19 May 2016

5 Cara Singkir Parasit Dari Tubuh

Assalamualaikum dan salam sejahtera! Musim detoks tengah popular sekarang ni. Lagi-lagi sebab Ramadhan dah dekat. Kurang sebulan je lagi nak puasa. Jom pakat detoks. Bagi badan sihat bertenaga. Takde la lesu sepanjang hari.

Hari ini saya fokuskan kepada detoks parasit atau cacing dalam tubuh


Apa itu parasit?

Selain kuman, bakteria, syaitan, tubuh badan kita juga adalah rumah kepada organisma kecil yang dipanggil parasit.

Parasit adalah organisma yang masuk ke dalam tubuh kita, hidup dengan memakan nutrient kita, dan meninggalkan toksin pula kepada kita! Pendekatan parasit umpama tetamu tak diundang yang menyusahkan.

Antara parasit yang berumahtangga dalam tubuh kita ialah cacing. Haaa jangan ingat cacing ada dalam perut aje tau.



Jenis-jenis cacing yang biasa menyerang manusia adalah:
  • cacing tambang (paru paru dan usus)
  • anisakis (cacing dalam ikan dan biasa berpindah ke usus manusia bila makan ikan mentah)
  • cacing gelang (menyerang usus, paru paru, otak dan hati)
  • acanthamoeba (bila tak bersihkan contact lense)

Kita perlu tahu yang cacing boleh ada di dalam mana-mana organ dalaman badan kita iaitu paru paru, hati, pankreas, mata, malah otak juga.

Oleh itu menjaga kebersihan terutama persekitaran dan makanan amat penting untuk mengelakkan jangkitan parasit.

Simptom jangkitan parasit

Serangan parasit pada tubuh manusia adalah sejenis penyakit yang tersembunyi. Simptom yang diberi oleh jangkitan parasit ni menyamai simptom penyakit lain, jadi tak ramai orang sedar sebenarnya mereka mengalami masalah parasit. Kemungkinan ramai orang juga tidak sedar yang mereka hanya menyelesaikan masalah / sakit mereka yang bukan daripada punca sebenar iaitu parasit.

Cuba semak simptom parasit ini, adakah anda membelanya?
  • kelesuan
  • stress
  • tekanan perasaan
  • sering dalam keadaan ‘blur’
  • kembung
  • berat badan menurun
  • alergi
  • sensitif terhadap makanan/persekitaran
  • sering sakit
  • kegatalan pada bahagian sulit
  • sakit otot dan sendi
  • sembelit atau cirit-birit
  • ketidakstabilan haid
  • ekzema
  • teringin benda manis
  • sukar tidur dan sukar bangun
  • eye floaters

Kesan jangkitan parasit yang tidak dirawat amat bahaya. Ia boleh menyebabkan kanser!

Bagaimana menyahkan parasit?

Sebab itulah kita kena amalkan detoks badan. Dengan kata lain kita nak buang toksin dalam badan kita.

Badan kita ni sebenarnya banyak toksin. Toksin bukan saja datang daripada makanan, tetapi dari udara yang tercemar oleh asap rokok dan kenderaan, barang-barangan yang kita guna dan juga parasit.

Satu lagi yang kita perlu buang ialah heavy metal yang terkandung di dalam badan kita. Tahukan air adalah agen paling penting untuk pengoperasian tubuh badan kita. Jadi air paip yang kita minum mengandungi plumbum, ikan yang kita makan ada merkuri dan sebagainya. Benda yang sebegini tak elok dan tak boleh berada dalam badan kita. Ia boleh menganggu fizikal dan mengancam dalaman badan kita.

Antara langkah-langkah yang kita boleh lakukan:
  1. Parasit hidup gembira bila ada bekalan gula, jadi benda pertama kita kena buat ialah kurangkan pengambilan gula.
  2. Makan makanan yang mengandungi ‘anti-parasit’ seperti nanas, betik, kranberi, buah tin dan biji labu.
  3. Mengambil makanan yang tinggi kandungan Vitamin A, B Compleks, Vitamin C, Vitamin D, Vitamin K, Kalsium, Protein dan Zat Besi.
  4. Mengambil makanan yang tinggi serat.
  5. Mengamalkan bawang putih kerana ia mengandungi sulfur semulajadi yang boleh menghalau parasit.
  6. Minum air bertapis secukupnya.
  7. Mengamalkan kismis terutama untuk anak-anak.
  8. Elakkan memakan tumbuhan yang tumbuh di dalam parit.
  9. Basuh dan masak makanan dengan sempurna sebelum memakannya.
  10. Cuci pakaian dalam, cadar dan selimut secara kerap dengan air hangat.
  11. Pastikan seisi rumah mencuci tangan dengan bersih terutama selepas menggunakan tandas dan sebelum mengendalikan makanan.
  12. Cuci rumah dengan kerap, terutama bilik tidur. Jangan lupa gunakan Basic H!
  13. Amalkan set asas detoks Shaklee untuk singkirkan parasit iaitu Herb-Lax, NutriFeron dan Garlic Complex. Ini adalah set asas untuk singkirkan cacing dari organ dan keluarkannya dari badan melalui usus serta menguatkan imuniti badan kita daripada dihuni oleh parasit.
Manfaat Set Asas Detoks Shaklee


Herb-Lax adalah produk Shaklee yang sememangnya bertujuan untuk detoks usus.

Sebotol Herb-Lax mengandungi daun senna, akar rhubab, blue mallow, akar culver, akar likoris, kulit kayu buckthron, daun alfalfa, bunga lawang, dan buah pelaga. Kesemua ini adalah bahan tradisional untuk mencuci usus kita.


NutriFeron pula membantu untuk menguatkan imuniti badan kita. Kandungan utama di dalam NutriFeron adalah biji labu yang sememangnya agen yang mampu menyingkirkan parasit.


Garlic Complex, iaitu bawang putih bertindak untuk menghalau parasit. Setiap tablet mengandungi sebanyak 500mg bawang putih. Dalam Garlic Complex ini juga boleh memberikan khasiat Vitamin A, B dan C yang diperlukan untuk menghalau parasit.

Tambahan set detoks

Untuk memaksimumkan proses detoks, kita juga boleh mengambil DTX Complex dan Alfalfa Complex.


DTX Complex membantu untuk mendetokskan hati iaitu membuang benda-benda asing dari hati kita. Alfalfa Complex pula membantu untuk mendetokskan badan kita secara keseluruhan.

Buang parasit yang bersarang dalam diri kita! Banyak masalah kehidupan yang timbul disebabkan mereka. Hubungi saya segera untuk pesanan set anti parasit dan tips untuk menyingkirkan parasit dari tubuh kita!

JAMINAN KAMI



Shaklee merupakan suplemen semulajadi dan memegang piagam
  • Selamat (sijil Halal dan kelulusan KKM)
  • Semulajadi
  • Berkesan
  • Piagam ini telah diikrarkan semenjak lebih 50 tahun lalu, dan kini masih teguh berpegang padanya.
  • Shaklee Difference: Always Safe, Always Works, Always Green.
MENGAPA SAYA?

Saya merupakan pengedar Shaklee yang jujur dan amanah, serta lebih mementingkan kesihatan anda. Hubungi saya agar saya boleh bantu anda dan keluarga anda lebih sihat. Saya juga akan menyediakan jadual pengambilan vitamin dan konsultasi percuma berkaitan produk Shaklee yang sesuai untuk anda.
PENGHANTARAN

Penghantaran melalui pos akan diatur ke seluruh dunia samada menggunakan khidmat Poslaju, City-Link, GDex atau lain-lain yang bersesuaian dengan lokasi anda.
PEMBAYARAN

Pembayaran boleh dibuat menggunakan akaun Maybank, CIMB, Bank Simpanan Nasional , Bank Islam atau Western Union jika anda tinggal di luar negara.

NAK BELI SET SHAKLEE

Untuk mendapatkannya, anda mempunyai beberapa pilihan:
  • belian online dengan menggunakan kad debit atau kad kredit anda
  • belian di cawangan Shaklee terdekat (ID: 1233 547) 
  • hubungi saya di talian WhatsApp / Telegram +6018 270 4872 (Hifzan Zanini) untuk sebarang bantuan / belian melalui saya
Untuk ketahui Promosi Bulan Ini, klik pada link.

Untuk pembelian produk Shaklee secara online menggunakan kad kredit / kad debit anda? Klik imej dibawah. 

Atau daftar keahlian Shaklee untuk penjimatan hebat. 


NAK JADI PENGEDAR SHAKLEE?

Berminat menjadi pengedar Shaklee dan mendapat bonus tunai serta banyak manfaat lain? Jom sertai team business kami, DARE TO DREAM TEAM (D2DT) yang mempunyai ahli aktif, kelas online percuma dengan masa yang fleksibel.


Anda juga boleh dapatkan produk ini terus daripada saya. Hubungi saya untuk dapatkan rangkaian produk Shaklee dengan konsultasi percuma atau bimbingan pendaftaran sebagai ahli Shaklee. 

Rakan Shaklee Anda
Nur Hifzan binti Hj Muhamad Zanini (Cikgu Ije) 
SMS/WhatsApp : +6018 270 4872 
FB Page: Vitamin Suci
Personal FB : Hifzan Zanini
Instagram: @vitaminsuci

No comments: