07 October 2017

5 Sebab Vitamin C Shaklee Lebih Hebat Berbanding Jenama Lain

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Hari ni Cikgu Ije nak kongsi sikit persoalan orang ramai tentang perbezaan vitamin C Shaklee dengan vitamin C yang banyak dijual di farmasi atau drugstore. Jom berkenalan dengan Sustained Release Vita-C Plus. Tediaa nama panjang. Sepanjang khasiatnya. 


1. Diformulasi dalam bentuk ‘sustained release’ (pelepasan masa)

Kelebihan utama vitamin C Shaklee adalah ianya diformulasi dalam bentuk ‘sustained release’ (pelepasan masa) . Ini bermaksud kandungan vitamin C di dalam tablet ini akan dilepaskan ke dalam badan secara berperingkat-peringkat iaitu 1.5mg selama setiap jam.  

Sebiji Vitamin C Shaklee mengandungi 500mg vitamin C dan ianya dirembeskan secara perlahan-lahan dalam badan mengikut keperluan badan kita untuk setiap jam. 

Ini maknanya bila kita ambil sebiji vitamin C Shaklee, badan kita tidak terus menerima 500mg vitamin C. Sebaliknya ia akan dilepaskan sedikit sedikit iaitu 100mg untuk setiap jam.

Ini sangat bagus kerana vitamin C bersifat larut air dan ianya mudah dihapuskan dalam keadaan tertentu contohnya jika kita stress, berhadapan dengan cuaca panas dan banyak lagi. Jadi ianya terpelihara dan badan anda menerima bekalan vitamin C yang cukup setiap hari.

2. Mengandungi 120mg bioflavonoiddan 25% bioflavonoid ini diekstrak daripada kulit buah yang juga dikenali sebagai Viatmin C Complex

Selain itu juga, setiap tablet Vitamin C Shaklee, mengandungi 120mg bioflavonoid dan 25% bioflavonoid ini diekstrak daripada kulit buah yang juga dikenali sebagai Vitamin C Complex. Apa fungsi vitamin C complex ni? Ia mempunyai kemampuan meningkatkan keberkesanan vitamin C dalam tubuh badan kita serta bertindak sebagai anti-radang, anti-alergi, anti-virus dan juga anti-kanser.

Ia juga dapat mengelakkan salur darah dari runtuh/bocor, meningkatkan fungsi vitamin C, dan mengelakkan vitamin C dari cepat teroksida dan merosakkan sel. 

3. Membekalkan khasiat yang sama seperti memakan 7 biji buah oren beserta dengan kulitnya

Satu tablet SR Vita-C Plus ini juga mampu membekalkan khasiat yang sama seperti memakan 7 biji buah oren beserta dengan kulitnya. Sudah pasti kita tidak mampu untuk memakan buah limau sebanyak ini setiap hari, kan? 

Namun Vitamin C Shaklee diperbuat bukan dari buah limau/oren. Ia diperbuat daripada Ekstrak jagung. Jadi selamat untuk orang yang ada gastrik makan Vitamin C Shaklee ni. Vitamin C Shaklee juga mengandungi bioflavonoids untuk meningkatkan keberkesan vitamin C itu sendiri.

4. Vitamin Shaklee berbeza dengan vitamin lain di farmasi sebab vitamin Shaklee merupakan vitamin semulajadi. Kebanyakan vtamin di farmasi atau pasaran luar adalah vitamin sintetik.

Jon kita lihat perbandingan

Bahan-
Semulajadi: Bahan pembuatan sudah tentunya diekstrak dari tumbuhan atau akar kayu/sumber semulajadi
Sintetik: Bahan pembuatan adalah berasaskan bahan kimia

Harga-
Semulajadi: Harga selalunya tidak terlalu mahal dan juga tak terlalu murah (kerana sumber yang semulajadi dan berkualiti)
Sintetik: Harga selalunya lebih murah kerana bahan asas ialah bahan kimia,bukan sumber semulajadi

Pek silica-
Semulajadi: Tidak memerlukan pek ‘silica gel’ dalam botol vitamin kerana tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet
Sintetik: Mengandungi pek kecil ‘silica gel’ dalam botol vitamin (yang macam biji2 dalam kasut tu)

Sumber-
Semulajadi: Nama sumber adalah ditulis nama asli seperti fish oil, soy beans, citrus, alfafa dan sebagainya
Sintetik: Nama sumber mengandungi ‘-ate’ atau ‘-ide’ seperti acetate, palmitate, thiamine hydrocholoride dan etc

Penerimaan badan-
Semulajadi: Bahan semulajadi amat mudah diterima dan diserap oleh badan kita juga selamat dan berkesan
Sintetik: Bahan kimia tidak mudah diterima dan mudah ditolah menjadi toksin dalam badan. Bila toksin banyak dalam badan, pelbagai penyakit akan timbul

Proses penghasilan-
Semulajadi: dihasilkan dari ekstrak bahan-bahan semulajadi dengan mengambil intipati yang diperlukan dan menyingkirkan fiber. Contohnya pembuatan vitamin C semulajadi diperolehi dari mengambil pati asid askorbik dalam buah limau dan menyingkirkan seratnya.
Sintetik: dihasilkan dari manipulasi bahan kimia yang mempunyai ciri-ciri seakan-akan bahan yang terdapat dalam vitamin. COntohnya asid askorbik (vitamin C) mempunyai formula empirik C6H8O6, jadi gabungan dari molekul-molekul karbon, hidrogen dan oksigen ini boleh dihasilkan dari apa-apa bahan bagi menghasilkan asid askorbik.

