27 November 2017

Elyana Gegar Vaganza Ada Kanser Limfoma. Semoga Cepat Sihat

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Ya Allah. Malam tadi dikejutkan dengan pengakuan Elyana GV yang menghidap kanser limfoma stage 4. Kuatnya Elyana. Langsung tak nampak seperti penghidap kanser. Moga Elyana diberikan kesihatan yang baik. Amin.

Cikgu Ije baca tentang kanser ni. Sambil tu, Cikgu Ije kongsikan sekali dengan u gais ye.Apa itu kanser limfoma?

Separuh daripada kejadian kanser darah adalah kanser limfoma atau kanser limfa. Limfa adalah sistem berangkai yang terdiri daripada nod limfa di leher, bawah ketiak, celah peha, dada dan perut, sistem limfa bertindak mengeluarkan cecair berlebihan dari badan dan juga membina sistem imun badan.


Sel darah putih yang abnormal (sel kanser) akan membelah dan berkumpul dalam nod limfa, lama kelamaan kumpulan sel kanser ini akan menganggu sistem pertahanan tubuh.

Bagaimana kanser limfoma terbentuk?

Kanser limfoma bermula daripada sel darah putih yang dipanggil lymphocytes. Lymphocytes adalah faktor penting kepada sistem pertahanan badan.

Ia bergerak dan mengalir dalam jaringan sistem limfa yang tersendiri dari satu bahagian nod limfa ke nod yang lain. Lymphocytes mampu bergerak ke dalam sistem peredaran darah dan tisu sel badan untuk bertindak balas dengan serangan bakteria dan virus.

Kanser limfoma (lymphoma) terbentuk apabila sel Lymphocytes membiak dan membahagi dalam kadar yang tidak terkawal sehingga membesar dan membentuk tumor. 

Tumor ini akan membesar dan menjejaskan tisu dan organ badan yang masih sihat. 

Golongan yang berisiko mengidap kanser limfoma

 • Warga tua
 • Lelaki
 • Mengahadapi masalah auto-imun
 • Pengidap HIV/AIDS
 • Banyak memakan daging merah dan lemak
 • Selalu terdedah kepada bahan kimia
Tanda-tanda kanser limfoma
 • Nod limfa membengkak pada bawah ketiak, leher, atau celah paha.
 • Demam
 • Badan menjadi lemah dan keletihan
 • Hilang berat badan
 • Sentiasa berpeluh
 • Sukar bernafas dan sering sakit dada
 • Gatal gatal pada kulit
 • Ruam kulit

Bagaimana kanser limfoma dirawat?

Doktor akan mengambil sedikit sampel dari dalam nod limfa yang membengkak untuk diuji.

Ujian lain yang akan dilakukan adalah ujian darah, biopsi sum sum tulang, dan juga CT scan atau PER scan. Ini bagi menentukan tahap kanser yang dialami.

Jenis rawatan akan dilakukan oleh doktor dengan mengambil kira faktor usia, tahap kesihatan, tahap kanser dan jenis kanser.

Antara rawatan yang bakal dilakukan untuk penyakit ini adalah:-

 • Kimoterapi
 • Kimoerapi dan radioterapi ke kawasan sakit
 • Terapi biologi - contohnya suntikan antibodi terus ke kawasan sakit.
 • Rawatan Stem Cell

Adakah kanser limfoma boleh dielakkan?

Oleh sebab punca utama kanser limfoma tidak dapat dikenalpasti puncanya, maka tiada cara yang jelas yang boleh disarankan.

Walau bagaimanapun, pencegahan adalah cara terbaik daripada merawat. Amalkan gaya hidup yang sihat dan jauhi sebarang perkara yang boleh menyumbang ke arah terjadinya kanser.

Jika ada didapati mempunyai tanda tanda berulang seperti yang disenaraikan sebelum ini, lakukan pemeriksaan segera dan jangan bertangguh.

Apa Shaklee boleh bantu?

Vivix telah menunjukkan keputusan positif kepada penghidap kanser limfoma. Baca testimoni berikut.Mengapa Vivix Pilihan Ramai?

Resveratrol merupakan salah satu kandungan dalam Vivix yang telah dirujuk lebih daripada 2,000 penerbitan penyelidikan termasuk beberapa kajian yang dijalankan oleh Harvard University, National Institute  of Aging dan National Cancer Institute. Salah satu bidang kajian tentang resveratrol adalah kesannya terhadap kanser.

Resveratrol merupakan bahan semulajadi pertama yang mempunyai bukti kukuh menunjukkan ia mampu menghalang atau menghentikan pelbagai peringkat kanser. Ia bukan sahaja menghindar kanser, malahan turut dicadangkan sebagai rawatan tambahan.

Berikut Cikgu Ije kongsikan dengan anda 4 sebab mengapa Vivix menjadi pilihan ramai pesakit kanser.

1 – Menghentikan gen kanser

Bagi badan yang normal, reaksi badan yang sihat yang dipanggil pengasetilan dan penyahasetilan menjadikan gen hidup atau mati.
Bagaimanapun, bagi kanser, sel mula menjadi tidak terkawal dan mengaktifkan “gen kanser” nya sendiri, menggalakkan penyebaran sel-sel berpenyakit.

Dengan mengawal penyahasetilan dan mengaktifkan gen panjang umur, resveratrol mempunyai potensi untuk menghentikan proses kanser dan memberi manfaat kepada kesihatan secara menyeluruh.

2 –  Menterbalikkan Kesilapan DNA

Punca utama proses penuaan (dan akhirnya kematian) adalah kebolehan sel tua yang semakin menurun untuk mereplika secara terperinci DNA asal ke dalam setiap sel baru.

Disebabkan “kesilapan” DNA dan penimbunan serpihan pecahan DNA yang tidak boleh digunakan, sisa DNA yang tidak teratur ini akhirnya menghentikan sel dari berfungsi dengan baik. Ini menjadikan sel tersumbat dengan “sampah” DNA dan akhirnya membawa kepada kemerosotan dan kematian sel.

Bagaimanapun, resveratrol mampu mengurangkan kesilapan dan sisa DNA ini sehingga 60% melalui kebolehannya merangsang kepanjangan umur gen.
Ini merupakan sebab mengapa resveratrol merupakan satu pencapaian besar dalam memperlahankan proses penuaan.

3 – Kesan Anti-Kanser

Resveratrol terbukti memperlahankan atau menghentikan tahap tertentu kanser. Ia boleh menghalang kanser melalui beberapa cara:
 • menyekat penyerapan estrogen dan androgen (tidak kira sel kanser itu mempunyai reseptor negatif atau positif)
 • memodulasi ekspresi gen
 • menyebabkan sel kanser mati melalui penyahasetilan

Di Austria, penyelidikan lanjut turut membuktikan resveratrol turut menyekat kemampuan sel kanser untuk metasis ke dalam tulang pada kadar 30% hingga 71%.

4 – Menghalang Kanser Tanpa Memudaratkan

Resveratrol telah dibuktikan efektif melawan pelbagai jenis kanser, sama ada pada peringkat menghindar mahupun peringkat rawatan. Kebolehannya menghentikan kanser berkait rapat dengan kemampuannya membezakan sel kanser dari sel sihat.

Ubat terapi kimo tidak spesifik ketika menyerang sel; ia menyerang sel kanser dan sel sihat dalam masa yang sama. Sebaliknya, resveratrol tidak merosakkan sel sihat, tetapi melindungi sel sihat ketika mematikan sel kanser.

Kebolehan resveratrol yang terkenal termasuk kemampuan menghilangkan radikal bebas, mengaktifkan atau nyahaktif enzim penting, gen, hormon dan kimia tubuh. Kajian menunjukkan resveratrol memberi kesan yang ketara kepada kanser yang berkaitan gen.


Antara kesan lain, resveratrol mengaktifkan gen penumpas tumor dan gen yang menyahtoksikbahan kimia. Ia juga menahan gen yang membolehkan sel kanser berhubung antara satu sama lain.

Berminat untuk dapatkan vitamin Shaklee? Boleh contact Cikgu Ije. Nak mudah WhatsApp je Klik +60182704872

JAMINAN KAMI

Shaklee merupakan suplemen semulajadi dan memegang piagam
 • Selamat (sijil Halal dan kelulusan KKM)
 • Semulajadi
 • Berkesan
 • Piagam ini telah diikrarkan semenjak lebih 50 tahun lalu, dan kini masih teguh berpegang padanya.
 • Shaklee Difference: Always Safe, Always Works, Always Green.
MENGAPA SAYA?

Saya ialah Cikgu Ije yang merupakan pengedar Shaklee jujur dan amanah, serta lebih mementingkan kesihatan anda. Hubungi Cikgu Ije agar boleh bantu anda dan keluarga anda lebih sihat. Cikgu Ije juga akan menyediakan jadual pengambilan vitamin dan konsultasi percuma berkaitan produk Shaklee yang sesuai untuk anda.
PENGHANTARAN

Penghantaran melalui pos akan diatur ke seluruh dunia samada menggunakan khidmat Poslaju, City-Link, GDex atau lain-lain yang bersesuaian dengan lokasi anda.
PEMBAYARAN

Pembayaran boleh dibuat menggunakan akaun Maybank, CIMB, Bank Simpanan Nasional , Bank Islam atau Western Union jika anda tinggal di luar negara.

NAK BELI SET SHAKLEE

Untuk mendapatkannya, anda mempunyai beberapa pilihan:
 • belian online dengan menggunakan kad debit atau kad kredit anda
 • belian di cawangan Shaklee terdekat (ID: 1233 547) 
 • hubungi Cikgu Ije di talian WhatsApp +60182704872 (Hifzan Zanini) untuk sebarang bantuan / belian
Untuk pembelian produk Shaklee secara online menggunakan kad kredit / kad debit anda? Klik imej dibawah. 

Atau daftar keahlian Shaklee untuk penjimatan hebat. 

NAK JADI PENGEDAR SHAKLEE?

Berminat menjadi pengedar Shaklee dan mendapat bonus tunai serta banyak manfaat lain? Jom sertai team business kami, DARE TO DREAM TEAM (D2DT) yang mempunyai ahli aktif, kelas online percuma dengan masa yang fleksibel.
Anda juga boleh dapatkan produk ini terus daripada Cikgu Ije. Hubungi Cikgu Ije untuk dapatkan rangkaian produk Shaklee dengan konsultasi percuma atau bimbingan pendaftaran sebagai ahli Shaklee. 

Rakan Shaklee Anda
Nur Hifzan binti Hj Muhamad Zanini (Cikgu Ije) 
SMS/WhatsApp : +60182704872
FB Page: Vitamin Suci
Personal FB : Hifzan Zanini
Instagram: @vitaminsuci

No comments: