23 August 2015

Mandi Air Panas Vs. Air Sejuk

Assalamualaikum dan salam sejahtera! Hari ini nak bercerita tentang rutin harian kita iaitu mandi. Walaupun terdapat banyak manfaat individu air panas dan sejuk, membuat keputusan yang terbaik untuk anda bergantung kepada jenis badan anda. 

Seperti Ayurveda, air panas boleh digunakan untuk membersihkan badan dan air sejuk untuk kepala air panas adalah berbahaya untuk mata dan rambut, Ia juga bergantung kepada suhu badan seorang. Seseorang dengan haba yang berlebihan di dalam badan perlu mandi dengan air pada suhu yang lebih rendah daripada badan mereka dan sebaliknya. [1]

Juga, air mandian yang panas atau sejuk dapat menjadi terapeutik yang digunakan untuk merawat pesakit dengan pelbagai penyakit. Pesakit yang mempunyai penyakit hati, masalah pencernaan dan lain-lain, perlu mandi dengan air sejuk manakala, pesakit yang mengidap penyakit seperti gangguan pernafasan, sejuk, batuk, sakit sendi, arthritis dan lain-lain perlu memilih air panas.

Manfaat mandi air panas dan air sejuk

Berikut adalah manfaat kedua-dua mandi air panas dan sejuk untuk anda untuk membuat keputusan yang lebih baik:

Kebaikan mandi air panas:
 • Mandi air panas sangat baik untuk membersihkan badan anda kerana suhu yang lebih panas cenderung untuk membunuh semua kuman yang anda terdedah kepada sepanjang hari. Ia juga membantu dalam mengekalkan kebersihan diri yang lebih baik.
 • Mandi air panas adalah sangat bermanfaat untuk melegakan demam dan batuk kerana air panas dan wap cenderung untuk membersihkan saluran pernafasan dan membantu hidung dan kerongkong anda.
 • Mandi air panas juga dikenali untuk membantu insomnia dan gangguan tidur dan sangat baik untuk mendorong tidur.
 • Mandi air panas dikenali untuk melegakan tekanan dan keletihan dan juga membantu berehat sakit otot. Ia juga telah ditunjukkan untuk meningkatkan fleksibiliti otot memberikan anda badan lembut. [2]
 • Kajian juga telah menunjukkan bahawa pancuran mandian air panas mengurangkan tahap gula dalam badan yang membuat mereka sesuai untuk pesakit kencing manis. [3] Kajian ini menunjukkan bahawa tahap gula pesakit kencing manis yang tenggelam diri dalam tab air panas selama 20 - 30 minit untuk tiga minggu, telah dikurangkan sebanyak 13%.

Kebaikan mandi air sejuk:
 • Mandi dengan air dingin memberi anda permulaan yang baik pada waktu pagi. Mereka cenderung untuk merangsang saraf anda dan membantu menyingkirkan malas dan mengantuk.
 • Mereka membantu anda merawat kemurungan. [4] Mandi air sejuk telah ditunjukkan untuk meningkatkan pembebasan kemurungan menewaskan bahan kimia seperti nor-adrenalin dan beta-endorfin membuatkan anda merasa segar.
 • Membantu meningkatkan kesihatan reproduktif lelaki. [5] Kajian telah menunjukkan bahawa mandi dengan air dingin merangsang pengeluaran testosteron yang membantu dalam meningkatkan libido anda.
 • Mandi air sejuk telah ditunjukkan untuk merangsang limfa dan sistem imun, yang membantu dalam meningkatkan pengeluaran jangkitan melawan sel-sel dan dengan itu meningkatkan imuniti anda. [6]
 • Fungsi paru-paru anda bertambah baik dengan ketara dengan pancuran mandi air sejuk. Anda cenderung untuk menahan nafas anda dengan setiap cawan air dan perlahan-lahan melepaskan nafas anda, sekali gus meningkatkan fungsi paru-paru anda.

Bagaimana untuk mandi sihat?

Ayurveda berkata, mandian tergesa-gesa adalah seperti makanan yang tergesa-gesa, badan tidak mendapat semua faedah membersihkan yang baik jika anda tergesa-gesa mandi. Satu pengalaman mandi yang baik dan tidak terburu-buru membantu anda mendapat kesegaran dan bertambah baik.

Untuk pengalaman mandi yang lengkap, anda perlu mengambil proses yang perlahan-lahan, mendedahkan setiap bahagian badan untuk air secara progresif. Tangan dan kaki perlu dibasuh dahulu dan jika ia adalah mandi air sejuk, pendekatan yang perlu dari kepala ke kaki dan jika ia adalah mandi air panas, anda harus bermula dengan membasuh jari kaki anda terlebih dahulu dan kemudian menuju kepala anda.


Sebaik-baiknya, sabun yang terdapat di pasaran harus dielakkan dan produk organik mesti digunakan, kerana kulit menyerap semua bahan kimia apabila ia terdedah kepada sabun dan bahan pencuci. Ia juga disyorkan bahawa urutan minyak yang baik dengan sawi, bijan atau minyak zaitun sebelum atau selepas mandi, mempunyai manfaat kesihatan yang luar biasa kerana ia meningkatkan tekstur kulit anda dan menyegarkan semula otot dan sistem saraf. 

Mandi terlalu lama harus dielakkan dan mandi hanya dua kali sehari adalah mencukupi untuk kebersihan yang lebih baik. [1]

Rujukan:
 1. K. Parvathi Kumar. Ayurvedic Principles for Daily Life.1st ed, Switzerland: 2005. 29p
 2. Jerrold Petrofsky and colleagues. The Influence Of Warm Hydrotherapy On The Cardiovascular System And Muscle Relaxation Hot tub therapy for Diabetics. (http://www.cbsnews.com/) 
 3. Shevchuk NA. Adapted cold shower as a potential treatment for depression.
 4. Brett and Kater McKay. The James Bond Shower: A shot of cold water for health and vitality.
 5. Jansk√Ĺ L and colleagues. Immune system of cold-exposed and cold-adapted humans.

3 comments:

Lya Akif Imtiyaz said...

Nice sharing dear..akk lbh suka mandi air sejuk pagi2..org kata lagi best ..segar jer tubuh..

Cik Ash said...

Nice info

Unknown said...

Saya slalu xdpt mandi..hari2 nonstop kerja..