12 February 2016

Bahaya Air Kencing Berbuih (4 Testimonial)

Assalamualaikum dan salam sejahtera! Hari ni nak berkongsi tentang air kencing. Pernah dengar tak orang cakap kalau kencing berbuih tu tandanya ada sakit buah pinggang? Sejauh mana kenyataan ini fakta atau auta, jom baca sampai habis! 

“Saya selalu perasan sekarang ni air kencing berbuih.. kenapa ye? Ada tak cukup nutrisi apa-apa ke? Atau memang betul ni tanda sakit buah pinggang?”

Air Kencing Berbuih


Buih dalam air kencing yang sentiasa jadi persoalan “kenapa”?
Buih atau gelembung udara dalam air kencing boleh dianggap NORMAL atau TIDAK NORMAL. Banyak kemungkinan juga kan? Kalau kita buang air kecil selepas mencuci mangkuk tandas dan didapati air kencing berbuih, itu mungkin juga kesan air kencing yang bercampur dengan bahan kimia pembersih. Mungkin

Tapi tak dinafikan juga air kencing berbuih ini juga adalah tanda sakit buah pinggang. Apa pun, adalah lebih baik berbincang dengan doktor atau pakar perubatan sekiranya masalah kencing berbuih ini berterusan.

Keadaan NORMAL Apabila Kencing Berbuih

Terdapat beberapa situasi kencing berbuih itu dianggap normal iaitu;

#1 ~ Mengandung / Hamil

Semasa mengandung sesetengah wanita mengalami pembesaran buah pinggang. Pembesaran ini boleh menyebabkan air kencing berbuih. Tambahan pula, semasa mengandung buah pinggang wanita juga perlu menapis jumlah asid amino yang tinggi. Apabila jumlah asid amino melebihi keupayaan buah pinggang untuk menyerap asid, protein boleh “melarikan diri” ke dalam air kencing. Protein dalam air kencing boleh menyebabkan air kencing berbuih. (Baca set untuk ibu hamil)

#2 ~ Dehidrasi

Dehidrasi juga boleh menyebabkan kencing berbuih. Bila badan kita kekurangan air, air kencing juga akan menjadi lebih pekat dan cenderung untuk berbuih. Mereka yang mengalami diabetes berisiko tinggi untuk dehidrasi dengan lebih mudah, maka mereka juga lebih cenderung mengalami masalah kencing berbuih lebih kerap berbanding mereka yang tiada masalah diabetes. Jadi, penyelesaiannya, minum lebih banyak air lebih-lebih lagi cuaca panas dan kering seperti sekarang. (boleh bekalkan air Performance Drink Shaklee untuk kekal terhidrat)

#3 ~ Mengambil Makanan Protein Tinggi

Proteinuria atau air kencing yang mengandungi protein juga boleh menyebabkan kencing berbuih. Ini terjadi kepada mereka yang mengambil makanan atau minuman berprotein tinggi, selalunya untuk membina otot. Dan hal ini akan hilang bila berhenti mengambil minuman atau makanan berprotein tinggi itu.

Keadaan TIDAK NORMAL Apabila Kencing Berbuih

#1 ~ Jangkitan Saluran Kencing

Jangkitan saluran kencing juga boleh menyebabkan air kencing berbuih. Dalam keadaan ini, buih disebabkan oleh mikroorganisma yang memasuki saluran kencing yang melepaskan gas dan menyebabkan buih. Buih-buih yang ditemui semasa membuang air kecil sering disertai dengan sakit atau pedih. Kalau anda salah seorang yang mengalami masalah sebegini, cepat-cepat berjumpa doktor untuk rawatan selanjutnya. Dan masalah kencing berbuih ini sepatutnya hilang bila jangkitan pulih.

 #2 ~ Fistula

Fistula adalah sambungan antara dua organ atau saluran darah yang tidak normal. Fistula vesicocolic boleh membentuk antara pundi kencing dan usus besar dan lebih kerap ditemui di kalangan lelaki berbanding wanita dengan nisbah 3: 1.

Kesimpulannya, kita mesti sentiasa ambil tahu dan perhatikan perubahan air kencing kita. Kalau air kencing berbuih untuk jangka masa yang agak lama, mungkin ada masalah kesihatan yang perlu dirungkaikan. Berjumpa dengan pakar adalah solusi terbaik.

Sekiranya kencing berbuih ini disusuli dengan kencing berdarah, kaki atau tangan membengkak, ini mungkin petanda anda mengalami masalah buah pinggang. Semoga bermanfaat untuk semua.

Apa kata pengguna Shaklee?

Testimonial 1 : Amalkan OmegaGuard dan OsteMatrix tiada lagi kencing berbuih bagai teh tarik!


Testimonial 2 : Ambil Garlic Complex untuk jangkitan salur kencing


Testimonial 3 : Amalkan Vivix untuk masalah protein berlebihan dalam urin


Testimonial 4 : Air kencing kurang buih sejak mengamalkan Vivix


Berminat? Ayuh hubungi saya.

JAMINAN KAMI

Shaklee merupakan suplemen semulajadi dan memegang piagam
  • Selamat (sijil Halal dan kelulusan KKM)
  • Semulajadi
  • Berkesan
  • Piagam ini telah diikrarkan semenjak lebih 50 tahun lalu, dan kini masih teguh berpegang padanya.
  • Shaklee Difference: Always Safe, Always Works, Always Green.
MENGAPA SAYA?

Saya merupakan pengedar Shaklee yang jujur dan amanah, serta lebih mementingkan kesihatan anda. Hubungi saya agar saya boleh bantu anda dan keluarga anda lebih sihat. Saya juga akan menyediakan jadual pengambilan vitamin dan konsultasi percuma berkaitan produk Shaklee yang sesuai untuk anda.
PENGHANTARAN

Penghantaran melalui pos akan diatur ke seluruh dunia samada menggunakan khidmat Poslaju, City-Link, GDex atau lain-lain yang bersesuaian dengan lokasi anda.
PEMBAYARAN

Pembayaran boleh dibuat menggunakan akaun Maybank, CIMB, Bank Simpanan Nasional , Bank Islam atau Western Union jika anda tinggal di luar negara.

NAK BELI SET SHAKLEE

Untuk mendapatkannya, anda mempunyai beberapa pilihan:
  • belian online dengan menggunakan kad debit atau kad kredit anda
  • belian di cawangan Shaklee terdekat (ID: 1233 547) 
  • hubungi saya di talian WhatsApp / Telegram +6018 270 4872 (Hifzan Zanini) untuk sebarang bantuan / belian melalui saya
Untuk ketahui Promosi Bulan Ini, klik pada link.

Untuk pembelian produk Shaklee secara online menggunakan kad kredit / kad debit anda? Klik imej dibawah. 

Atau daftar keahlian Shaklee untuk penjimatan hebat. 

NAK JADI PENGEDAR SHAKLEE?

Berminat menjadi pengedar Shaklee dan mendapat bonus tunai serta banyak manfaat lain? Jom sertai team business kami, DARE TO DREAM TEAM (D2DT) yang mempunyai ahli aktif, kelas online percuma dengan masa yang fleksibel.


Anda juga boleh dapatkan produk ini terus daripada saya. Hubungi saya untuk dapatkan rangkaian produk Shaklee dengan konsultasi percuma atau bimbingan pendaftaran sebagai ahli Shaklee. 

Rakan Shaklee Anda
Nur Hifzan binti Hj Muhamad Zanini (Cikgu Ije) 
SMS/WhatsApp : +6018 270 4872 
FB Page: Vitamin Suci
Personal FB : Hifzan Zanini
Instagram: @vitaminsuci

0 comments: