12 June 2017

10 Soalan Berkaitan Vivix Dan Diabetes Yang Dijawab Oleh Doktor

Assalamualaikum dan salam sejahtera! Seperti biasa, tamat kelas online di group Telegram, kami berpeluang bertanyakan soalan berkaitan kelas. Isi kandungan kelas Vivix dan Diabetes oleh Dr Adilah boleh di dapati di link ini.  KELAS ONLINE VIVIX

Berikut merupakan 10 soalan yang dikemukan oleh ahli group dan jawapan yang dijawab sendiri oleh Dr. Adilah.

1. Macamna diabetes tu sampai boleh rosakkan kidney dan saraf mata?

ada teori mengatakan disebabkan kandungan gula tinggi dalam darah merosakan saluran darah atau tissu inflammation (tisu yang membengkak). so salur darah kt bahagi dua jenis microvascular & macrovascular. 

microvascular maksdnya salur darah yg kecil. so bila dia terganggu dia akan menyebabkan prob dgn mata (retinopathy), urat saraf (neuropathy) & kidney (nephtopathy).

apa pun organ bila salur darah tak baik dia memang akan terganggu.


contoh paling senang...tubuh badan yg paling cepat effect bila darah terganggu adalah tangan & kaki sebab dia kawasan paling jauh drpd jantung. sebab itu biasa kencing manis tak terkawal sinonim dgn kaki busuk seterus dipotong
2. kalau PESAKIT yang kena cucuk insulin tu... nak ambil VIVIX bila ye...

biasa kalau saya ambil mcm org lain, sblm tidu
3. Sy ade jupe pesakit kene dm type 1. Bdk umur 10 thn.. yg sy bce, antra puncanya bkn dr fktor kturunan dan kegemukan dan dm jenis ni biasa kne kt bdk2. Bgaimna blh jd, tnde2, dan blh x vivix bntu mslh dia?

diabetes type 1 disebabkan kehadiran autoantibody yg menyerang organ sendiri. Maaf ya...yg ini sy x kaji habis lagi kaitan dgn vivix

diabetes type 1 badan xdpt hasilkn insulin yg cukup so dia akan bergantung dgn insulin cucuk sepanjang hidup


4. Adakah diabetic can be cure atau hanya boleh dikawal sahaja...

kalau ikut diabetes skali terkena selamanya ada so ia boleh dikawal
5. Bagaiman PCOS boleh menyebabkan DM ya dr? Adakah sebab kebanyak pesakit PCOS kebiasaanya tinggi berat badan?

pcos sbb hormon tak balance. obesiti salah satu ciri. diabetes salah satu komplikasi
6. Time pregnant ada kencing manis, boleh jadi je akan ada juga lepas bersalin? 

Diabetes ketika mengandung adalah faktor kpd DM type 2...maknanya tuhan bagi warning tp kalau tak kawal noleh jd kekal

7. Macam mana nak elak kena kencing manis time pregnant? Boleh elak ke?

amalakan gaya hidup sihat
8. Kena kencing manis boleh jadi ada masalah paru paru berair ke? Atau ada tak relate antara masalah paru paru bila dapat tahu dia kena kencing manis. Adik ni umur 19 tahun
kencing manis adalah systemic disease. kencing manis tak terkawal boleh ganggu sistem lain. so jwpn ya boleh jd...kencing manis boleh menyebabkan organ tganggu...kong. so xleh nak kluarkan air dlm badan. tp biasanya ni severe case. biasa kita tengok ada dm ada juga darah tinggi takpun jantung takpun buah pinggang

9. Soalan. Boleh ke wanita yang hamil. Yang ada diabetes ni. Tak on insulin tapi kawal makan sahaja untuk memurunkan paras gula?bahayakan baby tak
siapa yg ada diabetes ketika mengandung perlu mjalani ujian utk menentukan dia perlu insulin atau sekadar kawal makan. ya ia membahayakan bayi skiranya tak terkawal

10. Apa sebab terjadi diabetes masa hamil?

ok sbb tepat kenapa diabetes ketika mengandung mungkin takde lg tp teori ada. kata mudah sbb perubahan hormon ketika kt mengandung menyebabkan risiko

risk factor dia adalah umur lebih 25thn, sejarah keluarga, berat badan berlebihan


sbb itu siapa ada kriteria ni kena buat ujian air gula. o kalo ada kencing manis ketika mengandung kena jaga makan supaya pancreas tak penat sgt...amalkan gaya hidup sihat...itu yg Allah nak bgtau

testimoni Vivix dan Diabetes




Korang blh refer pd landmark.study Ada kajian yg saintis buat. Penggua tegar shaklee risiko rendah nk dpt diabetes

Klik KELAS ONLINE VIVIX untuk lebih banyak perkongsian kelas online berkaitan Vivix dan masalah kesihatan lain.

JAMINAN KAMI


Shaklee merupakan suplemen semulajadi dan memegang piagam
  • Selamat (sijil Halal dan kelulusan KKM)
  • Semulajadi
  • Berkesan
  • Piagam ini telah diikrarkan semenjak lebih 50 tahun lalu, dan kini masih teguh berpegang padanya.
  • Shaklee Difference: Always Safe, Always Works, Always Green.
MENGAPA SAYA?

Saya merupakan pengedar Shaklee yang jujur dan amanah, serta lebih mementingkan kesihatan anda. Hubungi saya agar saya boleh bantu anda dan keluarga anda lebih sihat. Saya juga akan menyediakan jadual pengambilan vitamin dan konsultasi percuma berkaitan produk Shaklee yang sesuai untuk anda.
PENGHANTARAN

Penghantaran melalui pos akan diatur ke seluruh dunia samada menggunakan khidmat Poslaju, City-Link, GDex atau lain-lain yang bersesuaian dengan lokasi anda.
PEMBAYARAN

Pembayaran boleh dibuat menggunakan akaun Maybank, CIMB, Bank Simpanan Nasional , Bank Islam atau Western Union jika anda tinggal di luar negara.

NAK BELI SET SHAKLEE


Untuk mendapatkannya, anda mempunyai beberapa pilihan:
  • belian online dengan menggunakan kad debit atau kad kredit anda
  • belian di cawangan Shaklee terdekat (ID: 1233 547) 
  • hubungi saya di talian WhatsApp / Telegram +6018 270 4872 (Hifzan Zanini) untuk sebarang bantuan / belian melalui saya
Untuk pembelian produk Shaklee secara online menggunakan kad kredit / kad debit anda? Klik imej dibawah. 

Atau daftar keahlian Shaklee untuk penjimatan hebat. 

NAK JADI PENGEDAR SHAKLEE?

Berminat menjadi pengedar Shaklee dan mendapat bonus tunai serta banyak manfaat lain? Jom sertai team business kami, DARE TO DREAM TEAM (D2DT) yang mempunyai ahli aktif, kelas online percuma dengan masa yang fleksibel.


Anda juga boleh dapatkan produk ini terus daripada saya. Hubungi saya untuk dapatkan rangkaian produk Shaklee dengan konsultasi percuma atau bimbingan pendaftaran sebagai ahli Shaklee. 

Rakan Shaklee Anda
Nur Hifzan binti Hj Muhamad Zanini (Cikgu Ije) 
SMS/WhatsApp : +6018 270 4872 
FB Page: Vitamin Suci
Personal FB : Hifzan Zanini
Instagram: @vitaminsuci

0 comments: