22 September 2015

Shaklee Sebuah Syarikat MLM: Bagus Atau Buruk?

Assalammualaikum dan salam sejahtera! Hari ini saya ingin berkongsi tentang MLM.

MLM memang dipandang sebagai taboo dalam masyarakat kita. Sama seperti saya suatu ketika dahulu, turut jelak bila apa-apa perniagaan yang berunsurkan MLM. Memang sudah jadi stigma masyarakat. Sebenarnya, masyarakat memang tak wajar disalahkan atas persepsi mereka terhadap MLM ini. Sebabnya, memang banyak syarikat yang memanipulasikan sistem MLM sampailah MLM ni dilabelkan sebagai satu sistem yang salah, menipu orang, kena cari orang, kena melabur beribu-ribu. Lepas dah masuk, dibiar sahaja. Semua pun bengang kan? Hutang bank tetap kena bayar, duit 'investment' hangus, diri merana. Silap-silap boleh meruntuhkan rumahtangga tu. Nauzubillah.

Apa itu MLM?

MLM merupakan satu sistem yang bagus.MLM adalah satu sistem di mana kita dapat belajar teknik-teknik pemasaran, produk secara percuma sahaja. Bukan  pada waktu-waktu tertentu je, tapi pada setiap masa. 

Bagaimana MLM Shaklee?

Saya join Shaklee secara tak sengaja, dengan tak tahu pun sebenarnya bahawa Shaklee mengamalkan MLM. Bila dah tau, saya cepat-cepat cari maklumat tentang status sistem perniagaan ni, samada patuh syariah ataupun tidak. Dan Alhamdulillah, memang saya berpuas hati dengan hasil pencarian saya itu.

Nak join Shaklee bukannya kena bayar beribu-ribu macam kebanyakan MLM lain buat tu. Ada 2 kaedah untuk menjadi ahli Shaklee
  1. Cuma bayar yuran RM65 je (untuk keahlian seumur hidup, tak perlu renew setiap tahun). Lepas tu kita dah pun jadi ahli Shaklee yang sah. Samada turut nak berniaga Shaklee, ataupun join  sekadar untuk makan sendiri je itu terpulang pada kita. 
  2. Satu cara lagi untuk jadi ahli Shaklee ni ialah beli mana-mana produk Shaklee berjumlah lebih kurang RM650, maka kita akan layak jadi ahli Shaklee secara percuma. Tiada paksaan pun untuk kita pilih mana-mana cara untuk jadi ahli. Biasanya pelanggan saya yang nekad berpantang, menyusu dan kurus dengan Shaklee, layak mendapat keahlian PERCUMA dengan belian produk harga ahli.

Perbezaan antara Shaklee dan MLM lain
  1. Shaklee BUKAN seperti kebanyakan MLM di luar sana yang menekankan head hunting. Kami tekankan ialah KEEP SHARING AND THE MONEY WILL COME 
  2. Shaklee memberikan PENDAPATAN yang adil kepada distributor bergantung kepada usahanya. Tidak seperti MLM lain yang downline menjadikan upline kaya. Dalam Shaklee, sekiranya Downline usaha lebih, dia boleh dapat  lebih daripada Upline 
  3. Shaklee tidak memerlukan untuk anda membuat PINJAMAN BANK untuk modal membeli stok. Hanya bermodalkan RM65 sebagai ahli baru, manakala stok yang dibeli bergantung kepada distributor ADA PERMINTAAN ADA PENAWARAN maksudnya ada barangan yang diorder oleh pelanggan barulah distributor membuat pembelian 
  4. Produk Shaklee memang BAGUS. Terbukti secara klinikal melalui beribu kali ujian yang dilakukan terhadap setiap produknya. Dan kajian terhadap Shaklee telah dimasukkan ke dalam Jurnal Perubatan yang digunakan oleh doktor dan orang awam
  5. Ramai orang yang suka kerana produknya selamat, berkesan dan semula jadi. Ini disebabkan oleh produk-produk Shaklee diujie ke atas manusia dan bukannya ke atas tikus. 
  6. Malahan sijil HALAL diperakui oleh ISA (Islamic Services of America yang merupakan badan Islam di US yang bertanggungjawab mengedalikan kelulusan halal di sana) dan disahkan oleh JAKIM
  7. Shaklee mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM)
  8. BONUS yang diberi oleh Shaklee sentiasa akan masuk ke dalam akaun bank pada setiap pertengahan bulan dan jumlahnya akan meningkat seiring usaha mereka yang rajin
  9. Distributor Shaklee tidak menggunakan gambar kereta mewah atau rumah besar sebagai bukti pendapatan yang mereka terima dalam Shaklee.. Kami sentiasa diajar untuk menjadi seorang down to earth 
  10. Kami tidak menjual harapan palsu. Pengalaman saya join Shaklee dulu pun awalnya untuk kegunaan sendiri. Tanpa sedar dapat bonus bulanan 4 angka lebih 2 tahun sebab rajin berkongsi info tentang Shaklee di FB dan instagram. Kini, ramai pelanggan Shaklee saya. Alhamdulillah
  11. Mesyuarat atau taklimat Shaklee tidak pernah dibuat pada waktu malam kerana di kalangan kami terdiri daripada golongan ibu. Agak sukar untuk golongan ibu untuk keluar pada waktu malam
  12. Kami fokus kepada pelanggan ONLINE DAN OFFLINE
  13. Perbincangan dengan upline dan team business hanya di hujung jari; jimat masa, wang dan tenaga
  14. TEAM kami saling mengambil berat antara satu sama lain; saling berkongsi dan downline baru tidak dibiarkan seorang diri
  15. Menekankan amalan kerohanian berupa solat dhuha, zikir Ya Wahhab, selawat, ayat seribu dinar dan sebagainya dalam meningkatan jualan kerana hati kita semua Allah yang pegang
  16. Walaupun MLM, tetapi saya TAK pernah dipaksa untuk bekerja untuk upline saya. Maksudnya, business Shaklee yang saya buat, adalah untuk diri saya. Sebabnya, bila saya bekerja keras, pendapatan yang saya dapat totally untuk diri saya, dan bukan untuk upline saya.
  17. Dalam team kami, saya TIDAK dipaksa untuk membeli stok beribu-ribu semata-mata nak kekal di-ranking saya ini. Saya juga TIDAK pernah dipaksa untuk membuat loan beribu-ribu semata nak beli stok yang entahkan dapat dijual, entah kan tak dapat.
  18. Leaders dalam team ini juga TIDAK lokek untuk memberikan tunjuk ajar dari A-Z. Saya TIDAK ditinggalkan seorang diri terkontang-kanting selepas join Shaklee, malah kesemua leaders sudi memberikan tunjuk ajar pada bila-bila masa sahaja
  19. Tiada istilah HEAD HUNTING dalam group ini.
Kenapa Shaklee tak dijual di farmasi, Giant atau Watson?

Kata Shaklee bagus sangat kan? Tapi payahnya nak dapatkan produk Shaklee. Kenapa?
Sebelum saya jawab soalan tu, saya ada satu soalan. Pernah nampak Giant, Guardian, atau Tesco jual hand bag PRADA, CHANEL atau GUCCI? Kat mana nak beli hand bag branded macam ni? Kat Pavillion atau JPO ada. Itu pun kat butik dia sendiri. Kenapa ya begitu? Sebab barang-barang tersebui EKSKLUSIF. Tidak dijual kat tempat biasa. Sama konsepnya juga seperti Shaklee. Sebab itu lah tak di jual dengan sewenang-wenangnya di pasaran. Kami sebagai pengedar Shaklee perlu memberikan info yang tepat dan betul kepada pelanggan kami. Bila pelanggan berpuas hati dengan info yang jelas, barulah pelanggan berani mencuba produk EKSKLUSIF tanpa keraguan.

Apa perbezaan Shaklee dengan jenama produk kesihatan lain? 
  1. Khusus. Setiap produk yang dikeluarkan telah menjalani beratus-ratus ujian klinikal terperinci oleh pihak ketiga (dipanggil sebagai Landmark Study. Klik untuk info) Apabila dah memenuhi dan melepasi ujian ini, barulah boleh dipasarkan.
  2. Terbukti. Mr. Roger Barnett, CEO Shaklee, pernah mengeluarkan kenyataan bahawa produk VIVIX yang dikeluarkan pada tahun 2008 mampu membuatkan penggunanya kelihatan muda 25 tahun dari umur sebenar! Mungkin agak melampau atau tidak masuk akal statement itu. Sebab, kalau yang umur 20 tahun makan Vivix ni, jadi dia kelihatan seperti -5 tahun? Hehehe. Ada pihak yang menafikan statement ini dan menganggap Roger Barnett 'syok sendiri'. Tetapi, setelah ujian klinikal dijalankan oleh pihak ketiga, memang terbukti bahawa VIVIX mampu membuatkan sel-sel dalam badan kita kelihatan muda 25 tahun! 
  3. Dunia. Produk shaklee ni adalah world wide! Satu dunia boleh diterokai untuk menaikkan sales kita. Bukan malaysia saja. 


Nak tahu lebih lanjut tentang Shaklee? Hubungi saya. 

JAMINAN KAMI

Shaklee merupakan suplemen semulajadi dan memegang piagam
  • Selamat (sijil Halal dan kelulusan KKM)
  • Semulajadi
  • Berkesan
  • Piagam ini telah diikrarkan semenjak lebih 50 tahun lalu, dan kini masih teguh berpegang padanya.
  • Shaklee Difference: Always Safe, Always Works, Always Green.
MENGAPA SAYA?

Saya merupakan pengedar Shaklee yang jujur dan amanah, serta lebih mementingkan kesihatan anda. Hubungi saya agar saya boleh bantu anda dan keluarga anda lebih sihat. Saya juga akan menyediakan jadual pengambilan vitamin dan konsultansi percuma berkaitan produk Shaklee yang sesuai untuk anda.

PENGHANTARAN

Anda boleh memilih untuk COD. COD boleh diadakan di sekitar Kluang. Pos juga boleh diatur ke seluruh dunia samada menggunakan khidmat Poslaju, City-Link, GDex atau lain-lain yang bersesuaian dengan lokasi anda. Tempoh normal untuk penghantaran ialah 1-5 hari bekerja.

PEMBAYARAN

Pembayaran boleh dibuat menggunakan akaun Maybank, CIMB, Bank Simpanan Nasional , Bank Islam atau Western Union jika anda tinggal di luar negara.

SAYA NAK BELI SET SHAKLEE!

Untuk mendapatkannya, anda mempunyai beberapa pilihan:
  • belian online dengan menggunakan kad debit atau kad kredit
  • belian di cawangan Shaklee terdekat (ID: 933 313)
  • hubungi saya di talian WhatsApp / Telegram 018 270 4872 (Hifzan Zanini) untuk sebarang bantuan
Untuk ketahui Promosi Bulan Ini, klik pada link.

Untuk pembelian produk Shaklee secara online menggunakan kad kredit / kad debit? Klik imej dibawah.

 

Atau daftar keahlian Shaklee untuk penjimatan hebat

 

Anda juga boleh dapatkan produk ini terus daripada saya. Hubungi saya untuk dapatkan rangkaian produk Shaklee dengan konsultasi percuma atau pendaftaran sebagai ahli Shaklee.

 

Rakan Shaklee Anda
Nur Hifzan binti Hj Muhamad Zanini (ije)
SMS/WhatsApp : 018-270 4872
FB Page: Vitamin Suci
Instagram : @vitaminsuci

No comments: