08 May 2018

3 Formula Mudah Ketahui Waktu Ambil Vitamin Semasa Puasa

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Bulan Ramadhan dah nak menjelma. Tahun ni insyaAllah kita akan sama-sama berpuasa bermula 17 Mei 2018. Antara mesej yang Cikgu Ije kerap terima di bulan puasa ialah jadual pengambilan vitamin semasa berpuasa. 


Formula paling mudah

1. Vitamin yang biasa ambil pagi  - ambil selepas sahur
2. Vitamin yang biasa ambil tengah hari - ambil selepas berbuka

3. Vitamin yang biasa ambil malam - ambil selepas moreh

Waktu
Supplement
Ambil selepas sahur
Alfalfa Complex (3 tabs)
B-Complex (1 tab)
CoQ-Trol Plus (2 caps)
Lecithin (3 caps)
OsteMatrix (2 tabs)
SR Vita-C Plus (1 tab)
ESP/ Meal Shakes/ Performance Drink/ Cinch Shake Mix/ Cinch Tea Mix (1 hidangan)
OmegaGuard (3 caps)
Vivix (1 sudu besar)
Ambil selepas berbuka
Alfalfa Complex (3 tabs)
DTX Complex (3 tabs)
ESP/ Meal Shakes/ Performance Drink/ Cinch Shake Mix (1 hidangan)
Garlic Complex (3 tabs)
Lecithin (3 caps)
NutriFeron (1 sachet)
Peppermint-Ginger Plus (3 tabs)
Phytocol-ST (2 tabs)
Vita-Lea Iron Formula (2 tabs)
Vita-Leo For Children (1 tab)
Ambil selepas moreh
Alfalfa Complex (3 tabs)
CarotoMax (1 cap)
Collagen Powder (1 sachet)
Herb-Lax (4 tabs)
OsteMatrix (2 tabs)
Vita-E Complex (1 cap)

Untuk lebih lanjut, boleh hubungi pengedar Shaklee anda atau Cikgu Ije +60182704872

Puasa baik untuk rohani dan jasmani

Bulan Ramadhan bulan penuh hikmah yang dinanti oleh kaum Muslimin. Beruntunglah kita yang dapat berpuasa sepanjang bulan Ramadhan, kerana puasa itu bukan sahaja dapat membersihkan rohani manusia ia juga akan membersihkan jasmani manusia itu sendiri, puasa sebagai alat penyembuh yang baik. 

Semua organ dan sistem pada tubuh kita sentiasa digunakan, boleh dikatakan organ-organ itu tidak berehat selama 24 jam. Alhamdulillah dengan berpuasa kita dapat merehatkan sistem pencernaan kita lebih kurang selama 12 jam setiap hari. Oleh sebab itu, dengan berpuasa organ dalam tubuh kita dapat bekerja dengan lebih teratur dan berkesan.

Supplement bukan penganti makanan 

Pengambilan supplement BUKAN pengganti kepada makanan seimbang kita, sebaliknya hanya MEMBANTU badan kita untuk mendapatkan nutrisi yang tidak lengkap disebalik GAYA HIDUP yang kebanyakan daripada kita yang tidak konsisten mengamalkannya secara berkualiti dan bermutu tinggi. Oleh itu dengan pengambilan supplement ia sedikit sebanyak dapat menampung kekurangan nutrisi dalam badan kita.

Apabila kita berpuasa, badan kita cepat letih dan cepat penat. Ini berlaku sama ada badan kita memang betul-betul penat sebab kekurangan air atau sebab minda kita sendiri yang set dari awal lagi apabila berpuasa badan kita akan letih.

Di sinilah pentingnya kenapa kita mengamalkan pemakanan yang boleh mengekalkan kesegaran dan kecergasan sepanjang hari seperti kurma, oats dan supplement (makanan tambahan)

Vitamin terbaik semasa berpuasa

Terdapat beberapa pilihan supplement yang mempunyai pelbagai fungsi bagi membantu kita mencapai keperluan kita. Antara pilihan supplement yang popular ialah untuk:
  • energy booster (tenaga tambahan) - bekerja di bulan puasa lebih-lebih lagi terpaksa bekerja outdoor di bawah panas mentari atau pekerjaan yang memerlukan tenaga yang banyak
  • detoks (nyahtoksin) - peluang terbaik untuk nyahtoksin daripada badan ialah sewaktu berpuasa. Ambil peluang Ramadhan kali ini untuk 'bersih'kan diri kita secara fizikal untuk dalaman. Bayangkan usus kita bagai longkang yang berusia puluhan tahun dan tak pernah disental. Inilah waktu terbaik untuk detoks. Cantik dalam, automatik luaran pun cantik
  • menurunkan berat badan (capai berat ideal) - Boleh raya dengan body dan berat baru! Masa puasa ialah waktu terbaik untuk kita belajar cara mengawal pengambilan makanan harian dan turunkan berat badan
Supplement akan membantu badan kita mencapai keperluan kita dengan lebih cepat dan cekap.

Vitamin untuk kenyang lebih lama dan kurangkan haus



Cinch Shake Mix (vanila) - Ramai dah slim dan dapat turunkan berat selepas consume Cinch Shake Mix. Cinch Shake Mix memang sesuai untuk kita yang nak slim dalam masa yang sama nak lebih bertenaga semasa berpuasa. 

Dalam Cinch Shake Mix ni ada kandungan leucine yang membantu untuk mencairkan lemak dalam badan. Kita boleh consume Cinch Shake Mix ni semasa sahur. Terbukti rasa kenyang lebih lama dan lebih bertenaga 

*boleh diganti dengan ESP (Energizing Soy Protein)


Performance Drink (PD)PD ni macam minuman isotonik tapi takde gas. Best kan? PD akan seimbangkan proses kehilangan air dalam badan supaya badan kekal rasa segar dan dapat kurangkan rasa dahaga. 

PD ni memang bagus minum untuk elakkan daripada badan kita dehidratsi semasa berpuasa. Kalau nak minum masa berbuka puasa pun boleh gak, dapat segarkan badan dari keletihan. Terawih dan tahajud tegakkkkk je tak layu.

Meal ShakesMeal Shakes ialah sumber multivitamin yang terbaik. Bila kita berpuasa, badan kita sebenarnya melalui proses detoksifikasi. Sementara detoksifikasi itu berlaku, Meal Shakes dapat memastikan badan kita mendapat bekalan nutrien baru yang mencukupi. 

Bukan orang dewasa jer boleh consume, Meal Shakes juga sesuai untuk kanak-kanak terutamanya yang baru berlatih nak puasa, insyaAllah dorang lebih enjoy sebab tak rasa letih.

Untuk anak yang sangat memilih makan, taknak makan sayur buah, cuba try mix-kan Meal Shakes ni dalam susu/minuman anak. Memang sangat membantu untuk tingkatkan selera makan anak dan elak sembelit 




Vitamin untuk turunkan berat dan detoks

Cleanse and Burn Set terdiri daripada 6 vitamin iaitu:
  • Herb-Lax - (untuk pelawasan) pemakanan seimbang yang kaya dengan serat, pengambilan air yang banyak dan senaman yang kerap menyumbang kepada pergerakan usus yang sihat. Untuk melegakan masalah sembelit yang kadang-kala berlaku, Herb-LaxTM melegakan masalah sembelit
  • Peppermint-Ginger Plus - (Lega dan Tenang) Pudina dan Halia digunakan secara tradisional dan turun temurun untuk sensasi menenangkan dan melegakan perut. Ia juga boleh membantu melawaskan penghadaman.
  • DTX Complex - (Membantu Hati untuk Perbaharui, Segar dan Cergas Semula) DTX® Complex membekalkan nutrisi untuk menyokong fungsi hati yang sihat menggunakan formulasi herba yang melindungi dan merangsang fungsi tubuh untuk mengekalkan hati yang sihat.
  • Lecithin - (Lemak Sihat Yang Anda Perlukan) Lesitin dikenali sebagai pengemulsi semula jadi yang menguraikan lemak menjadi molekul-molekul kecil untuk penghadaman. Lesitin juga ditukar menjadi asetilkolina di dalam tubuh anda, yang diperlukan untuk membantu mengekalkan tubuh yang sihat.
  • Alfalfa Complex (L) - Mineral membantu mengaktifkan enzim yang melaksanakan proses tubuh. Alfalfa bermaksud “raja segala makanan” dan ada sebab gelaran tersebut diberikan – ia sangat berkhasiat. Alfalfa mempunyai sistem akar tunjang yang boleh mencecah sedalam 6 meter ke bawah, membolehkan ia menyerap lebih banyak nutrien dari tanah. Tumbuhan ini membekalkan lebih 300 nutrien dan mineral termasuk kalsium, fosforus, zat besi, magnesium, klorofil, bioflavonoid, mineral surih dan vitamin
  • B-Complex - Vitamin B memainkan peranan penting untuk fungsi tubuh kerana ia membantu menukar makanan kepada tenaga untuk sel-sel anda. Shaklee B-Complex membekalkan kesemua lapan vitamin B yang seimbang untuk menguatkan tubuh anda, melengkapi jurang nutrisi vitamin B. Membekalkan kuantiti asid folik dan biotin cukup, sesuai untuk tubuh yang sihat

Vitamin Tambah Tenaga

Revitalise Set terdiri daripada 3 vitamin iaitu:
  • CoQ-Trol Plus - Tingkatkan Tenaga Anda. Kekal aktif dan bertenaga dengan Coenzyme Q10, antioksida yang menyokong sel untuk menghasilkan tenaga. CoQ-Trol Plus membekalkan sebatian semulajadi dan proprietari dengan 100mg Coenzyme Q10 bersama resveratrol dan tokoferol. Untuk penyerapan optimum, ia dilengkapi dengan sistem penghantaran minyak zaitun.
  • Cinch Tea Mix - Minuman yang Menyegarkan. Lupakan kopi dan minuman manis. Ini cara yang selamat dan semula jadi untuk menceriakan hari anda dan menukar saiz pakaian anda. Campuran eksklusif teh hijau, putih dan merah, serta taurina untuk meningkatkan tenaga seharian agar anda sentiasa segar dan cergas. Nikmatinya pada bila-bila masa, panas atau sejuk
  • Vivix - Campuran proprietari saintifik termaju kami adalah berasaskan anggur muscadine – salah satu buah-buahan semula jadi paling sukar diperolehi dan paling berkuasa. Anggur muscadine mengandungi rangkaian lengkap polifenol yang ditemui dalam anggur lain. Tidak seperti anggur lain, muscadine mengandungi pekatan luar biasa asid elagik dan elagitanin yang apabila digabungkan dengan polifenol lain, menghasilkan kuasa antioksidan yang sangat hebat.
Testimoni puasa dengan supplement

Testimoni 1: bertenaga dan tak rasa lembik


Testimoni 2: bertenaga dan dapat beribadah dengan baik


Testimoni 3: Bonus! Menyokong tahap kesihatan dan selesaikan masalah kesihatan yang ada


Testimoni 4: kekal cergas sepanjang siang dan malam Ramadhan


Testimoni 5: tak haus langsung walau panas terik


Berminat untuk dapatkan vitamin Shaklee? Boleh contact Cikgu Ije. Nak mudah WhatsApp je Klik +60182704872

JAMINAN KAMI
Shaklee merupakan suplemen semulajadi dan memegang piagam
Selamat (sijil Halal dan kelulusan KKM)
Semulajadi
Berkesan

MENGAPA SAYA?
Saya ialah Cikgu Ije yang merupakan pengedar Shaklee jujur dan amanah, serta lebih mementingkan kesihatan anda. Hubungi Cikgu Ije agar boleh bantu anda dan keluarga anda lebih sihat. Cikgu Ije juga akan menyediakan jadual pengambilan vitamin dan konsultasi percuma berkaitan produk Shaklee yang sesuai untuk anda.

PENGHANTARAN
Penghantaran melalui pos akan diatur ke seluruh dunia samada menggunakan khidmat Poslaju, City-Link, GDex atau lain-lain yang bersesuaian dengan lokasi anda.

PEMBAYARAN
Pembayaran boleh dibuat menggunakan akaun Maybank, CIMB, Bank Simpanan Nasional , Bank Islam atau Western Union jika anda tinggal di luar negara.

NAK BELI SET SHAKLEE
Untuk mendapatkannya, anda mempunyai beberapa pilihan:
belian online dengan menggunakan kad debit atau kad kredit anda
belian di cawangan Shaklee terdekat (ID: 1233 547) 
hubungi Cikgu Ije di talian WhatsApp +60182704872 (Hifzan Zanini) untuk sebarang bantuan / belian.

Untuk pembelian produk Shaklee secara online menggunakan kad kredit / kad debit anda? Klik imej dibawah. 
Atau daftar keahlian Shaklee untuk penjimatan hebat. 

NAK JADI PENGEDAR SHAKLEE?
Berminat menjadi pengedar Shaklee dan mendapat bonus tunai serta banyak manfaat lain? Jom sertai team business kami, DARE TO DREAM TEAM (D2DT) yang mempunyai ahli aktif, kelas online percuma dengan masa yang fleksibel.
Anda juga boleh dapatkan produk ini terus daripada Cikgu Ije. Hubungi Cikgu Ije untuk dapatkan rangkaian produk Shaklee dengan konsultasi percuma atau bimbingan pendaftaran sebagai ahli Shaklee. 

Rakan Shaklee Anda
Nur Hifzan binti Hj Muhamad Zanini (Cikgu Ije) 
SMS/WhatsApp : +60182704872
FB Page: Vitamin Suci
Personal FB : Hifzan Zanini
Instagram: @vitaminsuci
Post a Comment