29 September 2015

Anak G6PD, Ibu Boleh Ambil Shaklee Tak?

20:38 0 Comments
Assalamualaikum dan salam sejahtera! Seringkali saya ditanya tentang ibu yang mempunyai anak penghidap G6PD deficiency (kekurangan G6PD) namun ibu mahu mengamalkan supplement Shaklee. Boleh ke? Biasanya ibu ingin mengambil Set Penyusuan Shaklee, Set Kecantikan Shaklee ataupun Set Kurus Shaklee. Jom kenali serba sedikit tentang G6PD dan pantang larang bervitamin Shaklee.


Apa itu G6PD?

G6PD adalah sejenis enzim dalam sel darah merah iaitu Glucose-6-Phosphate-Dehydrogenase. Ia bertanggungjawab untuk mengekalkan kestabilan sel darah merah daripada pecah dan penting dalam proses oksidasi. Jika sel darah merah tak cukup enzim G6PD (G6PD Deficiency), ia takkan mampu menahan keadaan stress seperti dalam kes jangkitan teruk atau bila terdedah kepada sesuatu makanan seperti kacang parang, ubat gegat dan ubat-ubatan tertentu yang diambil sekaligus menyebabkan sel darah merah pecah atau dipanggil hemolisis. Pesakit mungkin menghidap hemolitic anemia jika sel darah merah musnah berterusan.

Sel darah merah yang pecah akibat kekurangan enzim G6PD

Pesakit G6PD dikatakan tahan kepada penyakit demam malaria sebab kuman malaria tidak boleh hidup dalam sel darah merah pesakit G6PD. Penyakit kekurangan G6PD jarang membawa maut dan rawatan bagi kes hemolisis yang teruk adalah pemindahan darah kepada pesakit. Penyakit ini tiada penawarnya. Langkah terbaik adalah menghindari makanan dan ubatan yang boleh mencetuskan hemolisis.

Apakah simptom bagi penyakit G6PD?

Biasanya tiada tanda-tanda yang khusus. Bagi bayi baru dilahirkan, perhatikan bayi dengan teliti kerana boleh mendapat penyakit kuning (jaundice) yang tinggi dengan cepat, akibat daripada hemolisis berlebihan dan mungkin rawatan fototerapi diperlukan untuk menurunkan tahap bilirubin dalam darah. (Sumber : MyHealth)

Tanda-tanda lain yang boleh diperhatikan akibat daripada kekurangan darah
  • Suhu badan yang naik dengan tiba-tiba
  • Pening
  • Kulit / mata kekuningan
  • Kencing berwarna gelap (dark yellow orange urine)
  • Lesu dan tidak bermaya
  • Sukar bernafas
  • Denyutan nadi yang lemah atau laju

Bagaimana G6PD boleh berlaku?

Penyakit G6PD ini tidak berjangkit walaupun kita bersentuhan dengan mereka yang menghidapnya tapi ianya diwarisi secara genetik.  Struktur G6PD dibawa oleh kromosom X. Perhatikan gambarajah di  bawah untuk lebih senang faham bagaimana kromosom X yang kekurangan G6PD diwarisi.


Jika bayi anda didapati penghidap penyakit G6PD, jangan panik! Sebaliknya cari segala maklumat yang perlu dan tanya doktor apa yang perlu dilakukan. Pesakit G6PD masih boleh menjalankan kehidupan seperti biasa cuma kena extra precautions je lah.

Apa yang perlu dilakukan jika bayi penghidap G6PD?

Elakkan anak anda dari bahan-bahan yang boleh menyebabkan kemusnahan sel darah merah seperti:
  • Memberi  ubat-ubat  sendiri tanpa arahan doktor.
  • Ubat gegat.
  • Ubat-ubat tradisional, jamu atau ubat sinseh.
  • Minyak gosok.
  • Kacang parang (nama glamournya fava beans) dan adik beradiknya (legumes)
  • Pastikan anda mendapat senarai ubat-ubat yang tidak dibenarkan  kepada bayi yang berpenyakit G6PD sebelum pulang dari hospital. Rujuk Senarai Ubatan.

Tips bagi Ibu Bapa yang mempunyai anak penghidap G6PD

Didik anak dari kecil supaya mereka waspada dengan makanan yang boleh diambil dan tak boleh terutamanya jika berada di luar kawalan ibu bapa contohnya seperti di sekolah. Maklumkan juga pada pengasuh, penjaga di sekolah bila perlu dan juga katerer yang menyediakan makanan seperti di asrama. Sebaik-baiknya sentiasa bersedia dengan To Avoid List dan beri pada mereka yang menguruskan anak anda.

Vitamin Shaklee dan penghidap G6PD

Terdapat beberapa vitamin yang tidak disarankan kepada mereka yang menghidap G6PD atau menyusu bayi yang mempunyai G6PD Deficiency. Elakkan vitamin yang berasaskan herba seperti Alfalfa Complex dan berasaskan soya seperti ESP.

Ya, mungkin ada di antara anda yang minum ESP dan tiada masalah dengannya. Alhamdulillah. Apa yang boleh dimakan bergantung kepada tahap G6PD Deficiency anda atau bayi. Rujuk doktor anda terlebih dahulu untuk mengetahui tahap kekurangan G6PD yang dialami. 

Untuk pengetahuan anda, lebih dari 400 jenis mutasi yang berlaku dalam kes G6PD Deficiency ni. Setiap satu jenis mempunyai tindak balas yang berbeza dengan makanan dan ubatan tertentu. Ada yang sensitif dan ada yang kurang. Apa yang saya sarankan hanyalah sebagai langkah berjaga-jaga.

Ada G6PD tapi nak susukan bayi?


Bagi ibu yang menyusukan anak, saya cadangkan hanya ambil vitamin asas sahaja seperti Vita-Lea, B-Complex, SR Vita-C Plus dan OsteMatrix untuk membantu ibu kekal bertenaga dalam masa yang sama tidak mempengaruhi pengeluaran susu ibu.

Jom hubungi saya untuk penjelasan yang lebih jelas.

JAMINAN KAMI

Shaklee merupakan suplemen semulajadi dan memegang piagam
  • Selamat (sijil Halal dan kelulusan KKM)
  • Semulajadi
  • Berkesan
  • Piagam ini telah diikrarkan semenjak lebih 50 tahun lalu, dan kini masih teguh berpegang padanya.
  • Shaklee Difference: Always Safe, Always Works, Always Green.
MENGAPA SAYA?

Saya merupakan pengedar Shaklee yang jujur dan amanah, serta lebih mementingkan kesihatan anda. Hubungi saya agar saya boleh bantu anda dan keluarga anda lebih sihat. Saya juga akan menyediakan jadual pengambilan vitamin dan konsultasi percuma berkaitan produk Shaklee yang sesuai untuk anda.
PENGHANTARAN

Penghantaran melalui pos akan diatur ke seluruh dunia samada menggunakan khidmat Poslaju, City-Link, GDex atau lain-lain yang bersesuaian dengan lokasi anda.
PEMBAYARAN

Pembayaran boleh dibuat menggunakan akaun Maybank, CIMB, Bank Simpanan Nasional , Bank Islam atau Western Union jika anda tinggal di luar negara.

NAK BELI SET SHAKLEE

Untuk mendapatkannya, anda mempunyai beberapa pilihan:
  • belian online dengan menggunakan kad debit atau kad kredit anda
  • belian di cawangan Shaklee terdekat (ID: 1233 547) 
  • hubungi saya di talian WhatsApp / Telegram +6018 270 4872 (Hifzan Zanini) untuk sebarang bantuan / belian melalui saya
Untuk ketahui Promosi Bulan Ini, klik pada link.

Untuk pembelian produk Shaklee secara online menggunakan kad kredit / kad debit anda? Klik imej dibawah. 

Atau daftar keahlian Shaklee untuk penjimatan hebat. 

NAK JADI PENGEDAR SHAKLEE?

Berminat menjadi pengedar Shaklee dan mendapat bonus tunai serta banyak manfaat lain? Jom sertai team business kami, DARE TO DREAM TEAM (D2DT) yang mempunyai ahli aktif, kelas online percuma dengan masa yang fleksibel.


Anda juga boleh dapatkan produk ini terus daripada saya. Hubungi saya untuk dapatkan rangkaian produk Shaklee dengan konsultasi percuma atau bimbingan pendaftaran sebagai ahli Shaklee. 

Rakan Shaklee Anda
Nur Hifzan binti Hj Muhamad Zanini (Cikgu Ije) 
SMS/WhatsApp : +6018 270 4872 
FB Page: Vitamin Suci
Personal FB : Hifzan Zanini
Instagram: @vitaminsuci

28 September 2015

4 Cara Mudah Kecilkan Liang Pori Terbuka

10:29 0 Comments
Assaalamulaikum dan salam sejahtera! Hari ini saya berkongsi info tentang pori. Pori terbuka menjadi bualan dikalangan mereka yang mementingkan kecantikan. Dari jauh dah nampak lubang-lubang di wajah akibat liang pori yang besar. Sedih. Nak pakai bedak pun tak boleh menutup cela liang pori besar. Dah habis ikhtiar guna masker semulajadi? Jom rawat dari dalam. Lebih berkesan!

Sebelum ini jom kita study sikit tentang pori. Tambah ilmu yang dah sedia banyak. Hehe.

Punca liang pori-pori besar
  • Terdedah kepada matahari secara berlebihan
  • Merokok
  • Penuaan
  • Genetik
  • Mengamalkan diet yang tidak sihat dan pengambilan gula berlebihan
  • Perubahan hormon akibat menopaus dan semasa hamil

Perubahan pori-pori

Seseorang mempunyai lebih 300,000 liang pori-pori pada wajah. Ini satu lagi isu ketara dapat dilihat pada kulit individu.

Pada umumnya, setiap orang sebenarnya mempunyai liang pori-pori terbuka luas dan besar, saiz liang dua kali ganda lebih besar apabila berusia sekitar antara 25 hingga 50 tahun.

Keadaan itu menyebabkan kulit wajah tampak kasar dengan permukaan tidak sekata dan pada ketika itu selalu terdetik mahu saja ingin kembali seperti bayi yang mempunyai kulit mulus.

Hakikatnya, liang roma mula muncul selepas akil baligh, iaitu apabila mulanya pengeluaran androgen. Berdasarkan kajian dilakukan kepada testis pada lelaki dan ovari pada wanita, liang roma akan membesar serta-merta dan mengeluarkan minyak sejajar dengan perubahan hormon apabila remaja meningkat dewasa.

Perubahan pori-pori besar juga bergantung kepada genetik diwarisi ibu bapa, umur dan status hormon, selain amalan gaya hidup apabila sering terdedah kepada sinaran ultra lembayung.

Keadaan cuaca di Malaysia beriklim panas dan pencemaran alam sekitar menyebabkan kulit mudah rosak, kendur, melemahkan struktur liang roma dan menyumbang kepada saiz lebih besar.

Liang pori-pori semakin besar jika kerap memicit jerawat, bagaimanapun penggunaan produk kecantikan yang tepat dan amalan konsisten mampu mengurangkan masalah itu.

Wanita lebih bimbang

Masalah liang pori-pori terbuka paling dibimbangi wanita manakala lelaki tidak ramai ambil peduli.

Berdasarkan kajian liang pori-pori lelaki lebih besar daripada wanita kerana lebih banyak androgen dalam badan iaitu testosteron dan dihydrotestosterone (DHT) yang bertanggungjawab menyerang kelenjar minyak.

Bagaimanapun, jika mereka mengamalkan rejim penjagaan kecantikan, liang pori-pori menjadi kecil.

Pakar Dermatologi dan Kecantikan Jenama Kecantikan Kulit Clinique, Dr David Orentreich, berkata apabila minyak kelenjar lebih sensitif kepada androgen tahap androgen lebih tinggi sekali gus menyebabkan lebih banyak minyak terhasil.

Katanya, bagi mereka berkulit kering liang pori-pori tidak begitu kelihatan berbanding mereka kulit berminyak.

"Sebagai contoh, jika dua individu mempunyai tahap darah androgen sama, tahap sensitif kelenjar minyak mereka mungkin berbeza.

Dalam kes ini, setiap individu akan menghasilkan jumlah minyak berbeza berikutan saiz liang pori-pori berbeza," katanya.

Secara purata, lelaki dewasa menghasilkan kira-kira 10 kali lebih testosteron daripada wanita dewasa bagaimanapun wanita lebih sensitif terhadap hormon mereka.

Tip penjagaan wajah
  • Amalkan rawatan dan membersihkan secara berdisiplin
  • Contohnya, cuci muka pada setiap pagi dan malam 
  • Sapukan penyegar selepas setiap kali mencuci muka
  • Skrub muka secara rutin
  • Pakaikan `mask' muka
  • Banyak minum air masak
  • Makan buah-buahan dan sayur-sayuran

 4 tips mudah kecilkan liang pori

Shaklee mempunyai 4 rangkaian produk yang telah membantu mereka yang mempunyai masalah liang pori terbuka. Hasilkan kulit menjadi lebih licin dan gebu. Jom baca pengalaman pengguna.

Testimoni 1: Puan Farrah kulit muka lebih halus dan pori semakin mengecil dengan seminggu penggunaan ESP dan Vita-E Complex

Testimoni 2: Puan Yat mempunyai kulit muka lebih halus dan pori semakin hilang selepas sebulan mengamalkan SR Vita-C Plus dan Vita-E Complex


Testimoni 3: Liang pori semakin mengecil, wajah licin dan tak menggerutu selepas sebulan mengambil Collagen Powder.


Testimoni 4: Pori-pori di wajah Puan Addy dah bercantum selepas mengamalkan SR Vita-C Plus dan Vita-E Complex


Testimoni 5: Sekian lama mencari produk terbaik untuk parut dan kecilkan liang pori. Kini Puan Nurul gembira apabila liang pori semaking mengecil dan bekas jerawat pudar selepas sebulan mengamalkan Vita-E Complex dan ESP.


Seronok dan teruja nak kecilkan liang pori di wajah anda? Jom mulakan hari ini. Usah berlenggah. Nanti lambat cantik. Hehe.

Apa mereka amalkan?

SR Vita-C Plus merupakan salah satu antioksidan yang dikenali untuk membantu merawat dan mencegah jerawat dengan memupuk dan melindungi kulit anda. Mengikut Acne-Resource.org. Vitamin C berfungsi sebagai penghalang kulit untuk melawan radikal bebas yang disebabkan oleh toksin seperti bakteria dan pencemaran. Vitamin C juga bagus untuk masalah liang muka anda - ia boleh mengurangkan kecacatan dan liang-liang dengan berkesan!

Vitamin E Shaklee mengandungi minyak kacang soya, minyak biji gandum( yang kaya dengan Vitamin E), 8 jenis Vitamin E (d-alpha,beta,gama,delta). Ia juga mengandungi 10 mg selenium semulajadi untuk membantu penyerapan Vitamin E dengan lebih baik serta mengandungi grape seed extract yang kaya dengan antioksidan bagi membantu mengetatkan liang pori.

ESP Shaklee diiktiraf di seluruh dunia. Sebabnya, ia diuji secara klinikal dan kualiti protein yang tinggi serta diperbuat daripada tumbuhan yang ditanam secara organik. Bekalan protein yang cukup membantu penyerapan nutrient daripada makanan harian dan supplement yang diamalkan. Ia mempercepatkan kesan dan perubahan yang diperlukan. Protein juga bagus untuk kulit kerana ia merupakan 'makanan' kepada sel. Sel yang sihat menghasilkan kulit yang cantik!



Sedia maklum kebaikan kolagen untuk kulit! Ingin kulit gebu tanpa noda dengan pantas? Amalkan Collagen Powder Shaklee!

JAMINAN KAMI

Shaklee merupakan suplemen semulajadi dan memegang piagam
  • Selamat (sijil Halal dan kelulusan KKM)
  • Semulajadi
  • Berkesan
  • Piagam ini telah diikrarkan semenjak lebih 50 tahun lalu, dan kini masih teguh berpegang padanya.
  • Shaklee Difference: Always Safe, Always Works, Always Green.
MENGAPA SAYA?

Saya merupakan pengedar Shaklee yang jujur dan amanah, serta lebih mementingkan kesihatan anda. Hubungi saya agar saya boleh bantu anda dan keluarga anda lebih sihat. Saya juga akan menyediakan jadual pengambilan vitamin dan konsultasi percuma berkaitan produk Shaklee yang sesuai untuk anda.
PENGHANTARAN

Penghantaran melalui pos akan diatur ke seluruh dunia samada menggunakan khidmat Poslaju, City-Link, GDex atau lain-lain yang bersesuaian dengan lokasi anda.
PEMBAYARAN

Pembayaran boleh dibuat menggunakan akaun Maybank, CIMB, Bank Simpanan Nasional , Bank Islam atau Western Union jika anda tinggal di luar negara.

NAK BELI SET SHAKLEE

Untuk mendapatkannya, anda mempunyai beberapa pilihan:
  • belian online dengan menggunakan kad debit atau kad kredit anda
  • belian di cawangan Shaklee terdekat (ID: 1233 547) 
  • hubungi saya di talian WhatsApp / Telegram +6018 270 4872 (Hifzan Zanini) untuk sebarang bantuan / belian melalui saya
Untuk ketahui Promosi Bulan Ini, klik pada link.

Untuk pembelian produk Shaklee secara online menggunakan kad kredit / kad debit anda? Klik imej dibawah. 

Atau daftar keahlian Shaklee untuk penjimatan hebat. 

NAK JADI PENGEDAR SHAKLEE?

Berminat menjadi pengedar Shaklee dan mendapat bonus tunai serta banyak manfaat lain? Jom sertai team business kami, DARE TO DREAM TEAM (D2DT) yang mempunyai ahli aktif, kelas online percuma dengan masa yang fleksibel.


Anda juga boleh dapatkan produk ini terus daripada saya. Hubungi saya untuk dapatkan rangkaian produk Shaklee dengan konsultasi percuma atau bimbingan pendaftaran sebagai ahli Shaklee. 

Rakan Shaklee Anda
Nur Hifzan binti Hj Muhamad Zanini (Cikgu Ije) 
SMS/WhatsApp : +6018 270 4872 
FB Page: Vitamin Suci
Personal FB : Hifzan Zanini
Instagram: @vitaminsuci

27 September 2015

5 Kelebihan Phytocol-ST Turunkan Kolesterol

07:14 0 Comments
Assalamualaikum dan salam sejahtera. Korang tahu tak 1 daripada 3 rakyat Malaysia mempunyai kolesterol tinggi? Wahhh! Satu nisbah yang besar. Kalau dalam family kita ada 6 orang, 2 daripadanya berkemungkinan berkolesterol tinggi. 

Bila direnung sejenak, ada logiknya nisbah 1:3 tadi kerana majoriti daripada kita suka makan berlemak seperti nasi lemak, roti canai, kuih muih bergoreng dan bersantan. Itu belum dikira dengan minuman lagi; cendol, teh 3 layer.

Lagi-lagi musim hari raya korban ni. Setiap hari menu daging; sup tulang, daging goreng kunyit, daging kurma, daging bakar dll.


Apa tanda-tanda dan gejala kolesterol tinggi?

Banyak orang yang tidak ambil serius risiko kolesterol tinggi. Adakah anda sering alami gelaja di bawah :

• Masalah Pernafasan
• Sakit dada
• Pening
• Denyutan jantung yang tidak tetap
• Loya dan muntah-muntah
• Kebimbangan melampau
• Pedih ulu hati atau ketidakhadaman yang kerap
• Berpeluh dingin

kalau ya, baik rawat segera sebelum parah.

Apa itu kolesterol?

Kolesterol adalah zat (sterol) seperti lemak dalam darah. Kolesterol dihasilkan daripada makanan dan ia juga dihasilkan oleh  tubuh kita.

Kolesterol memiliki beberapa penggunaan yang baik. Ia membantu menghasilkan sel-sel baru dan beberapa hormon. Namun jika berlebihan  dalam darah akan menyebabkan masalah serius.


2 jenis kolesterol

Kolesterol LDL dan kolesterol HDL. HDL merupakan kolestrol baik dan LDL merupakan kolestrol jahat. Apabila paras kolestrol jahat terlalu tinggi, maka ia adalah musuh kita.


  • LDL juga disebut "kolesterol jahat" :  Menyumbat arteri, meningkatkan risiko serangan jantung dan strok.
  • HDL adalah "kolesterol baik." Kolesterol jenis ini mengikat kolesterol jahat dan membawanya ke hati, dimana ia disaring keluar dari tubuh.
  • Triglycerides bukanlah kolesterol tetapi jenis lain dari lemak yang terapung di dalam darah. Hampir sama seperti kolesterol jahat, memiliki tingkat triglycerides yang tinggi dapat meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular.

Apa risiko kolestrol berlebihan?


Lebihan kolestrol HDL itu dapat menempel di dinding arteri menjadi plak - ia menyempit arteri dan seterusnya arteri tersumbat. Ini juga dapat mengakibatkan arteriosclerosis, atau pengerasan arteri, yang mana dari fleksibel yang biasa berubah menjadi lebih rapuh. Plak dapat terbentuk dimana saja.
  • Jika ia terbentuk di dalam arteri nadi di leher, itu adalah penyakit carotid artery
  • Jika ia terbentuk didalam arterikoroner - yang mana memasuki otot jantung dengan darah – itu disebut penyakit coronary artery.

Seperti semua organ, jantung memerlukan pasukan darah yang baik untuk bekerja. Jika tidak mendapatkan darah itu, kita akan terdedah kepada tekanan angin, yang mana menyebabkan rasa sakit seperti tertindih di bahagian dada dan gejala lainnya.

Jika pembekuan darah terjadi di otak, ia akan menyebabkan strok. Manakala, jika pembekuan berlaku diarteri koroner, maka ia akan menyebabkan serangan jantung.



Saluran darah yang membawa oksigen  menyempit akibat mendapan kolestrol yang mengeras dan akhirnya akan pecah, menyebabkan darah beku, maka STROK dan SERANGAN JANTUNG boleh terjadi secara tiba-tiba.

Apa faktor penyebab kolestrol tinggi?

1. Faktor Usia

Risiko akan semakin meningkat seraya usia bertambah. Risiko kolesterol tinggi akan meningkat kepada lelaki berusia di atas 45 tahun dan pada wanita di atas 55 tahun.  Bagi perempuan, biasanya kadar kolesterol ini akan meningkat ketika masa menopause.
Meskipun begitu, risiko tidak menghilang begitu saja pada usia muda. Laporan Badan Kesihatan dunia pada tahun 2002 mencatat bahawa sebanyak 4.4 juta kematian diakibatkan kolesterol tinggi dan sekitar 7.9 % adalah orang muda.
Jadi usia muda pun memungkinkan kolesterol tinggi. Pada orang muda, selain faktor genetik, faktor gaya hidup dan pola makan tidak sihat merupakan penyebabnya.

2. Pola Makan yang Tidak Sihat

Kadar kolesterol yang tinggi pada seseorang seringkali dipengaruhi oleh faktor makanan yang dikonsumsi. Makanan seperti daging merah, sos, burger, kiuh muih yang mengandungi kolesterol tinggi. bagi yang berisiko penyakit kronik, dan tidak menjaga makanan yang diambilnya, potensi risiko kolesterol tinggi akan semakin besar.

3. Kurang berolahraga / bersukan

Olahraga akan meningkatkan kadar kolesterol baik (HDL) 3-6% dan menurunkan kolesterol jahat (LDL) sampai 10%. Selain itu kadar trigliserida juga akan ikut menurun.
Olahraga dapat meningkatkan jumlah protein pengangkut kolesterol dalam darah. Akhir kolesterol dalam darah dan pembuluh darah berkurang. kebiasaannya, orang yang menderita hiperkolesterol adalah orang yang obes.

4. Tekanan Darah Tinggi (Hipertensi)

Tekanan darah tinggi dalam tubuh akan menekan jantung untuk bekerja lebih keras berbanding biasanya sehingga aliran darah akan menjadi lebih cepat.
Akibatnya, saluran pembuluh darah semakin kuat menekan pembuluh darah sehingga dapat merosak jaringan pembuluh darah.

5. Stress / Tekanan

Stress banyak dihubungkan dengan darah tinggi dan penyakit jantung kerana sangat berkaitan dengan sistem peredaran darah. Bagaimana stress berpengaruh pada peningkatan kolesterol? Stress menstimulasi beberapa sistem tubuh misalnya yang berkaitan dengan sistem hormon.
Hormon-hormon tersebut memiliki misi mempersiapkan tubuh agar dapat menghadapi stress sehingga memberikan efek terhadap kerja sistem organ. 

6. Penderita Diabetes

Biasanya pada penderita diabetes memiliki kadar gula yang tinggi dalam darah, kolesterol LDL dalam darahnya ditemukan lebih padat dan ukurannya lebih kecil sehingga mudah masuk dan menempel pada pembuluh darah di lapisannya yang terdalam. Kondisi tersebut memudahkan penimbunan plak-plak kolesterol di dalam pembuluh darah (aterosklerosis).

7. Perokok

Merokok dapat menyebabkan gangguan metabolisme lemak dalam darah. Pada orang-orang yang merokok, kadar LDL mereka ditemukan dalam jumlah yang tinggi sedangkan kadar HDL nya rendah.

Merokok dapat menyebabkan penyempitan dan penyumbatan pembuluh darah, meningkatkan tekanan darah pada nadi, merusak lapisan dalam pembuluh darah, serta mengganggu  jantung.

Akibatnya, terjadi penguraian lemak di dalam tubuh dan pembebasan lemak ke dalam darah yang memicu kepada peningkatan kadar kolesterol.

Jom ambil tindakan segera untuk menurukan paras kolesterol secara semulajadi tanpa penggunaan ubat yang mengandungi dadah. Memperkenalkan Phytocol-ST.



Apa itu Phytocol-ST?

Phytocol-ST Shaklee adalah formulasi proprietari yang berasaskan bahan-bahan yang telah terbukti secara klinikal berkesan untuk penyekatan penyerapan kolesterol dan merendahkan paras kolesterol LDL.

Apa kelebihan Phytocol-ST?

  1. Rumusan daripada beberapa jenis fitosterol asli yang aktif daripada tumbuhan, buahan, sayuran dan bijirin
  2. Membekalkan 2,000 mg fitosterol tumbuhan setiap hari.
  3. Fitosterol tumbuhan telah terbukti secara klinikal mampu mengurangkan paras kolesterol dalam lebih 80 kajian
  4. Membekalkan 100% nilai fitosterol harian sepertimana disyorkan Institut Kesihatan Kebangsaan (NIH).
  5. Tiada pengawet, pewarna, perisa atau pemanis tambahan.
Phytosterol adalah tumbuhan sterols dan stenoils yang terdapat dalam SEL MEMBRAN TUMBUHAN. Ia menyerupai kolesterol dalam badan dan apabila kolesterol ni berjumpa dia akan bersaing untuk menyerap kedalam sistem penghadaman badan.

Sterols dan stenols ni akan menghalang koleterol jahat (LDL kolesterol) dan akan merendahkan kolesterol jahat yang masuk ke dalam salur darah manusia yang boleh menyumbatkan salur darah.

Sterol dan stenol yang ada dalam makanan seharian kita seperti makan 200 batang lobak merah atau 70 keping roti gandum atau 425 biji tomato SETIAP HARI.

Laratkah kita nak MAKAN SEMUA ini?



Tidak mungkin kita mampu makan sebanyak ini, kan?

Jadi bagaimanakah fitoserol bertindak?

Dengan struktur yang sama seperti kolesterol, Fitosterol bersaing dan akan mengalahkan kolesterol dalam penyerapan di dalam usus.

Ini bermaksud apabila kita mengambil banyak fitosterol maka semakin kurang kolesterol yang akan di serap di dalam tubuh kita dan semakin tinggi untuk anda merendahkan paras kolesterol LDL kita.

Cadangan pengambilan Phytocol-ST

'The National Cholesterol Education Program' mencadangkan penggunaan 2 grams phytosterol setiap hari boleh menjaga kesihatan anda dan mengurangkan kadar kolesterol jahat (LDL) dalam badan.

Pengambilan 3-4 kapsul PHYTOCOL-ST setiap hari berupaya mengawal paras kolestrol dalam badan.
Testimoni pengguna Phytocol-ST

Pengarah Shaklee Malaysia, Encik Ethan Wang

 Bacaan paras kolestrol, sebelum beliau mengambil Phytocol-ST

bacaan paras kolestrol selepas beliau mengambil Phytocol-ST

JAMINAN KAMI


Shaklee merupakan suplemen semulajadi dan memegang piagam
  • Selamat (sijil Halal dan kelulusan KKM)
  • Semulajadi
  • Berkesan
  • Piagam ini telah diikrarkan semenjak lebih 50 tahun lalu, dan kini masih teguh berpegang padanya.
  • Shaklee Difference: Always Safe, Always Works, Always Green.
MENGAPA SAYA?

Saya merupakan pengedar Shaklee yang jujur dan amanah, serta lebih mementingkan kesihatan anda. Hubungi saya agar saya boleh bantu anda dan keluarga anda lebih sihat. Saya juga akan menyediakan jadual pengambilan vitamin dan konsultasi percuma berkaitan produk Shaklee yang sesuai untuk anda.
PENGHANTARAN

Penghantaran melalui pos akan diatur ke seluruh dunia samada menggunakan khidmat Poslaju, City-Link, GDex atau lain-lain yang bersesuaian dengan lokasi anda.
PEMBAYARAN

Pembayaran boleh dibuat menggunakan akaun Maybank, CIMB, Bank Simpanan Nasional , Bank Islam atau Western Union jika anda tinggal di luar negara.

NAK BELI SET SHAKLEE

Untuk mendapatkannya, anda mempunyai beberapa pilihan:
  • belian online dengan menggunakan kad debit atau kad kredit anda
  • belian di cawangan Shaklee terdekat (ID: 1233 547) 
  • hubungi saya di talian WhatsApp / Telegram +6018 270 4872 (Hifzan Zanini) untuk sebarang bantuan / belian melalui saya
Untuk ketahui Promosi Bulan Ini, klik pada link.

Untuk pembelian produk Shaklee secara online menggunakan kad kredit / kad debit anda? Klik imej dibawah. 

Atau daftar keahlian Shaklee untuk penjimatan hebat. 

NAK JADI PENGEDAR SHAKLEE?

Berminat menjadi pengedar Shaklee dan mendapat bonus tunai serta banyak manfaat lain? Jom sertai team business kami, DARE TO DREAM TEAM (D2DT) yang mempunyai ahli aktif, kelas online percuma dengan masa yang fleksibel.


Anda juga boleh dapatkan produk ini terus daripada saya. Hubungi saya untuk dapatkan rangkaian produk Shaklee dengan konsultasi percuma atau bimbingan pendaftaran sebagai ahli Shaklee. 

Rakan Shaklee Anda
Nur Hifzan binti Hj Muhamad Zanini (Cikgu Ije) 
SMS/WhatsApp : +6018 270 4872 
FB Page: Vitamin Suci
Personal FB : Hifzan Zanini
Instagram: @vitaminsuci