12 April 2016

10 Cara dan Rahsia Untuk Kurus

Assalamualaikum dan salam sejahtera! Tercetus nak kongsi di blog pada hari ini tentang KURUS. Rasa terbuka hati nak kongsi pengalaman saya mengamalkan Shaklee sejak 2011; dari gemuk (sebab hamil sebanyak 2 kali) dan kembali kurus. Kurus yang sihat ye. Saya maintain berat 45kg dengan ketinggian 156cm. Kini hamil anak ke-3 (insyaAllah 1 bulan lagi bersalin) dan saya tak sabar nak praktikkan balik 10 cara ni untuk saya dapatkan berat 45kg yang dulu. Yakin! Sebab dah 2 kali gemuk dan bersalin serta kembali kurus, inilah rahsia saya!

Mulakan Diet Kurus Shaklee dengan 10 Cara Ini

1. Ambil sumber protein pada setiap waktu makan termasuk waktu sarapan.
Bagi yang dah ada set slimming shaklee, CINCH SHAKES MIX ataupun ESP (bagus untuk ibu menyusukan anak) baik anda ambil semasa sarapan atau sebelum dan selepas senaman bergantung kepada gaya hidup anda. Untuk maksimakan kesan kenyang, blend dengan beberapa biji kurma atau badam. Anda juga boleh campurkan sedikit mentega kacang (pure kacang) untuk tambahan protein. Tak perlu gunakan susu walaupun susu rendah lemak. Untuk yang kurang aktif waktu bekerja, contohnya duduk saja di pejabat, lebih baik minum 30 minit sebelum bersenam atau sebaik sahaja selepas bersenam, workout di gym, joging dan sebagainya. Tapi kalau anda seorang yang aktif (seperti saya seorang guru), tiada masalah ambil di waktu sarapan. Mudah je. Shake shake dengan air sejuk. Siap!


Cinch Shake Mix
3 pilihan perisa (Vanilla, Cafe Latte dan Chocolate)
Runcit RM173


ESP
850g
Runcit RM150

2. Tinggalkan sementara produk yang berasaskan tepung seperti roti dan pasta.
Roti putih termasuklah roti serat tinggi perlu dielakkan sementara waktu( selepas program diet tiada masalah). Begitu juga dengan pasta, makaroni, spegheti dan yang seangkatan dengannya. Kalau anda ingin mengambil serat, ambillah oat masak. Jangan sekali-kali gunakan oat segera kerana oat segera telah diproses dan kadar kalorinya lebih tinggi dari oat masak. Saya hantu roti sebab sajian mudah. Lagi kalau sibuk urus anak-anak dan nak pergi kerja. Saya makan roti tapi bukan setiap hari.

3. Makan makanan yang segarElakkan sama sekali makan makanan yang telah diproses seperti sosage, nugget, daging beger dan sebagainya. Ini kerana makanan yang diproses mengandungi lemak yang tinggi dan MSG yang tidak baik untuk kesihatan. Makanlah makanan yang segar dimasak dari bahan mentah. Dulu saya sangat suka makanan segera seperti Mc*, *FC sebab nak cepat. Konon cool. Tapi sekarang memang payah nak ke restoran makanan segera. Tak minat sebab rasa tak sihat je kalau ambil makanan segera.

4. Kurangkan pengambilan makanan berkanji kepada sekali sehari sahaja. Jangan ambil lansung pada waktu malam. Pilihan terbaik adalah keledek, kacang atau bijirin. Kentang juga adalah lebih baik berbanding nasi putih untuk sumber karbohidrat. Bagi yang mampu makan nasi beras perang adalah lebih baik. Sukatan nasi putih sekali makan hanyalah sebesar satu genggaman tangan kita sahaja. tiada masalah kalau nak makan nasi waktu makan malam, tapi sebaik baiknya makan waktu petang.

5. Elakkan makan buah buahan berlebihanSelalunya kita silap. Kita menganggap makan buah buahan banyak baik untuk kesihatan. Tetapi sebaliknya sekiranya kita makan berlebihan seperti contoh buah buahan yang mengandungi kandungan gula yang tinggi. Maksima 2 biji sahaja sehari dari jenis rendah gula dan tinggi serat seperti apple, pear dan plum. Bagi yang tak selalu makan buah buahan, SR Vita-C Plus Shaklee adalah yang terbaik dipasaran. Satu kapsul mengandungi 500mg vitamin C, iaitu anggaran sebanyak 7 biji oren.


SR Vita-C Plus
180 tablets
Runcit RM92.50

6. Kurangkan atau ketepikan terus makanan jenis tenusu untuk sementara terutamanya susu lembu. Ketepikan susu atau produk tenusu, kecuali keju pada jumlah yang sederhana dan yogurt yang tidak berlemak. Maksud disini seperti teh tarik, milo ais atau apa-apa minuman yang dibancuh dengan susu sejat. Untuk pastikan kadar kalsium dalam tubuh mencukupi, OsteMatrix adalah pilihan terbaik, dengan sumber kalsium dan magnasium.
OsteMatrix
120 caplets
Runcit RM61

7. Hentikan serta merta minuman berkabonatKandungan gula didalam minuman berkarbonat adalah sangat tinggi. Juga kurangkan gula didalam minuman seharian seperti kopi, teh dan lain-lain. Untuk menggantikan kopi dan teh, ambil CINCH TEA MIX sebagai ganti. Ia sangat baik untuk kesihatan, membakar lemak, emberi tenaga dan meningkatkan metabolisma tubuh.


Cinch Tea Mix
28 stik
Runcit RM131

8. Hentikan penggunaan minyak sayur-sayuran seperti minyak bunga matahari, ataupun minyak jagung.. Minyak yang terjual dikedai kedai adalah minyak yang bertapis tinggi dah mudah teroksida bila dipanaskan. Ini boleh menyumbang kepada plak dalam arteri. Sebaliknya gunakanlah minyak zaitun.

9. Perhatikan jenis lemak yang anda makan. Bukan jumlah lemak yang anda makan yang menjadi perkiraan tetapi apakah jenis lemak yang anda makan. Apakah ia dari jenis lemak tepu /tak tepu? Kandungan lemak tepu yang berlebihan tidak baik untuk kesihatan. Bahan makan yang mengandungi banyak lemak tepu adalah seperti danging bahagian rusuk , keju, mentega, susu penuh krim, dan makanan yang diproses(segera). Hindarkan terus magerin dan makanan goreng. Jangan buang terus lemak dari diet seharian. Wanita dewasa memerlukan tidak lebih 12gm lemak dalam diet seharian dan lelaki tidak lebih 20gm sehari. Pengambilan Minyak Omega 3, seperti OMEGA GUARD adalah yang terbaik.


OmegaGuard
90 kapsul
Runcit RM136

10. Minum air dengan banyak sekurang-kurangnya 8 gelas sehari atau lebih. Minum air sebelum tidur dan setelah bangun pagi. Minum air selagi urine anda tidak berwarna putih. Sekiranya urin berwarna kuning, bermakna anda belum cukup air.

Sambil anda mengamalkan 10 langkah permulaan untuk diet kurus diatas, anda juga perlu mengamalkan pengambilan supplement dengan cara yang betul.

Cadangan Pemakanan Slimming Set Shaklee

SARAPAN

  • Makan 5 biji Alfalfa Complex setelah bangun dari tidur ataupun sebelum sarapan.
  • Ambil 2 sudu Cinch Tea Mix + AIR KOSONG ( anda boleh tambah kurma 3 biji/badam/mentega kacang dan di kisar bersama).anda juga boleh menggantikan dengan 3 sudu Shaklee ESP.
  • Anda akan kenyang sehingga makan tengah hari. Selera makan tengah hari pun selalunya akan berkurangan, dan anda akan makan dengan sedikit
MAKAN TENGAH HARI

  • Sebelum makan tengah hari, makan 3 kapsul OmegaGuard. Ini akan mengawal nafsu makan anda dan anda akan rasa cepat kenyang.
  • Makan nasi (agak-agak sebesar genggaman tangan) + ikan/daging (yang tak berlemak)/dada ayam. Pilihan terbaik lauk adalah yang direbus, kukus ataupun dibakar. Elakkan seboleh-bolehnya lauk yang digoreng. Makan sayur atau ulam-ulaman lebih banyak dari nasi.
  • Sekiranya anda ingin mengambil Lecithin, seelok-eloknya ambil selepas makan 3 kapsul. Ini akan menyebabkan segala lemak yang anda makan tadi akan terimulsi dan akan dikeluarkan melalui buangan.
  • Elakkan minum minuman sejuk selepas atau ketika makan. Amalkan minum minuman suam atau panas sahaja.
MAKAN MALAM

  • Elakkan makan makanan berkanji pada waktu malam seboleh-bolehnya. Sekiranya anda makan bersama keluarga, makan hanya lauk dan sayur sahaja.
  • Ataupun anda boleh menggantikan makan malam dengan Cinch Shake Mix atau ESP sebagai pengganti. Buat seperti sarapan. Tetapi seelok-eloknya anda senaman sebelum atau selepas mengambil Cinch Shake Mix.
  • Sebelum tidur, makan 5 biji Alfalfa Complex untuk proses detox tubuh anda semasa anda tidur. Dan jangan lupa minum air secukupnya sebelum tidur.
Tak faham? Baca semula. Hehe. Jika berminat nak tahu lebih lanjut, boleh WhatsApp saya +6018 270 4872

JAMINAN KAMI

Shaklee merupakan suplemen semulajadi dan memegang piagam
  • Selamat (sijil Halal dan kelulusan KKM)
  • Semulajadi
  • Berkesan
  • Piagam ini telah diikrarkan semenjak lebih 50 tahun lalu, dan kini masih teguh berpegang padanya.
  • Shaklee Difference: Always Safe, Always Works, Always Green.
MENGAPA SAYA?

Saya merupakan pengedar Shaklee yang jujur dan amanah, serta lebih mementingkan kesihatan anda. Hubungi saya agar saya boleh bantu anda dan keluarga anda lebih sihat. Saya juga akan menyediakan jadual pengambilan vitamin dan konsultasi percuma berkaitan produk Shaklee yang sesuai untuk anda.
PENGHANTARAN

Penghantaran melalui pos akan diatur ke seluruh dunia samada menggunakan khidmat Poslaju, City-Link, GDex atau lain-lain yang bersesuaian dengan lokasi anda.
PEMBAYARAN

Pembayaran boleh dibuat menggunakan akaun Maybank, CIMB, Bank Simpanan Nasional , Bank Islam atau Western Union jika anda tinggal di luar negara.

NAK BELI SET SHAKLEE

Untuk mendapatkannya, anda mempunyai beberapa pilihan:
  • belian online dengan menggunakan kad debit atau kad kredit anda
  • belian di cawangan Shaklee terdekat (ID: 1233 547) 
  • hubungi saya di talian WhatsApp / Telegram +6018 270 4872 (Hifzan Zanini) untuk sebarang bantuan / belian melalui saya
Untuk ketahui Promosi Bulan Ini, klik pada link.

Untuk pembelian produk Shaklee secara online menggunakan kad kredit / kad debit anda? Klik imej dibawah. 

Atau daftar keahlian Shaklee untuk penjimatan hebat. 

NAK JADI PENGEDAR SHAKLEE?

Berminat menjadi pengedar Shaklee dan mendapat bonus tunai serta banyak manfaat lain? Jom sertai team business kami, DARE TO DREAM TEAM (D2DT) yang mempunyai ahli aktif, kelas online percuma dengan masa yang fleksibel.


Anda juga boleh dapatkan produk ini terus daripada saya. Hubungi saya untuk dapatkan rangkaian produk Shaklee dengan konsultasi percuma atau bimbingan pendaftaran sebagai ahli Shaklee. 

Rakan Shaklee Anda
Nur Hifzan binti Hj Muhamad Zanini (Cikgu Ije) 
SMS/WhatsApp : +6018 270 4872 
FB Page: Vitamin Suci
Personal FB : Hifzan Zanini
Instagram: @vitaminsuci

1 comments:

VitaminSuci said...

Berminat untuk dapatkan rangkaian vitamin semulajadi dan produk Shaklee? WhatsApp saya di talian +6018 270 4872. Saya bantu anda atasi masalah anda. Tidak guna ada duit tapi ada penyakit, kan? THE GREATEST WEALTH IS HEALTH