24 February 2018

ESP vs Clomid - Bagaimana ESP Bantu Hormon Dan Kesuburan?

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Cikgu Ije happy sungguh bila customers beritahu dah berjaya hamil. Dua sekawan lak tu. Mula-mula Puan A cuba ber-Shaklee untuk ikhtiar hamil setelah 6 tahun mencuba. Anak bongsu beliau dah berusia 8 tahun namun belum ada rezeki. 

Alhamdulillah. Berkat sabar, beliau mencuba vitamin Shaklee dan berjaya hamil selepas 3 bulan. Tahun berikutnya, sahabat Puan A pula mencuba Shaklee dan berjaya hamil. Happy! Sampai sekarang masih berhubung dengan 2 customers tersebut. Panjang silaturahim sebab mereka ada baby Shaklee. Hehe. 


Vitamin Shaklee untuk hormon dan kesuburan wanita?

Hari ni Cikgu Ije nak kongsikan 1 vitamin yang sangat bagus untuk menstabilkan hormon wanita dan juga menguatkan rahim sebagai persediaan hamil. Vitamin tersebut tak lain tak bukan ialah ESP atau nama panjangnya Energizing Soy Protein. 

Bagaimana ESP Shaklee bantu kesuburan? 

Isoflavon adalah unsur yang terkandung dalam soya. Namun, cara pemprosesan sesetengah protein soya menggunakan alkohol menghilangkan isoflavon yang bermanfaat. 

Berlainan dengan ESP Shaklee, ianya diproses dengan air untuk mengekalkan isoflavon genistin dan daidzin yang kritikal demi membekalkan anda dengan keseluruhan kebaikan soya.

ESP alternatif kepada clomiphene?

Soya isoflavon boleh berfungsi sama seperti ubat clomiphene kesuburan (Clomid dan Serophene). Kedua-dua bertindak ke atas laluan estrogen dalam badan dan boleh digunakan untuk memanipulasi kitaran haid. Jika kitaran haid anda tidak teratur atau langsung tidak haid, ianya boleh membantu memulakan ovulasi. Jika masalah kesuburan adalah disebabkan oleh sesuatu yang lain, ianya tidak akan membantu anda.

Secara teori, begini bagaimana ia akan berfungsi. Baca sampai faham. Cikgu Ije nak cerita ni.
  1. Soya isoflavon menyekat reseptor estrogen dalam otak anda dan 'menipu' badan supaya berfikir bahawa tahap estrogen semula jadi adalah rendah.
  2. Sebagai tindak balas, badan akan mula aktiviti untuk meningkatkan pengeluaran estrogen.
  3. Sebagai sebahagian daripada proses ini, sekumpulan telur akan matang supaya salah satu akan bersedia untuk dilepaskan semasa ovulasi.
Soya kurangkan kesuburan? Betul atau salah?

Ada beberapa kajian yang cuba mengaitkan pengambilan soya dalam pemakanan akan mengurangkan kesuburan wanita. Kajian yang diterbitkan oleh American Journal of Clinical Nutrition, menyebut  pengambilan soya yang tinggi akan memanjangkan kitar haid, mengurangkan FSH dan mengurangkan LH. 

Namun begitu...

Kita harus faham bahawa kandungan soya yang terlalu tinggi sebegitu, mustahil diamalkan oleh kita.

Kajian oleh American Family Physician dalam majalah rasminya memberitahu bahaya pengambilan soya dalam makanan tidak seharusnya dianggap punca utama kemandulan bagi wanita. Ini adalah kerana kemandulan mempunyai pelbagai sebab dan pengambilan soya hanyalah faktor kecil yang menyebabkan kemanduan itu.

Fakta ini dikuatkan lagi melalui kajian di American Journal of Clinical Nutrition yang menyatakan pengambilan soya tidak mendatangkan kemudaratan kepada kesuburan, malah tidak menjejaskan peluang untuk mengandung dan melahirkan anak.

ESP sumber protein terbaik

Kuasa Protein untuk Tenaga Lebih Lama

Kebanyakan orang tidak dapat mengekalkan tenaga atau stamina mereka sepanjang menjalani kehidupan seharian. Tingkatkan tenaga harian anda dengan minuman protein kami yang mempertingkatkan TENAGA-stamina anda. Protein soya berasaskan tumbuhan untuk tenaga yang lebih lama.

Protein adalah seperti blok yang membina tubuh anda, seperti batu bata yang membina rumah anda. Ia memainkan peranan penting bagi setiap fungsi tubuh untuk pertumbuhan and perkembangan. Shaklee ESP Mixed Soy ProteinIsolate Powder adalah makanan lazat yang kaya dengan kalsium dan protein.


Tahukah Anda?

Dr. Forrest C. Shaklee mencipta formula protein soya isolat pertama pada tahun 1961.

Keistimewaan ESP Shaklee
  1. Shaklee menggunakan protein soya yang tidak-diubahsuai secara genetik (Bukan-GMO) di bawah Program Pengekalan Identiti (IPP).
  2. Setiap hidangan membekalkan 14 gram protein berasaskan tumbuhan. Protein soya membantu menurunkan paras kolesterol*.
  3. Mempunyai skor PDCAAS (Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score) 1.0 – penarafan yang tertinggi dan bersamaan dengan skor yang diberikan pada protein haiwan.
  4. Membekalkan 9 asid amino.
  5. Tinggi dengan kalsium yang membantu perkembangan tulang dan gigi yang kuat.

Nota: Jumlah protein soya yang disyorkan untuk memberikan kesan penurunan terhadap kolesterol darah adalah 25g sehari.

Perhatian: Kesan sampingan di atas adalah merujuk kepada pengambilan soya isoflavon dalam dos yang tinggi iaitu 80 – 200mg. Kandungan atau dos yang disarankan dalam pengambilan ESP Shaklee adalah 3 sudu besar sehari iaitu sebanyak 28mg. 


Rezeki anak 100% milik Allah. Tapi kita tidak boleh meninggalkan usaha dan berharap 'ada rezeki kita nanti' sedangkan Allah menyuruh kita untuk berusaha dan kemudian bertawakal. Berusaha dengan pengambilan makanan tambahan yang boleh bantu kesuburan. InsyaAllah moga beroleh manfaat. 

Berminat untuk dapatkan vitamin Shaklee? Boleh contact Cikgu Ije. Nak mudah WhatsApp je Klik +60182704872

JAMINAN KAMI
Shaklee merupakan suplemen semulajadi dan memegang piagam
Selamat (sijil Halal dan kelulusan KKM)
Semulajadi
Berkesan

MENGAPA SAYA?
Saya ialah Cikgu Ije yang merupakan pengedar Shaklee jujur dan amanah, serta lebih mementingkan kesihatan anda. Hubungi Cikgu Ije agar boleh bantu anda dan keluarga anda lebih sihat. Cikgu Ije juga akan menyediakan jadual pengambilan vitamin dan konsultasi percuma berkaitan produk Shaklee yang sesuai untuk anda.

PENGHANTARAN
Penghantaran melalui pos akan diatur ke seluruh dunia samada menggunakan khidmat Poslaju, City-Link, GDex atau lain-lain yang bersesuaian dengan lokasi anda.

PEMBAYARAN
Pembayaran boleh dibuat menggunakan akaun Maybank, CIMB, Bank Simpanan Nasional , Bank Islam atau Western Union jika anda tinggal di luar negara.

NAK BELI SET SHAKLEE
Untuk mendapatkannya, anda mempunyai beberapa pilihan:
belian online dengan menggunakan kad debit atau kad kredit anda
belian di cawangan Shaklee terdekat (ID: 1233 547) 
hubungi Cikgu Ije di talian WhatsApp +60182704872 (Hifzan Zanini) untuk sebarang bantuan / belian.

Untuk pembelian produk Shaklee secara online menggunakan kad kredit / kad debit anda? Klik imej dibawah. 
Atau daftar keahlian Shaklee untuk penjimatan hebat. 

NAK JADI PENGEDAR SHAKLEE?
Berminat menjadi pengedar Shaklee dan mendapat bonus tunai serta banyak manfaat lain? Jom sertai team business kami, DARE TO DREAM TEAM (D2DT) yang mempunyai ahli aktif, kelas online percuma dengan masa yang fleksibel.
Anda juga boleh dapatkan produk ini terus daripada Cikgu Ije. Hubungi Cikgu Ije untuk dapatkan rangkaian produk Shaklee dengan konsultasi percuma atau bimbingan pendaftaran sebagai ahli Shaklee. 

Rakan Shaklee Anda
Nur Hifzan binti Hj Muhamad Zanini (Cikgu Ije) 
SMS/WhatsApp : +60182704872
FB Page: Vitamin Suci
Personal FB : Hifzan Zanini
Instagram: @vitaminsuci
Post a Comment