Kesan jangka panjang-
Semulajadi: tidak mendatangkan kesan sampingan kerana penghasilan dari bahan seperti yang dinyatakan di atas (bahan semulajadi).
Sintetik: mempunyai banyak kesan jangka panjang, salah satunya akibat ketidakstabilan bahan yang terkandung dalam vitamin sintetik itu sendiri, dan manipulasi kimia yang dilakukan dalam proses penghasilannya.

5. Tiada pewarna, perasa atau pemanis tiruan

Kebanyakan vitamin C yang dijual di farmasi mempunyai perasa dan diawet. Namun tidak bagi vitamin C Shaklee. Keran ianya tiada langsung pemanis tiruan. Vitamin C Shaklee juga merupakan immune booster serta anti radang. Ia mampu membantu penyerapan vitamin C sepenuhnya (kadar penyerapan yang optimum)

Kenapa penting amalkan vitamin C?

Di bawah ini saya senaraikan sebab-sebab untuk kita jadikan vitamin C ini sebagai rutin harian kita :

✔Tubuh kita tidak dapat menghasilkan vitamin C dengan sendiri.

✔Tubuh kita akan kehilangan vitamin C semasa melakukan aktiviti harian.

✔Vitamin C dalam badan akan menyusut apabila kita berada dalam keadaan tertekan (stress).

✔Bagi perokok, kandungan vitamin C dalam badan mereka sangat terjejas kerana 1 batang rokok mampu memusnahkan 50-100mg vitamin C dalam badan.

✔Pil perancang dan ubat tahan sakit juga mengurangkan kandungan vitamin C dalam badan.

✔Pengambilan vitamin C Shaklee secara berterusan mampu meberikan kesan positif kepada badan kita, terutamanya dari segi kecantikan kulit.

SR Vita-C Plus Shaklee berbaloi kerana..

✔Membentuk kolagen dalam kulit – vitamin C Shaklee ini akan merangsang pembentukan kolagen dan menyebabkan kulit menjadi tegang.

✔Mencerahkan kulit.

✔Melambatkan proses penuaan.

✔Menghalang pembetukan pigmen yang menyebabkan masalah jeragat.

✔Meningkatkan sistem imunisasi badan.

✔Membantu mengurangkan masalah alergi dan resdung.

✔Mengatasi masalah gusi berdarah.

✔Mengekalkan kolestrol sihat kerana ia mampu mengurangkan kolestrol dan tekanan darah. Mengekalkan kapilari darah yang sihat, menghalang pendarahan dalam hidung, pendarahan serebral dan skurvi.

✔Memerangi kanser kerana ia satu satunya anti oksidan yang berkuasa dan mampu meningkatkan inteferon semulajadi tubuh danmerangsang pengeluaran T-Cells untuk melawan sel kanser dan membuang kimia berbahaya dari tubuh dengan berkesan.

Berminat dengan Shaklee? Boleh contact Cikgu Ije. Nak mudah WhatsApp je Klik +60182704872

JAMINAN KAMI

Shaklee merupakan suplemen semulajadi dan memegang piagam
  • Selamat (sijil Halal dan kelulusan KKM)
  • Semulajadi
  • Berkesan
  • Piagam ini telah diikrarkan semenjak lebih 50 tahun lalu, dan kini masih teguh berpegang padanya.
  • Shaklee Difference: Always Safe, Always Works, Always Green.
MENGAPA SAYA?

Saya ialah Cikgu Ije yang merupakan pengedar Shaklee jujur dan amanah, serta lebih mementingkan kesihatan anda. Hubungi Cikgu Ije agar boleh bantu anda dan keluarga anda lebih sihat. Cikgu Ije juga akan menyediakan jadual pengambilan vitamin dan konsultasi percuma berkaitan produk Shaklee yang sesuai untuk anda.
PENGHANTARAN

Penghantaran melalui pos akan diatur ke seluruh dunia samada menggunakan khidmat Poslaju, City-Link, GDex atau lain-lain yang bersesuaian dengan lokasi anda.
PEMBAYARAN

Pembayaran boleh dibuat menggunakan akaun Maybank, CIMB, Bank Simpanan Nasional , Bank Islam atau Western Union jika anda tinggal di luar negara.

NAK BELI SET SHAKLEE

Untuk mendapatkannya, anda mempunyai beberapa pilihan:
  • belian online dengan menggunakan kad debit atau kad kredit anda
  • belian di cawangan Shaklee terdekat (ID: 1233 547) 
  • hubungi Cikgu Ije di talian WhatsApp +60182704872 (Hifzan Zanini) untuk sebarang bantuan / belian
Untuk pembelian produk Shaklee secara online menggunakan kad kredit / kad debit anda? Klik imej dibawah. 

Atau daftar keahlian Shaklee untuk penjimatan hebat. 

NAK JADI PENGEDAR SHAKLEE?

Berminat menjadi pengedar Shaklee dan mendapat bonus tunai serta banyak manfaat lain? Jom sertai team business kami, DARE TO DREAM TEAM (D2DT) yang mempunyai ahli aktif, kelas online percuma dengan masa yang fleksibel.
Anda juga boleh dapatkan produk ini terus daripada Cikgu Ije. Hubungi Cikgu Ije untuk dapatkan rangkaian produk Shaklee dengan konsultasi percuma atau bimbingan pendaftaran sebagai ahli Shaklee. 

Rakan Shaklee Anda
Nur Hifzan binti Hj Muhamad Zanini (Cikgu Ije) 
SMS/WhatsApp : +60182704872
FB Page: Vitamin Suci
Personal FB : Hifzan Zanini
Instagram: @vitaminsuci

0 comments: