18 August 2015

Susu Tiada Selepas Bersalin? Apa Nak Buat? (8 Testimoni)

Assalamualaikum dan salams sejahtera!

Hari ni saya nak cerita sedikit pasal penyusuan. Semalam ada yang menghubungi saya risaukan tentang susunya yang semakin sedikit.

Saiz perut dan keperluan susu

Jom tengok size perut baby sejurus lepas lahir dan susu yang di perlukan



Nampak tak? Lepas lahir, perut baby hanyalah sebesar buah ceri dan susu yang diperlukan hanyalah sebanyak 5-7ml sahaja! Subhanallah. Jadi cukup tak susu sebenarnya? Cukup. Baby menangis atau merengek bukan sebab nak susu semata-mata. Ada sebab lain. Antaranya:
  • tidak selesa (periksan lampin, tempat tidur, kembung perut, sakit)
  • persekitaran (bising/sunyi)
  • suhu (sejuk atau panas)

Ini pula kapasiti maksimum perut bayi mengikut umur. Nampak tak, pada hari ketiga pun, kapasiti perut bayi masih kurang dari 1 oz. Hari pertama cukup sekadar setengah sudu! Sumber: KellyMom


6 tips ibu perlu tahu

Allah dah ciptakan komposisi susu ibu berubah mengikut umur bayi. Jadi macam mana kita boleh pastikan susu formula yang komposisinya sama, adalah sesuai untuk bayi kita sejak lahir hingga berumur setahun?

Ini merupakan beberapa info yang perlu diketahui oleh ibu-ibu baru:-

1) Sebenarnya pada beberapa hari selepas melahirkan anak, susu ibu akan dihasilkan selepas menerima ransangan hisapan dari baby ataupun pam. Sebab itu ransangan dari hisapan perlulah dilakukan secepat mungkin, sebaik-baiknya 1 jam selepas bayi dilahirkan.

2) Perut bayi adalah sangat kecil pada masa ini. Maka susu yang diperlukan hanyalah sedikit. (lihat gambar di atas)

3) 'Lacthing' adalah sangat penting. Pastikan bayi menghisap dengan betul dimana sebahagian besar aerola masuk di dalam mulut bayi dan bukan hanya puting payu dara sahaja. Sekiranya bayi tidak 'latch' dengan betul maka hisapan menjadi kurang efektif, ini bermaksud ransangan pun berkurang menyebabkan kurangnya susu ibu terhasil.

4) Kebiasaannya, pada 1-3 hari lepas melahirkan anak, susu yang terhasil hanyalah colostrum, juga dikenali sebagai 'pre-susu'. Kadar aliran colostrum sangatlah perlahan dan ini membolehkan bayi belajar koordinasi menghisap, bernafas dan menelan. Peralihan dari kolostrum kepada susu ibu berbeza bagi setiap ibu. Ibu yang melahirkan anak secara Czer mungkin mendapati peralihan ini lebih lama dari 3 hari. Begitu jugalah jika anak kita pra-matang.

5) Penyusuan botol  dan puting (pacifier) boleh menyebabkan kekeliruan yang mungkin akan menyebabkan baby menolak direct feeding. Jadi cuba elakkan ini sekurang-kurangnya 1 bulan atau selepas penghasilan susu ibu telah stabil. Pada keadaan yang tidak dapat dielakkan, dimana terpaksa bagi minum susu bukan secara direct feed, gunakan sudu.

6) Bayi yang menangis tidak semestinya nak minum susu. Mungkin nak kena peluk, sakit perut, hidung tersumbat dlll. 

Kesimpulan

Ibu-ibu mesti mulakan penyusuan dalam tempoh 1 jam selepas bersalin. Teruskan menyusu walaupun anda letih, sakit dan rasa macam tak keluar apa-apa. Kalau rasa sakit dan melecet, dapatkan nipple cream yang ada dijual pasaran, seperti brand Medela. 

Tips Tambahan!

Memang ada orang yang dikurniakan oleh Allah dengan rezeki susu yang banyak pada hari pertama kelahiran bayi. Jika anda adalah salah seorang daripada yang bertuah, gunakan pam untuk membuat simpanan stok susu

Tapi, dengan cara yang betul, InsyaAllah, semua ibu pasti mampu menyusu bayi sepenuhnya tanpa perlukan tambahan susu formula.

Jadi, elakkan stress dan jangan berputus asa jika anda rasa SUSAH dan LETIH. Ini kerana STRESS juga akan menghalang penghasilan susu ibu. Seperti saya. Alhamdulillah walaupun saya mengenali Shaklee agak lewat (Oktober 2011 dan ketika itu anak sulung saya sudah berusia 6 bulan), namun saya berjaya menyusukan dia sehingga 2 tahun.

Banyakkan berdoa kepada Allah, dan sentiasa berfikiran positif dan nekadkan niat yang Allah akan cukupkan susu untuk bayi kita. Dapatkan bantuan dan pandangan daripada mereka yang berpengalaman.

Paling penting cari pengetahuan pasal penyusuan agar kita bersedia secukupnya. Amalkan pemakanan yang sihat dan cukup.

Apa Shaklee boleh bantu?

Anda juga boleh memulakan journey breastfeeding anda dengan SET PENYUSUAN SHAKLEE. Vitamin Shaklee dapat membantu penyusuan susu ibu dengan menyediakan NUTRISI LENGKAP yang diperlukan dalam badan ibu.

Bila cukup nutrisi, ibu akan menjadi lebih SIHAT dan CERGAS, tidak stress dan mampu berusaha untuk terus menyusukan bayi.


Klik Set Penyusuan Shaklee untuk info lanjut!

Apa kata pengguna?

Testimonial 1: Amalkan SET 3M (Vita-Lea, B-Comple, SR Vita-C Plus, Alfalfa Complex, ESP & OsteMatrix)


Testimonial 2: Kumpul stok dengan amalkan Alfalfa Complex dan ESP


Testimonial 3: Pam 30 oz sehari dengan SET 3M Shaklee


Testimonial 4:  Ada 100 pek stok dalm freezer hanya dengan amalkan ESP dan Alfalfa Complex


Testimonial 5: Amalkan SET B (Alfalfa Complex, Vita-Lea, SR Vita-C Plus dan B-Complex)


Testimonial 6: 8 oz untuk 1 kali sesi perahan dengan amalkan Set B


Testimonial 7: Praktiskan Power Pumping dan amalkan set B!


Testimonial 8: 15 oz stok susu untuk 1 sesi perahan dengan mengamalkan ESP


Salam sayang, selamat menempuhi alam breastfeed yang menyeronokan!

Berminat? Ayuh hubungi saya.

JAMINAN KAMI

Shaklee merupakan suplemen semulajadi dan memegang piagam
  • Selamat (sijil Halal dan kelulusan KKM)
  • Semulajadi
  • Berkesan
  • Piagam ini telah diikrarkan semenjak lebih 50 tahun lalu, dan kini masih teguh berpegang padanya.
  • Shaklee Difference: Always Safe, Always Works, Always Green.
MENGAPA SAYA?

Saya merupakan pengedar Shaklee yang jujur dan amanah, serta lebih mementingkan kesihatan anda. Hubungi saya agar saya boleh bantu anda dan keluarga anda lebih sihat. Saya juga akan menyediakan jadual pengambilan vitamin dan konsultansi percuma berkaitan produk Shaklee yang sesuai untuk anda.
PENGHANTARAN

Anda boleh memilih untuk COD. COD boleh diadakan di sekitar Kluang. Pos juga boleh diatur ke seluruh dunia samada menggunakan khidmat Poslaju, City-Link, GDex atau lain-lain yang bersesuaian dengan lokasi anda.
PEMBAYARAN

Pembayaran boleh dibuat menggunakan akaun Maybank, CIMB, Bank Simpanan Nasional , Bank Islam atau Western Union jika anda tinggal di luar negara.

SAYA NAK BELI SET SHAKLEE!

Untuk mendapatkannya, anda mempunyai beberapa pilihan:
  • belian online dengan menggunakan kad debit atau kad kredit
  • belian di cawangan Shaklee terdekat (ID: 933 313) 
  • hubungi saya di talian WhatsApp / Telegram 018 270 4872 (Hifzan Zanini) untuk sebarang bantuan
Untuk ketahui Promosi Bulan Ini, klik pada link.

Untuk pembelian produk Shaklee secara online menggunakan kad kredit / kad debit? Klik imej dibawah. 

Atau daftar keahlian Shaklee untuk penjimatan hebat


Anda juga boleh dapatkan produk ini terus daripada saya. Hubungi saya untuk dapatkan rangkaian produk Shaklee dengan konsultasi percuma atau pendaftaran sebagai ahli Shaklee. 


Rakan Shaklee Anda
Nur Hifzan binti Hj Muhamad Zanini (ije) 
SMS/WhatsApp : 018-270 4872 
FB Page: Vitamin Suci

No comments: