22 May 2015

10 Aktiviti Harian Yang Melemahkan Otak

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Hari ini saya ingin berkongsi 10 perkara yang boleh menjejaskan fungsi otak kita. Seringkali kita abaikan perkara ini dalam kehidupan harian kita. Lepas ni dah boleh mula ambil pendekatan untuk kekalkan kecerdasan otak kita. 

1. Tidak ambil sarapan pagi

Otak merupakan organ yang paling banyak menggunakan tenaga badan iaitu sebanyak 25% daripada keperluan tenaga badan.

Tidak mengambil sarapan pagi menyebabkan paras gula dalam darah menjadi rendah dan mengurangkan bekalan nutrisi kepada otak.

Banyak sel-sel otak akan mati dan keseluruhan otak akan menjadi kurang aktif pada hari tersebut.


2. Terlebih makan

Tidak bermakna makan berlebihan menyebabkan otak menjadi semakin baik.

Makan berlebihan menyebabkan banyak darah dialirkan kepada perut dan usus untuk tujuan pencernaan ,menyebabkan kekurangan darah yang sampai kepada otak.

Ini mengakibatkan mengantuk, malas dan hilang daya fokus 


3. Merokok

Asap rokok sangat merbahaya kerana mengandungi pelbagai racun dan boleh membunuh banyak sel-sel otak.

4. Mengambil gula berlebihan

Gula yang berlebihan dalam badan boleh menganggu penyerapan protein dan nutrisi. Ia juga boleh menganggu perkembangan otak yang sihat.

5. Menghidu udara tercemar


Otak merupakan pengguna oksigen terbesar dalam badan manusia.

Menghidu udara tercemar menyebabkan kerosakkan sel-sel otak. Berkawan dengan perokok juga mendedahkan kita kepada asap rokok yang sangat merbahaya kepada otak. 

 
6. Tidur berlebihan


Tidur adalah baik untuk kesihatan otak kita. Namun tidur yang berlebihan menyebabkan otak kurang aktif dan melemahkan daya berfikir seseorang.

7. Tutup muka ketika tidur


Tidur sambil meniarap dan menekup muka ke bantal atau menutup dengan buku atau lengan boleh menyebabkan banyak gas karbon dioksida terperangkap dan disedut semula semasa bernafas.

Ini boleh menyebabkan otak kekurangan oksigen.


8. Kurang berimaginasi


Berfikir merupakan satu cara yang baik untuk mengasah otak kita.

Kurang berimaginasi menyebabkan tahap kecerdasan otak menurun.


9. Jarang berfikir


Jarang berfikir menyebabkan otak kita menjadi lembap dan tidak aktif.

Maka, selalu berfikir akan melatih otak kita berkerja dan meningkatkan keupayaan otak kita.


10. Tidak membaca Al-Quran


Al-Quran merupakan kalimah-kalimah Allah S.W.T. Membacanya akan memberi banyak manfat kepada badan kita termasuklah mengaktifkan otak kita dan mengelakkannya daripada rosak.

Tidak membaca Al-Quran menyebabkan otak kita menjadi dungu dan dangkal. 


Bagaimana Shaklee Boleh Membantu Dalam Soal Kesihatan Otak?

OmegaGuard

OmegaGuard mengandungi satu rangkaian lengkap 7 asid lemak omega-3 semulajadi iaitu EPA, DHA, ALA. EPA berfungsi menyihatkan jantung dan sendi manakala DHA penting untuk perkembangan dan fungsi-fungsi otak, saraf dan retina.

OmegaGuard juga membantu tumbesaran dan perkembangan otak janin bagi ibu hamil. Ia meningkatkan perkembangan memori terutamanya pada 3 bulan terkahir perkembangan otak janin semasa di dalam kandungan.

DHA meningkatkan keupayaan ingatan dan pembelajaran, mencegah penyakit Alzheimer, memelihara penmglihatan, pendengaran serta mencegah migraine.

B-Complex

Kumpulan vitamin B kompleks terdiri daripada lapan vitamin berbeza. Ambillah makanan atau multivitamin yang mengandungi vitamin B kompleks, yang membantu meningkatkan fungsi otak.

B-Complex membantu badan menukar choline, iaitu asid amino yang ditemui dalam sumber makanan menjadi asetilkolin, iaitu neurotransmiter kimia yang membantu dalam memori dan proses belajar.

Lecithin

Lecithin juga dikenali sebagai makanan otak dan saraf. Ia membantu sel otak berkembang, penting dalam transmisi saraf impuls dalam otak dan memainkan peranan dalam neuro transmitter(berkaitan short term memory) .


Lecithin dipercayai mampu mengurangkan atau mencegah senility (nyanyuk) atau Alzheimer’s disease. Malah sesetengah pakar menyarankan pengambilan 7000mg sehari untuk memulihkan sistem ingatan.

Berminat untuk dapatkan produk Shaklee?

Untuk ketahui Promosi Bulan Ini, klik pada link. 

Untuk pembelian produk Shaklee secara online menggunakan kad kredit / kad debit? Klik imej dibawah. 


Atau daftar keahlian Shaklee untuk penjimatan hebat


Anda juga boleh dapatkan produk ini terus daripada saya. Hubungi saya untuk dapatkan rangkaian produk Shaklee dengan konsultasi percuma atau pendaftaran sebagai ahli Shaklee. 


Rakan Shaklee Anda
Nur Hifzan binti Hj Muhamad Zanini (ije) 
SMS/WhatsApp : 018-270 4872 
FB Page: Vitamin Suci
Personal FB : Hifzan Zanini

No comments: