03 July 2015

16 Tips Bagi Ibu Menyusu Berpuasa

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Saya harap anda semua sentiasa sihat sejahtera bersama keluarga dan anak-anak tercinta. Sedar tak sedar, dah 16 hari kita berpuasa kan? Sekejap je masa berlalu.



Pada kali ini, saya kongsikan 16 lagi tips semasa berpuasa bagi ibu-ibu diluar sana. Baca selanjutnya: 

1. Elakkan minuman berkafein atau berkarbonat seperti air berkarbonat, kopi dan teh yang boleh menyumbang kepada dehidrasi. Kafein adalah diuretik yang bermakna ia meningkatkan pembuangan air kencing.

2. Makan buah-buahan segar dan sayur-sayuran sebanyak yang anda boleh.

3. Bacalah Al-Quran setiap hari untuk membantu anda berehat.

4. Jangan hanya minum air pada waktu Sahur. Tidak perlu minum terlalu banyak pada suatu masa kerana air yang diminum tidak serap sepenuhnya malah dibuang kerap sebagai air kencing. Tetapkan jadual (jika ia membantu) dan minum secara sederhana tetapi kerap.

5. Elakkan makanan pedas. Makanan pedas boleh menyebabkan kehilangan air dalam badan.

6. Berzikir sepanjang hari supaya lebih bertenang dan hormon oksitosin ditingkatkan, jadi pengaliran susu pun lancar.

7. Melindungi diri anda daripada berada di tempat panas. Pakai pakaian yg selesa dan kain yang sejuk.

8. Curi masa mandi seketika sebelum solat Asar, jika tidak boleh mandi basahkan leher, muka , kepala dan bahagian kaki supaya badan berasa sejuk.

9. Buat satu senarai untuk membeli-belah barangan runcit dan merancang makanan anda setiap minggu.

10. Berbuka puasa dengan secawan jus atau air dan 3-4 kurma untuk membawa tahap gula dalam darah anda normal.

11. Walaupun keinginan anda untuk minum bergelen air pada majlis berbuka puasa, cuba yang terbaik untuk mengamalkan sunnah mengisi perut anda dengan sepertiga bagi: air, udara, makanan.

12. Doa kepada Allah (swt), berzikir dengan nama-Nya yang mulia Ar-Razzaq (Pembekal), untuk menyediakan anda dengan kekuatan untuk terus berpuasa. Jangan lupa untuk memberi berselawat kepada Nabi Muhammad (saw) dalam doa anda.

13. Bacalah Ayat-ul-Kursi. Terdapat banyak faedah kepada membaca ayat ini.

14. Bacalah Surah Al-Ikhlas dan Al-Mu`awwidhatain. Dalam sebuah hadis, Abu Dawud, Tirmidzi dan Nasa'i telah merakamkan bahawa Rasul Allah (saw) berkata: “Al-Muawwizat juga dijadikan wirid / zikir di waktu pagi dan petang. Sesiapa yang membacanya sebanyak tiga kali diwaktu pagi dan petang, nescaya Allah SWT akan mencukupinya dari segala sesuatu.”

15. Yakinlah! badan kita membuat penyesuaian metabolik semasa berpuasa, memastikan pengeluaran susu tidak terjejas. Dalam erti kata lain, bekalan susu kita sememangnya dilindungi.

16. Ambil vitamin. Vitamin membantu melengkapkan nutrien tubuh ibu bagi menghasilkan susu yang berkualiti. 

Klik SET PENYUSUAN untuk info lanjut.

Sekian sahaja perkongsian untuk kali ini. Semoga perkongsian ini memberi manfaat buat ibu dan si bayi.

Berminat? Ayuh hubungi saya.

JAMINAN KAMI

Shaklee merupakan suplemen semulajadi dan memegang piagam

  • Selamat (sijil Halal dan kelulusan KKM)
  • Semulajadi
  • Berkesan
  • Piagam ini telah diikrarkan semenjak lebih 50 tahun lalu, dan kini masih teguh berpegang padanya.
  • Shaklee Difference: Always Safe, Always Works, Always Green.
MENGAPA SAYA?

Saya merupakan pengedar Shaklee yang jujur dan amanah, serta lebih mementingkan kesihatan anda. Hubungi saya agar saya boleh bantu anda dan keluarga anda lebih sihat. Saya juga akan menyediakan jadual pengambilan vitamin dan konsultansi percuma berkaitan produk Shaklee yang sesuai untuk anda.

PENGHANTARAN

Anda boleh memilih untuk COD. COD boleh diadakan di sekitar Kluang. Pos juga boleh diatur ke seluruh dunia samada menggunakan khidmat Poslaju, City-Link, GDex atau lain-lain yang bersesuaian dengan lokasi anda.

PEMBAYARAN

Pembayaran boleh dibuat menggunakan akaun Maybank, CIMB, Bank Simpanan Nasional , Bank Islam atau Western Union jika anda tinggal di luar negara.

SAYA NAK BELI SET SHAKLEE!

Untuk mendapatkannya, anda mempunyai beberapa pilihan:
  • belian online dengan menggunakan kad debit atau kad kredit
  • belian di cawangan Shaklee terdekat (ID: 933 313) 
  • hubungi saya di talian WhatsApp / Telegram 018 270 4872 (Hifzan Zanini) untuk sebarang bantuan
Untuk ketahui Promosi Bulan Ini, klik pada link.

Untuk pembelian produk Shaklee secara online menggunakan kad kredit / kad debit? Klik imej dibawah. 

Atau daftar keahlian Shaklee untuk penjimatan hebat


Anda juga boleh dapatkan produk ini terus daripada saya. Hubungi saya untuk dapatkan rangkaian produk Shaklee dengan konsultasi percuma atau pendaftaran sebagai ahli Shaklee. 


Rakan Shaklee Anda
Nur Hifzan binti Hj Muhamad Zanini (ije) 
SMS/WhatsApp : 018-270 4872 
FB Page: Vitamin Suci
Personal FB : Hifzan Zanini

0 comments: