30 June 2015

5 Cara Mudah Atasi Senggugut / PMS

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Hari ni tajuk khusus untuk wanita ye. Perkara yang pasti dialami oleh wanita normal iaitu PMS (sindrom pra-haid) dan sakit ketika haid seperti senggugut.

Apa itu PMS?

PMS ni berbeza mengikut individu. Ada yang sakit belakang, ada yang cepat marah, ada yang sakit kepala, demam pon ada. ianya berlaku sekitar waktu ovulasi dan haid.
  • PMS lazimnya berlaku 1-2 minggu sebelum haid dan akan hilang selepas datangnya haid.
  • Ianya merupakan gangguan emosi dan gejala fizikal terhadap seseorang wanita sebelum tiba waktu haid.
  • Gangguan emosi dan fizikal ini kadangkala boleh mengganggu kehidupan harian mereka dan sehingga kini penyebabnya tidak ketahui. Selalunya dikatakan berkait dengan genetik dan paras hormon yang tidak menentu.

Tanda-tanda PMS

GEJALA EMOSI
  • Cepat marah
  • Sedih
  • Murung
  • Gelisah
  • Cepat letih
  • Gemar makanan manis/masam
  • Selera makan meningkat/menurun dengan signifikan

GEJALA FIZIKAL
  • Sakit belakang
  • Kembung
  • Sakit payudara
  • Pembesaran payudara
  • Senak perut
  • Sakit kepala dan mual

Macam orang mengandung kan tanda-tandanya? Bagi yang dah berkahwin, ada dua kemungkinan lah ni samada akan datang haid atau mengandung!

Rawatan dan pencegahan

Bagi yang kerap sakit kepala, sakit belakang, doktor akan memberikan anda ubat untuk mengurangkan rasa sakit. Kiranya bergantung kepada simptom yang dialami, doktor akan memberikan ubat yang bersesuaian.

Bab emosi pula, mungkin kita perlu tingkatkan kemahiran mengawal stress dan amalkan pemakanan sihat. Vitamin B-Complex boleh mengurangkan stress tau! sila ambil makanan tambahan atau amalkan makanan tinggi vitamin B.

Bolehkah Shaklee membantu?

Seperi yang saya katakan sebentar tadi, gejala PMS ni mungkin bersebab dari hormon tak stabil, pemakanan yang tidak sihat. Jadi pastinya ada suplemen Shaklee yang boleh membantu.
  • GLA Complex – Membantu mengimbangi tahap hormon dan membantu mengawal penghasilan prostaglandin
  • OsteMatrix – Kalsium yang lengkap dengan magnesium ini membantu melegakan sakit belakang dan kekejangan serta senggugut.
  • SR Vita-C Plus – Sangat membantu dalam mengukuhkan kapilari, salur halus dalam uterus dan mengurangkan kemungkinan untuk salur tersebut pecah yang boleh menyebabkan pendarahan berlebihan.
  • ESP – isoflavon membantu mengurangkan simptom PMS
  • Vita-Lea – pendarahan yang banyak ketika haid mengurangkan simpanan zat besi, jadi dengan pengambilan vitalea, ianya membantu melengkapkan nutrisi yang hilang dan menjadikan lebih bertenaga.

Klik HAID untuk info lanjut 

Berminat? Ayuh hubungi saya.

JAMINAN KAMI

Shaklee merupakan suplemen semulajadi dan memegang piagam


  • Selamat (sijil Halal dan kelulusan KKM)
  • Semulajadi
  • Berkesan
  • Piagam ini telah diikrarkan semenjak lebih 50 tahun lalu, dan kini masih teguh berpegang padanya.
  • Shaklee Difference: Always Safe, Always Works, Always Green.
MENGAPA SAYA?

Saya merupakan pengedar Shaklee yang jujur dan amanah, serta lebih mementingkan kesihatan anda. Hubungi saya agar saya boleh bantu anda dan keluarga anda lebih sihat. Saya juga akan menyediakan jadual pengambilan vitamin dan konsultansi percuma berkaitan produk Shaklee yang sesuai untuk anda.

PENGHANTARAN

Anda boleh memilih untuk COD. COD boleh diadakan di sekitar Kluang. Pos juga boleh diatur ke seluruh dunia samada menggunakan khidmat Poslaju, City-Link, GDex atau lain-lain yang bersesuaian dengan lokasi anda.

PEMBAYARAN

Pembayaran boleh dibuat menggunakan akaun Maybank, CIMB, Bank Simpanan Nasional , Bank Islam atau Western Union jika anda tinggal di luar negara.

SAYA NAK BELI SET SHAKLEE!

Untuk mendapatkannya, anda mempunyai beberapa pilihan:
  • belian online dengan menggunakan kad debit atau kad kredit
  • belian di cawangan Shaklee terdekat (ID: 933 313) 
  • hubungi saya di talian WhatsApp / Telegram 018 270 4872 (Hifzan Zanini) untuk sebarang bantuan
Untuk ketahui Promosi Bulan Ini, klik pada link.

Untuk pembelian produk Shaklee secara online menggunakan kad kredit / kad debit? Klik imej dibawah. 

Atau daftar keahlian Shaklee untuk penjimatan hebat


Anda juga boleh dapatkan produk ini terus daripada saya. Hubungi saya untuk dapatkan rangkaian produk Shaklee dengan konsultasi percuma atau pendaftaran sebagai ahli Shaklee. 


Rakan Shaklee Anda
Nur Hifzan binti Hj Muhamad Zanini (ije) 
SMS/WhatsApp : 018-270 4872 
FB Page: Vitamin Suci
Personal FB : Hifzan Zanini

No comments: