuk tahap mekanisma pembakaran lemak.
.
 Ia juga dapat mengurangkan tahap insulin dalam badan. Insulin yang tinggi menyebabkan badan mengumpul lemak dan menyimpan makanan yang di ambil sebagai lemak. 

4 – Bebas Daripada Tekanan

Omega-3 mempunyai keupayaan untuk mengurangkan keaktifan hormon tekanan. Mengamalkan minyak ikan secara berkala dapat mengurangkan tekanan dan hormon negatif. 

Selepas mengambil minyak ikan yang mengandungi Omega-3,  rangsangan dengan tekanan mental adrenalina plasma berkurangan.

Makanan tambahan lain yang mempunyai efek sama, mengurangkan tekanan ialah Vitamin C. Ia dapat menumpulkan hormon tekanan.

5 – Murah dan Mudah

Amalkan minyak ikan daripada Shaklee, OmegaGuard. Ia terbukti berkesan. Saya mencadangkan anda untuk mengambil 3 kapsul OmegaGuard sekali atau 2 kali sehari untuk mengekalkan tahap kesihatan optimum. 

Hubungi saya untuk konsultasi berkaitan produk Shaklee


Rakan Shaklee Anda
Nur Hifzan binti Hj Muhamad Zanini (ije) 
♥ SMS/WhatsApp : 018-270 4872 
 Emel : hifzan2286@gmail.com
♥ FB Page: Vitamin Suci
♥ FB : Hifzan Zanini 

Ingin beli OmegaGuard secara online menggunakan kad kredit / kad debit? Klik imej dibawah. 


** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease
Pick Up/COD Area:
Kluang dan Batu Pahat

Penghantaran seluruh Malaysia, Brunei, Singapura dan Indonesia
Dapatkan pelbagai supplement hebat Shaklee anda sekarang!

25 August 2014

Set Bajet Shaklee Popular

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Saya tahu Shaklee popular. Sebabnya banyak. 

  • Produk berkesan (berdasar ribuan testimonial. Google je)
  • Mampu milik (satu botol tahan berbulan. 2-6 bulan)
  • Banyak pilihan produk (sesuai dengan keadaan kesihatan dan bajet)
  • Pilihan ramai (setiap hari 
  • pasti ada yang SMS/WhatsApp saya untuk mendapatkan produk)
Pengasas Shaklee, Dr. Forrest C Shaklee telah mencipta syarikat yang bertujuan untuk mencipta kehidupan yang lebih sihat. Prinsip utama yang dipegang beliau ialah "Berikan yang terbaik kepada setiap insan sebagaimana anda ingin diperlakukan oleh mereka"

Jadi hari ini saya ingin fokuskan kepada mereka yang ingin mengamalkan Shaklee dengan bajet yang menjimatkan

Pelbagai Pilihan Set Bajet Shaklee

Set bajet adalah set asas yang disyorkan untuk mereka yang ingin mengatasi masalah kesihatan menggunakan produk yang paling sesuai.

Saya senaraikan Set Bajet dalam entri ini
  1. Set turunkan berat badan
  2. Set naikkan berat badan
  3. Set penyusuan
  4. Set sendi / tulang
  5. Set kecantikan (kulit berminyak)
  6. Set kecantikan (kulit kering)
  7. Set kecantikan (kulit berparut)
  8. Set hamil
  9. Set kesihatan kanak-kanak (asma, demam selsema, memilih makan, obes, fokus belajar)
  10. Set belajar remaja (12 tahun ke atas)
  11. Set gastrik
  12. Set rambut gugur
  13. Set kulit berlubang (bekas jerawat)
  14. Set bersalin
  15. Set haid tidak teratur/ senggugut
  16. Set kesuburan wanita
  17. Set kesuburan lelaki
  18. Set kesuburan suami isteri
  19. Set kesihatan optima
  20. Set resdung/ alergik
  21. Set darah rendah
  22. Set jantung
  23. Set kencing manis
  24. Set penjagaan wanita
  25. Set penglihatan
  26. Set gout
Banyakkan? Pilih yang mana sesuai dengan tahap kesihatan anda dan orang tersayang.
Hubungi saya untuk nasihat dan pandangan produk yang sesuai untuk anda dapatkan.

Penerangan Ringkas Set Bajet

Set Turunkan Berat Badan


Untuk ibu menyusu, produk sesuai ialah Alfalfa Complex (membantu melawaskan dan sebagai milk booster) dan Lecithin (mengecilkan lemak terapung). Harga runcit untuk Alfalfa Complex dan Lecithin ialah RM106.25 (Hubungi saya 018-270 4872 untuk harga istimewa)

Manakala untuk normal, boleh ambil Lecithin dan Herb-Lax (buang toksin, cuci usus dan membantu melawaskan). Harga runcit untuk Herb-Lax dan Lecithin ialah RM105 (Hubungi saya 018-270 4872 untuk harga istimewa)

Set Naikkan Berat Badan


Meal Shakes membekalkalkan 35% atau lebih nilai harian bagi 19 vitamin dan mineral yang penting serta kaya dengan kalsium, fiber dan protien. B-Complex pula mengandungi 8 jenis vitamin B yang penting untuk badan serta mengawal atur kadar metabolisme dalam badan, menggalakkan kesihatan dan sistem kardiovaskular.

Harga runcit untuk Meal Shakes dan B-Complex ialah RM167.50 (Hubungi saya 018-270 4872 untuk harga istimewa)

Set Penyusuan


Alfalfa Complex bertindak sebagai milk booster (meransang penghasilan susu badan) manakala ESP dapat memekatkan susu badan. Ia dapat meningkatkan kualiti susu dan mengenyangkan bayi.

Harga runcit untuk Alfalfa Complex dan Energizing Soy Protein (ESP) ialah RM203.75 (Hubungi saya 018-270 4872 untuk harga istimewa)



Set Sendi / Tulang




AJHT membantu meningkatkan keselesaan sendi dan pergerakan. OsteMatrix pula membekalkan kalsium yang sangat penting untuk tulang.

Harga runcit untuk AJHT dan OsteMatrix ialah RM185 (Hubungi saya 018-270 4872 untuk harga istimewa)

Set Kecantikan (kulit berminyak)


SR Vita-C membentuk kolagen untuk kecantikan kulit. GLA Complex pula mengandungi Vitamin E yang boleh membantu menghilangkan parut untuk anda yang bermasalah kulit berminyak.

Harga runcit untuk SR Vita-C  dan GLA Complex ialah RM183.75 (Hubungi saya 018-270 4872 untuk harga istimewa)

Set Kecantikan (kulit kering)


SR Vita-C adalah vitamin yang baik untuk kulit. Vita-E Complex terbukti dapat menghilangkan parut.

Harga runcit untuk SR Vita-C  dan Vita-E Complex ialah RM241.50 (Hubungi saya 018-270 4872 untuk harga istimewa)

Set Kecantikan (kulit berparut)


ESP ialah sumber protein yang dapat membaiki sel dan menggantikan sel rosak bagi membentuk kulit yang sihat. Vita-E Complex pula dapat menghilangkan parut.

Harga runcit untuk Energizing Soy Protein (ESP) dan Vita-E Complex ialah RM299 (Hubungi saya 018-270 4872 untuk harga istimewa)

Set Hamil


B-Complex membekalkan 8 vitamin B lengkap dengan asid folik yang penting untuk membentukan awal janin. Manakala Vita-Lea baik untuk HB darah normal.

Harga runcit untuk B-Complex dan Vita-Lea ialah RM142.50 (Hubungi saya 018-270 4872 untuk harga istimewa)

Set Kesihatan Kanak-kanak 
(asma, demam selsema, sukar makan, obesiti, fokus belajar)


Meal Shakes merupakan multivitamin yang membekalkan nutrient lengkap. OmegaGuard pula mempunyai Omega-3 (EPA dan DHA) yang baik untuk perkembangan kanak-kanak. Manakala Chewable Vita-C Plus meningkatkan imun badan. 

Harga runcit untuk Meal Shakes, OmegaGuard dan Chewable Vita-C Plus ialah RM285.25 (Hubungi saya 018-270 4872 untuk harga istimewa)

Set Belajar Remaja (12 tahun ke atas)


OmegaGuard membantu otak memberi tumpuan. B-Complex meningkatkan daya fokus dan memberi tenaga. Lecithin mengandungi kolina iaitu satu komponen asetilkolina neurotransmiter yang terlibat dalam penghantaran mesej ke otak dan sistem saraf. 

Harga runcit untu OmegaGuard, B-Complex dan Lecithin ialah RM242.25 (Hubungi saya 018-270 4872 untuk harga istimewa)

Set Gastrik


ESP sangat membantu membina sel-sel badan yang baru bagi menggantikan sel-sel lama yang telah rosak akibat dihakis oleh asid hidroklorik berikutan proses pencernaan makanan. OsteMatrix bersifat alkali dan mampu meneutralkan asid di dalam perut.

Harga runcit untu OmegaGuard, B-Complex dan Lecithin ialah RM242.25 (Hubungi saya 018-270 4872 untuk harga istimewa)

Set Rambut Gugur


Revitalizing Shampoo mempunyai humektan
 yang bertindak bagi melicinkan kutikel rambut dan melebatkan rambut. Ia adalah sistem pembersih yang lembut dan berpaten yang menyegarkan dan menyeimbangkan kulit kepala dan rambut tanpa terlalu melembapkan atau mengeringkannya. Manakala kekurangan zink mempengaruhi struktur protein dalam folikel rambut yang akan mengakibatkan struktur rambut menjadi lemah. Akibat kekurangan Zinc, rambut lebih cepat gugur.

Harga runcit untuk Revitalizing Shampoo dan Zinc Complex ialah RM99.25 (Hubungi saya 018-270 4872 untuk harga istimewa)




Set kulit berlubang (bekas jerawat)


Vita-E Complex dapat membantu memudarkan parut dan mengurangkan lubang akibat jerawat lama. B-Complex mempunyai fungsi yang baik untuk kecantikan kulit.

Harga runcit untuk Vita-E Complex dan B-Complex ialah RM202.75. Hubungi saya 018-270 4872 untuk harga istimewa)


Set bersalin



Vita-Lea mempunya zat besi yang membantu penghasilan darah merah yang banyak hilang semasa proses bersalin. Zinc Complex mempercepatkan pengeringan luka bersalin normal mahupun pembedahan.

Harga runcit untuk Vita-Lea dan Zinc Complex ialah RM121.75 (Hubungi saya 018-270 4872 untuk harga istimewa)

Set haid tidak teratur/ senggugut


GLA Complex membantu melegakan sindrom pra haid (PMS) seperti senggugut. Ia juga baik untuk menstablkan hormon dan seterusnya mengatur kitaran haid.

Harga runcit untuk GLA Complex ialah RM91.25 (Hubungi saya 018-270 4872 untuk harga istimewa)

Set kesuburan wanita


GLA Complex membantu menstabilkan hormon dan membantu mengatur kitaran haid. Alfalfa Complex merupakan 'jamu moden' yang baik untuk kesihatan dalaman wanita.

Harga runcit untuk GLA Complex dan Alfalfa Complex ialah RM145 (Hubungi saya 018-270 4872 untuk harga istimewa)


Set kesuburan lelaki


Vita-E Complex dan Zinc Complex merupakan kombinasi terbaik untuk sperma berkualiti. 

Harga runcit untuk Vita-E Complex dan Zinc Complex ialah RM182 (Hubungi saya 018-270 4872 untuk harga istimewa)

Set kesuburan suami isteri


GLA Complex baik diamalkan oleh wanita bagi menstabilkan hormon. Manakala Zinc Complex sesuai untuk lelaki bagi meningkatkan kualiti sperma. 

Harga runcit untuk GLA Complex dan Zinc Complex ialah RM124.25 (Hubungi saya 018-270 4872 untuk harga istimewa)

Set kesihatan optima


Vita-Lea merupakan multivitamin Shaklee yang melengkapkan keperluan nutrient harian yang diperlukan oleh tubuh.

Harga runcit untuk GLA Complex ialah RM88.75 (Hubungi saya 018-270 4872 untuk harga istimewa)

Set resdung/ alergik


Set darah rendah


Multivitamin Vita-Lea pemberi tenaga segera dan melengkapkan nutient harian yang diperlukan. B-Complex diperkaya dengan 8 jenis vitamin B lengkap dan mengurangkan stress. 

Set jantung


CoQHealth memberi banyak manfaat untuk kesihatan jantung.

Harga runcit untuk CoQHealth Plus ialah RM124 (Hubungi saya 018-270 4872 untuk harga istimewa)

Set kencing manis


Zinc Complex membantu dalam penghasilan insulin dan menyembuhkan luka. GLA Complex menghalang komplikasi diabetes

Harga runcit untuk Zinc Complex dan GLA Complex ialah RM124.25 (Hubungi saya 018-270 4872 untuk harga istimewa)

Set penjagaan wanita


Alfalfa Complex bagaikan 'jamu moden' yang baik untuk kesihatan dalaman dan luaran wanita.

Harga runcit untuk Alfalfa Complex ialah RM53.75 (330 tabs) dan 97.50 (700 tabs).
 (Hubungi saya 018-270 4872 untuk harga istimewa)

Set penglihatan


CarotoMax membekalkan Vitamin A yang baik untuk kesihatan mata

Harga runcit untuk CarotoMax ialah RM74 (Hubungi saya 018-270 4872 untuk harga istimewa)


Set gout



Performance Orange mengekalkan bendalir dalam badan untuk  mengelakan hidrasi. Alfalfa Complex menyingkirkan toksin dalam badan secara lembut.

Harga runcit untuk Performance Orange dan Alfalfa Complex ialah RM136.25 (Hubungi saya 018-270 4872 untuk harga istimewa)


Hubungi saya untuk konsultasi berkaitan produk Shaklee


Rakan Shaklee Anda
Nur Hifzan binti Hj Muhamad Zanini (ije) 
♥ SMS/WhatsApp : 018-270 4872 
♥ FB Page: Vitamin Suci
♥ FB : Hifzan Zanini 

Ingin beli secara online menggunakan kad kredit/ kad debit? Klik imej dibawah. 
Klik SINI untuk info tutorial.