05 December 2017

4 Sebab Anda Tak Perlu Risau Jika Anak Dijangkiti Chicken Pox

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Musim hujan hujung tahun ni, banyak penyakit mudah terkena. Demam, batuk, selsema. Hari ni Cikgu Ije nak kongsikan pengalaman geng Rich Young Group #RYG, Nina Salleh berkenaan anak beliau yang mengalami chicken pox.

Sebelum tu, jom kita berkenalan dulu dengan chicken pox ni. 

Apa itu chicken pox?

Chicken pox atau cacar air berpunca daripada virus Varicella (kumpulan virus herpes) dan sangat mudah berjangkit. 

Ia berlaku pada semua peringkat umur, biasanya pada kanak-kanak. Namun begitu, ia lebih teruk sekiranya berlaku kepada orang dewasa. .

Bagaimana chicken pox berjangkit?

Jangkitan adalah melalui sentuhan atau titisan cecair daripada orang dijangkiti. Jangkitan juga berlaku melalui bahan tercemar dengan cairan cacar seperti pada pakaian atau tuala dari penghidap chicken pox.


Pengidap chicken pox boleh menyebarkan virus sehingga 48 jam sebelum ruam timbul dan boleh terus menjangkiti orang lain sehingga cacar air menjadi kering dan berkeruping.

Tanda dan gejala chicken pox

Mulanya, penghidap chicken pox pada akan mengalami demam. Kemudian akan keluar bintik-bintik merah dimana ia melibatkan kawasan muka, kepala, dada, belakang dan akhirnya seluruh tubuh. Ruam chicken pox akan mula timbul kurang dari 2 minggu selepas berlakunya jangkitan.

Bilangan bintik-bintik merah ini boleh mencecah ratusan biji dan kemudian membentuk gelembung berisi air. Apabila gelembung berisi air tersebut pecah ia akan menjadi kering dan berkeruping. Rasa gatal sederhana atau teruk menyebabkan pesakit akan menggaru dan akhirnya menyebabkan parut yang agak teruk.



Komplikasi chicken pox

Ruam akibat chicken pox akan berkurangan dalam jangka masa 2 minggu dan biasanya tidak mendatangkan sebarang komplikasi. Adakala penyakit boleh jadi teruk walaupun pada kanak-kanak yang sihat dan mengakibatkan komplikasi teruk termasuklah kematian. Kumpulan berisiko untuk jangkitan serta mendapat komplikasi teruk antaranya:

  • Bayi yang baru lahir, di mana ibu tidak penah mengidap chicken pox atau tidak mengambil pelalian chicken pox
  • Ibu mengandung akan menyebabkan kesan pada bayi dalam kandungan seperti tak cukup berat dan kecacatan anggota boleh berlaku. Sekiranya ibu mengidap chicken pox seminggu sebelum kelahiran, ia boleh menyebabkan jangkitan yang serius serta membahayakan nyawa bayi.
  • Orang yang lemah atau kurang daya tahan terhadap penyakit seperti penghidap HIV, barah sumsum tulang (leukaemia) dan pesakit kanser dalam rawatan kemoterapi. 
  • Orang yang mengambil steroid berpanjangan, pesakit asma dan sindrom nefrotik.
  • Penghidap sakit radang kulit (inflammation eczema).
Pengalaman anak kena chicken pox

Cikgu Ije kongsikan pengalaman seorang ibu menjaga 2 orang anak beliau yang dijangkiti chicken pox. Baca perkongsian beliau di bawah

SUSAH HANDLE ANAK CHICKEN POX?

Both Maryam and Amanda dah kena chicken pox, beberapa minggu sebelum raya. Mom risau jugak takut dia tak hilang parut. Tapi sebenarnya semua ok je, 



  • 1 sachet Nutriferon and Omega Guard 1 biji setiap hari untuk kurangkan keradangan.
  • Mandi dengan Basic H.
  • Sapu herbal blend krim untuk tak bagi kering, kulit kering akan buat anak gatal dan tak selesa.

Nutriferon ni memang works wonder for us family. Saya demam pun, lepas 1 sachet Nutriferon, dah turun suhu. Saya sejenis bukan anti ubat, tapi susah sikit nak telan ubat.

Kalau ada mak-mak nak standby Nutriferon untuk boost immune anak-anak, dan no worries Shaklee product natural. 
BahanNutriferon ni dari tumbuhan yang Immunologist  dah buat kajian boleh tingkatkan immune sistem.

Nina pun memang standby kat rumah. Since sekarang stock limited, memang akan buat stock la, sebab anak-anak memang tak boleh takde Nutriferon


Kalau nak cari untuk chicken pox, Nina suggest:


✅NutriFeron 

✅OmegaGuard
✅Basic H
✅Herbal Blend Cream


Apa Shaklee boleh bantu untuk masalah chicken pox?


Berminat untuk dapatkan vitamin Shaklee? Boleh contact Cikgu Ije. Nak mudah WhatsApp je Klik +60182704872

JAMINAN KAMI

Shaklee merupakan suplemen semulajadi dan memegang piagam
  • Selamat (sijil Halal dan kelulusan KKM)
  • Semulajadi
  • Berkesan
  • Piagam ini telah diikrarkan semenjak lebih 50 tahun lalu, dan kini masih teguh berpegang padanya.
  • Shaklee Difference: Always Safe, Always Works, Always Green.
MENGAPA SAYA?

Saya ialah Cikgu Ije yang merupakan pengedar Shaklee jujur dan amanah, serta lebih mementingkan kesihatan anda. Hubungi Cikgu Ije agar boleh bantu anda dan keluarga anda lebih sihat. Cikgu Ije juga akan menyediakan jadual pengambilan vitamin dan konsultasi percuma berkaitan produk Shaklee yang sesuai untuk anda.
PENGHANTARAN

Penghantaran melalui pos akan diatur ke seluruh dunia samada menggunakan khidmat Poslaju, City-Link, GDex atau lain-lain yang bersesuaian dengan lokasi anda.
PEMBAYARAN

Pembayaran boleh dibuat menggunakan akaun Maybank, CIMB, Bank Simpanan Nasional , Bank Islam atau Western Union jika anda tinggal di luar negara.

NAK BELI SET SHAKLEE

Untuk mendapatkannya, anda mempunyai beberapa pilihan:
  • belian online dengan menggunakan kad debit atau kad kredit anda
  • belian di cawangan Shaklee terdekat (ID: 1233 547) 
  • hubungi Cikgu Ije di talian WhatsApp +60182704872 (Hifzan Zanini) untuk sebarang bantuan / belian
Untuk pembelian produk Shaklee secara online menggunakan kad kredit / kad debit anda? Klik imej dibawah. 

Atau daftar keahlian Shaklee untuk penjimatan hebat. 

NAK JADI PENGEDAR SHAKLEE?

Berminat menjadi pengedar Shaklee dan mendapat bonus tunai serta banyak manfaat lain? Jom sertai team business kami, DARE TO DREAM TEAM (D2DTeam) yang mempunyai ahli aktif, kelas online percuma dengan masa yang fleksibel.
Anda juga boleh dapatkan produk ini terus daripada Cikgu Ije. Hubungi Cikgu Ije untuk dapatkan rangkaian produk Shaklee dengan konsultasi percuma atau bimbingan pendaftaran sebagai ahli Shaklee. 

Rakan Shaklee Anda
Nur Hifzan binti Hj Muhamad Zanini (Cikgu Ije) 
SMS/WhatsApp : +60182704872
FB Page: Vitamin Suci
Personal FB : Hifzan Zanini
Instagram: @vitaminsuci
Post a Comment