10 September 2017

3 Cara Atasi Diabetis Melitus (DM) Dengan Berkesan

Assalamualaikum dan salam sejahtera! Hari ini Cikgu Ije ingin berkongsi ilmu yang saya perolehi daripada KELAS ONLINE VIVIX dengan tajuk best iaitu VIVIX DAN DIABETES yang diajar oleh Dr Adilah, Founder of HBT pada 6 Mac 2017. Dah lama kelas ni, tapi Cikgu Ije rajin buat revision, maka Cikgu Ije rasa patut kongsi ilmu asas DM dengan korang semua hari ni. Semoga bermanfaat. 


Sebelum tu, jom kita bertaaruf dengan doktor hebat iaitu Dr Adilah. Beliau merupakan ibu kepada 1 pasang cahaya mata dan kini bertugas di Hospital Segamat dan bakal berpindah kembali ke tanah jajahan Selangor.


OK apa-apa pun beliau suka tekankan bahawa pencegahan itu lebih baik. Bagi beliau, itulah fungsi supplement.

Apa itu diabetes atau kencing manis?

Jom kita berkenalan dengan diabetes atau kencing manis yang langsung tak manis. Hehe. 



Penyakit kencing manis ni bukan lagi luar biasa tapi dah biasa di kalangan rakyat Malaysia



Sebenarnya diabetes terbahagi kepada dua tetapi hari ini kita akan explain diabates melitus (DM) type 2 sahaja.

DM ni adalah metabolic syndrome disebabkan samada kekurangan insulin atau insulin tidak berfungsi dengan baik.

Apa tugas insulin?


Bila gula dalam badan tinggi dan insulin keluar, insulin ni akan suruh 'cell' ambil gula ni untuk diproses jadi tenaga

Gula kita sangat perlukan insulin untuk menjadi tenaga.

Katakanlah insulin tak dapat berfungsi, gula dalam darah akan tinggi dan bahan untuk penghasilan tenaga bukan lagi daripada gula (carbohydrate) tetapi lemak

Bahan buangan daripada penghasilan bukan carbohydarte membahaykan badan

Faham? Mudahnya begini...


Badan kita hasilkan tenaga untuk hidup dengan cara insulin arahankan sel ambil gula (carbohydrate) untuk diproses. Katakan insulin takde. Macam mana sel nak dapatkan tenaga? Jadi badan akan guna bahan selain carbohydrate untuk hasilkn tenaga. Contoh bahan lain tu ialah lemak. Bila kita hasilkan tenaga daripada bukan carbohydrate ia akan menghasilkan waste product yang tak bagus untuk badan.

Organ yang hasilkan insulin ni namanya pancreas. Kalau kita ni kerja asyik makan benda manis sahaja, kuat makan, pantang makan; lama-lama pancreas pun boleh penat

Biological stress antaranya pemakanan tak sihat. Bila kita makan banyak, pancreas penat dan dia mogok tak nak bagi insulin dah (saya guna bahasa mudah ni. Biar mudah faham. Dalam exam guna bahasa mogok ni kena ketuk dengan prof. Hehe)

Lagi satu sebab gula tinggi dalam darah adalah apabila insulin tidak dapat berfungsi dengan baik.


Faktor DM

Insulin tak dapat berfungsi dengan baik mungkin disebabkan genetik atau gaya hidup tak sihat. Lebihan lemak menyumbang kepada keadaan ini. Proses penuaan pun sama. Faktor DM adalah:

  • keturunan (kalau jaga makan,insyaAllah terkawal)
  • darah tinggi 
  • kolesterol tinggi
  • obesiti 
  • perempuan ada PCOS (polycystic ovary syndrome)
  • sedenteri life (kurang senaman)


DM  memberi effect kepada satu badan. Komplikasi adalah seperti dalam grafik.


Pernah dengarkan pesakit dm ni luka susah baik? Inilah antara komplikasinya yang kita panggil diabetic foot ulcer.

Bagaimana Vivix bantu pesakit diabetes?

4 mekanisma utama Vivix berfungsi:

🍷 Melindungi dan membaiki cellular DNA
🍷 Pengawal genetik
🍷 Perbaiki tenaga cell
🍷 Melambatkan pebentukan AGE (Advanced Glycation End products) proteins

Ini memastikan semua sel dan organ berfungsi dengan baik. Apa pun penyakit, mekanisma ini penting terutama sebagai langkah pencegahan.


Vivix membantu dalam isu diabetes kerana:

🌸 Mengawal paras gula dalam badan
🌸 Meningkatkan sensitiviti insulin (insulin ni dia akan bergabung dengan antena dekat sel, barulah sel akan tahu "oh aku kena ambil gula untuk proses". Kalau sensitiviti rendah, insulin bergabung pun sel masih tak nak proses gula tu. Bila sensitiviti rendah, pancreas kena hasilkan banyak insulin sampai sel tu proses. Lama kelamaan, pancreas pun penat. Lagi memburukkan keadaan)
🌸Mengurangkan insulin resistant (insulin resistent saya sebut tadi insulin yang tak dapat berfungsi dengan baik. Insulin ada tapi tak berfungsi)

Jadi sel yang sihat sepatutnya mampu berfungsi dengan baik. DNA yang normal sepatutnya memberi signal yang baik. Sebab itu Vivix memberi kesan 3 yang atas itu

Tapi semua kena faham bahawa Vivix adalah supplement bukan ubat tapi ia membantu meningkatkan kesan ubat

Klik 
KELAS ONLINE VIVIX untuk lebih banyak perkongsian kelas online berkaitan Vivix dan masalah kesihatan lain. 


JAMINAN KAMI

Shaklee merupakan suplemen semulajadi dan memegang piagam
  • Selamat (sijil Halal dan kelulusan KKM)
  • Semulajadi
  • Berkesan
  • Piagam ini telah diikrarkan semenjak lebih 50 tahun lalu, dan kini masih teguh berpegang padanya.
  • Shaklee Difference: Always Safe, Always Works, Always Green.
MENGAPA SAYA?

Saya merupakan pengedar Shaklee yang jujur dan amanah, serta lebih mementingkan kesihatan anda. Hubungi saya agar saya boleh bantu anda dan keluarga anda lebih sihat. Saya juga akan menyediakan jadual pengambilan vitamin dan konsultasi percuma berkaitan produk Shaklee yang sesuai untuk anda.
PENGHANTARAN

Penghantaran melalui pos akan diatur ke seluruh dunia samada menggunakan khidmat Poslaju, City-Link, GDex atau lain-lain yang bersesuaian dengan lokasi anda.
PEMBAYARAN

Pembayaran boleh dibuat menggunakan akaun Maybank, CIMB, Bank Simpanan Nasional , Bank Islam atau Western Union jika anda tinggal di luar negara.

NAK BELI SET SHAKLEE


Untuk mendapatkannya, anda mempunyai beberapa pilihan:
  • belian online dengan menggunakan kad debit atau kad kredit anda
  • belian di cawangan Shaklee terdekat (ID: 1233 547) 
  • hubungi saya di talian WhatsApp / Telegram +6018 270 4872 (Hifzan Zanini) untuk sebarang bantuan / belian melalui saya
Untuk pembelian produk Shaklee secara online menggunakan kad kredit / kad debit anda? Klik imej dibawah. 

Atau daftar keahlian Shaklee untuk penjimatan hebat. 

NAK JADI PENGEDAR SHAKLEE?

Berminat menjadi pengedar Shaklee dan mendapat bonus tunai serta banyak manfaat lain? Jom sertai team business kami, DARE TO DREAM TEAM (D2DT) yang mempunyai ahli aktif, kelas online percuma dengan masa yang fleksibel.


Anda juga boleh dapatkan produk ini terus daripada saya. Hubungi saya untuk dapatkan rangkaian produk Shaklee dengan konsultasi percuma atau bimbingan pendaftaran sebagai ahli Shaklee. 

Rakan Shaklee Anda
Nur Hifzan binti Hj Muhamad Zanini (Cikgu Ije) 
SMS/WhatsApp : +6018 270 4872 
FB Page: Vitamin Suci
Personal FB : Hifzan Zanini
Instagram: @vitaminsuci

No comments: