15 December 2015

Payudara Kendur: Punca dan Cara Atasi

Assalamualaikum dan salam sejahtera! Ramai antara kita mengalami masalah payudara kendur (sagging breast), terutamanya selepas mendirikan rumahtangga. Hari ini saya akan kongsikan punca dan cara-cara untuk mengatasi masala payudara kendur ini. Jom baca sampai habis. Tak rugi! Hehe.

Punca payudara kendur
  • Pertamanya sebab lumrah alam. Cuma bezanya cepat atau lambat perkara ini berlaku bergantung pada genetik kita. Ada yang cepat, ada yang lambat.
  • Kedua, kehamilan. Ramai yang menyangka breastffeeding penyebab payudara kendur (bukan salah anak menyusu) tapi kehamilan sebenarnya yang menyumbang kepada masalah ni. Semasa hamil, hormon kita tidak stabil, payudara semakin membesar dan sebaik sahaja bersalin, payudara akan kembali hampir ke bentuk asal. Jadi bukan breastfeeding penyebabnya ye.
  • Ketiga ialah faktor umur. Semua manusia akan melalui fasa tua. Semakin umur meningkat, jumlah kolagen dalam badan turut berkurangan. Malah pada umur awal 20-an lagi jumlah kolagen yang tinggal hanya beberapa peratus sahaja! Apabila kolagen yang bertindak sebagai gam kepada sel-sel badan mula berkurang, maka tak hairanlah kulit dan payudara kita mudah menjadi kendur. 
Macam dalam anotomi diatas, payudara kita tiada otot, cuma ada ligamen, tisu penyambung dan kulit sebagai penyokong. Jadi yang menguatkan struktur kulit kita tadi adalah kolagen. Sebab tu penting sangat kolagen ni.

  • Faktor pemakanan, merokok, masalah BMI, bilangan kehamilan turut menjadi faktor payudara kendur. Masalah BMI ni kalau kita pernah gemuk, lepas tu kurus, atau pun masa hamil kan kita gemuk, lepas tu kurus. Jadi ada regangan sel yang berlaku dan menyebabkan kulit dan payudara kendur.
  • Senaman. Siapa sangka senaman pun menjadi punca payudara kendur. Bukan tak boleh bersenam ye, tapi haruslah menggunakan bra yang betul sewaktu bersenam. Satu kajian British menunjukkan senaman menggunakan bra biasa akan meletakkan tekanan dua kali ganda pada payudara. Jadi gunalah sport bra yang banyak dijual di pasaran
  • Regangan dan umur. Walaupun tak pernah mengandung, atau tak pernah gemuk-kurus-gemuk-kurus, tapi kemungkinan payudara kendur tetap ada disebabkan faktor umur tadi. Kekurangan kolagen sebagai tisu penyokong dan penyambung menyebabkan payudara mengendur.

Cara mengatasi payudara kendur

Selain daripada menggunakan bra yang sesuai, elakkan merokok, pemakanan yang seimbang, payudara kendur juga boleh diatasi dengan pengambilan supplemen.
  • Vitamin C dan vitamin E- bertindak sebagai antioksidan dan membantu kepada keanjalan payudara (SR Vita-C Plus dan Vita-E Complex)
  • Protein- satu keperluan asas untuk sel yang sihat dan menyediakan kolagen kepada tisu badan supaya kukuh dan tegang (ESP)
  • Kolagen- Mencukupkan keperluan kolagen dalam badan yang menurun secara drastik dengan peningkatan usia (Collagen Powder)

Collagen Powder Shaklee
  • Shaklee Collagen Powder merupakan suplemen kolagen hebat yang mengandungi 4,000mg proprietari RSS (Red Snapper Scale) Collagen
  • Kolagen yang berkualiti tinggi dan tulen yang diekstrak daripada sisik ikan merah.
  • Kolagen bermolekul sangat ringan Shaklee, kira-kira 1,000 Dalton*, dapat diserap dengan mudah oleh badan dan dapat membantu kepada peningkatan sintesis kolagen pada lapisan dermis dengan berkesan.
  • Tujuh bahan utamanya termasuk, ekstrak biji benih Camellia japonica, ekstrak Pfaffia, kolagen ikan, ekstrak kerangkerangan, Lactobacillus acidophilus, vitamin C dan vitamin B yang digabungkan untuk meningkatkan keberkesanan kolagen RSS dan menyokong kecantikan anda dari dalam ke luaran.


Klik Collagen Powder untuk info lanjut dan testimoni pengguna. Berminat? Ayuh hubungi saya.

JAMINAN KAMI

Shaklee merupakan suplemen semulajadi dan memegang piagam
  • Selamat (sijil Halal dan kelulusan KKM)
  • Semulajadi
  • Berkesan
  • Piagam ini telah diikrarkan semenjak lebih 50 tahun lalu, dan kini masih teguh berpegang padanya.
  • Shaklee Difference: Always Safe, Always Works, Always Green.
MENGAPA SAYA?

Saya merupakan pengedar Shaklee yang jujur dan amanah, serta lebih mementingkan kesihatan anda. Hubungi saya agar saya boleh bantu anda dan keluarga anda lebih sihat. Saya juga akan menyediakan jadual pengambilan vitamin dan konsultasi percuma berkaitan produk Shaklee yang sesuai untuk anda.
PENGHANTARAN

Penghantaran melalui pos akan diatur ke seluruh dunia samada menggunakan khidmat Poslaju, City-Link, GDex atau lain-lain yang bersesuaian dengan lokasi anda.
PEMBAYARAN

Pembayaran boleh dibuat menggunakan akaun Maybank, CIMB, Bank Simpanan Nasional , Bank Islam atau Western Union jika anda tinggal di luar negara.

NAK BELI SET SHAKLEE

Untuk mendapatkannya, anda mempunyai beberapa pilihan:
  • belian online dengan menggunakan kad debit atau kad kredit anda
  • belian di cawangan Shaklee terdekat (ID: 1233 547) 
  • hubungi saya di talian WhatsApp / Telegram +6018 270 4872 (Hifzan Zanini) untuk sebarang bantuan / belian melalui saya
Untuk ketahui Promosi Bulan Ini, klik pada link.

Untuk pembelian produk Shaklee secara online menggunakan kad kredit / kad debit anda? Klik imej dibawah. 

Atau daftar keahlian Shaklee untuk penjimatan hebat. 

NAK JADI PENGEDAR SHAKLEE?

Berminat menjadi pengedar Shaklee dan mendapat bonus tunai serta banyak manfaat lain? Jom sertai team business kami, DARE TO DREAM TEAM (D2DT) yang mempunyai ahli aktif, kelas online percuma dengan masa yang fleksibel.


Anda juga boleh dapatkan produk ini terus daripada saya. Hubungi saya untuk dapatkan rangkaian produk Shaklee dengan konsultasi percuma atau bimbingan pendaftaran sebagai ahli Shaklee. 

Rakan Shaklee Anda
Nur Hifzan binti Hj Muhamad Zanini (Cikgu Ije) 
SMS/WhatsApp : +6018 270 4872 
FB Page: Vitamin Suci
Personal FB : Hifzan Zanini
Instagram: @vitaminsuci

No comments: