23 June 2016

Lecithin : Isu Gelatin 'Bovine'

Assalamualaikum dan salam sejahtera! Ada yang tanya saya. kapsul Shaklee daripada apa? Macam-macam andaian; ada kata tak halal sebab kapsul dibuat daripada ekstrak babi. Kalau gitu, kenapa ada sijil halal? Jom kita baca info yang saya kongsikan hari ini. Baca dengan nada yang lembut dan sopan. Hehe. Acik tak marah, acik beritahu je.

Kapsul ekstrak babi?

Produk Shaklee tidak ada kaitan dengan ekstrak babi atau seumpamanya. Kapsul yang digunakan adalah dari "bovine" gelatin yang halal. Bovine adalah lembu. Kilang di US juga telah mengasingkan penghasilan produk khusus untuk Malaysia, yang mana lembu-lembu disembelih cara Islam. Ada wakil pengedar dari Malaysia sendiri pergi untuk melihat sendiri proses tersebut. Jika anda ingin membeli vitamin yang berbentuk kapsul atau softgel, pastikan kapsul yg digunakan adalah Bovine gelatin dan bukannya PORCINE gelatin.

Sila bertanya kalau tak tahu, jangan terlebih bijak untuk buat andaian sendiri

Untuk pengetahuan kalian:
  • BOVINE (lembu)
  • PORCINE (babi/khinzir)
  • HUMAN (manusia)
  • AVIAN (burung)
  • CAUSIAN (kerbau)
Sijil halal


Untuk pengetahuan kita juga, untuk mendapatkan sijil halal ISA (Islamic Services of America) adalah jauh lebih ketat berbanding sijil halal JAKIM. Kenapa? Sebab negara US mengamalkan dasar terbuka; jadi silap-silap produk menipu bagi sijil halal, bila-bila masa rakyat dia boleh saman kerajaan ataupun syarikat pengeluar tu. Jangan ingat mentang-mentang kita ni negara Islam, maka negara kita je yang menitik beratkan isu halal-haram ni. Walhal orang Islam yang 'tersepit' di tengah-tengah orang kafir tu sebenarnya lebih kukuh pendiriannya dari kita. Allahu.


Kesimpulannya, kalau tak tahu, sila bertanya kepada upline atau SID yg menjual kepada anda. Sebab itu tanggungjawab SID yg menjual untuk explain kepada anda. Jangan pandai-pandai nak upload/share gambar kontroversi terus-terus kat wall fb ye. Tersalah fakta, fitnah jadinya.

JAMINAN KAMI



Shaklee merupakan suplemen semulajadi dan memegang piagam
  • Selamat (sijil Halal dan kelulusan KKM)
  • Semulajadi
  • Berkesan
  • Piagam ini telah diikrarkan semenjak lebih 50 tahun lalu, dan kini masih teguh berpegang padanya.
  • Shaklee Difference: Always Safe, Always Works, Always Green.
MENGAPA SAYA?

Saya merupakan pengedar Shaklee yang jujur dan amanah, serta lebih mementingkan kesihatan anda. Hubungi saya agar saya boleh bantu anda dan keluarga anda lebih sihat. Saya juga akan menyediakan jadual pengambilan vitamin dan konsultasi percuma berkaitan produk Shaklee yang sesuai untuk anda.
PENGHANTARAN

Penghantaran melalui pos akan diatur ke seluruh dunia samada menggunakan khidmat Poslaju, City-Link, GDex atau lain-lain yang bersesuaian dengan lokasi anda.
PEMBAYARAN

Pembayaran boleh dibuat menggunakan akaun Maybank, CIMB, Bank Simpanan Nasional , Bank Islam atau Western Union jika anda tinggal di luar negara.

NAK BELI SET SHAKLEE

Untuk mendapatkannya, anda mempunyai beberapa pilihan:
  • belian online dengan menggunakan kad debit atau kad kredit anda
  • belian di cawangan Shaklee terdekat (ID: 1233 547) 
  • hubungi saya di talian WhatsApp / Telegram +6018 270 4872 (Hifzan Zanini) untuk sebarang bantuan / belian melalui saya
Untuk ketahui Promosi Bulan Ini, klik pada link.

Untuk pembelian produk Shaklee secara online menggunakan kad kredit / kad debit anda? Klik imej dibawah. 

Atau daftar keahlian Shaklee untuk penjimatan hebat. 


NAK JADI PENGEDAR SHAKLEE?

Berminat menjadi pengedar Shaklee dan mendapat bonus tunai serta banyak manfaat lain? Jom sertai team business kami, DARE TO DREAM TEAM (D2DT) yang mempunyai ahli aktif, kelas online percuma dengan masa yang fleksibel.


Anda juga boleh dapatkan produk ini terus daripada saya. Hubungi saya untuk dapatkan rangkaian produk Shaklee dengan konsultasi percuma atau bimbingan pendaftaran sebagai ahli Shaklee. 

Rakan Shaklee Anda
Nur Hifzan binti Hj Muhamad Zanini (Cikgu Ije) 
SMS/WhatsApp : +6018 270 4872 
FB Page: Vitamin Suci
Personal FB : Hifzan Zanini
Instagram: @vitaminsuci

0 comments: