16 April 2019

5 Bahan Kimia Dalam Skincare Yang Bahaya Untuk Ibu Hamil

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Hari ni Cikgu Ije buka cerita tentang ibu hamil. Kawan guru kat sekolah Cikgu Ije sekarang ni pakat mengandung. Jadi datang idea nak tulis tentang 5 bahan kimia bahaya untuk ibu hamil. 

Mesti ada yang risau; boleh ke nak guna skincare masa hamil? Skincare apa yang selamat diguna masa hamil? Jom baca!

Biasanya, kalau hamil kita dikaitkan dengan penjagaan pengambilan makanan yang betul. Ianya sangat dititikberatkan. Nenas dan air tebu antara makanan yang wajib dielakkan oleh ibu hamil, kan?

Tak bahaya pada semua tak semestinya tak bahaya untuk ibu hamil!

Selain makanan, banyak lagi pantang bagi ibu hamil antaranya penggunaan skincare. Bukan sebarangan skincare boleh guna. Sebab skincare berupaya meresap masuk ke dalam lapisan kulit, kapilari darah dan seterusnya mengganggu perkembangan janin jika ianya mempunyai bahan bahaya!

Kebanyakan skincare menggunakan bahan kimia yang mungkin tak bahaya untuk diamalkan bagi wanita normal tetapi menjadi bahaya kalau diamalkan oleh ibu hamil.

5 bahan kimia bahaya dalam skincare

Antara bahan kimia yang selalunya terdapat dalam set penjagaan muka ialah:

1. Paraben – Digunakan sebagai pengawet dalam skincare dan juga deodorant. Selalunya dijumpai pada pesakit kanser payudara. Boleh menyebabkan ketidakseimbangan hormon kepada wanita.

2. Triclosan – Bahan antibakteria sintetik. Merupakan sejenis pestisid dan boleh menyebabkan kanser.

3. Dioxin – Juga adalah bahan antibakteria sintetik. Menyebabkan kanser, melemahkan sistem imun, kerosakan sistem saraf, keguguran, dan kecacatan kelahiran.

4. Benzoyl Peroxide – Banyak terdapat dalam ubat acne atau jerawat. Menyebabkan mutagen, menyebabkan kerosakan DNA dan sel. Merengsakan mata, kulit dan saluran pernafasan.

5. Sodium Lauryl Sulfate (SLS) dan Sodium Laureth Sulfate (SLES) – Digunakan dalam pencuci kereta, pencuci lantai, peluntur grease pada enjin dan juga produk kegunaan peribadi yang menghasilkan buih. Menyebabkan kerosakan mata, tekanan, cirit birit, kerengsaan kulit dan lain-lain.

Semak skincare anda!

Jom kita semak kandungan dalam set penjagaan wajah kita. Ada tak 5 bahan kimia yang Cikgu Ije senaraikan ni? Kalau ada, berhenti guna demi kandungan.

Habis tu nak guna apa? Cikgu Ije sarankan Youth Skincare. Taknak baca habis takpe. Tapi kalau baca habis, bersalin nanti confirm muka gebu gebas berseri-seri!



Nak list 1500 bahan kimia bahaya yang tiada dalam Youth, boleh klik YOUTH "FREE OF" LIST

Ramai memilih Youth untuk menjaga kulit wajah dengan menggunakan skincare yang selamat tetapi berkesan.


Berminat untuk dapatkan produk dan vitamin Shaklee? Boleh contact Cikgu Ije. Nak mudah WhatsApp je. Klik +60182704872

JAMINAN KAMI
Shaklee merupakan suplemen semulajadi dan memegang piagam
Selamat (sijil Halal dan kelulusan KKM)
Semulajadi
Berkesan

MENGAPA SAYA?
Saya ialah Cikgu Ije yang merupakan pengedar Shaklee jujur dan amanah, serta lebih mementingkan kesihatan anda. Hubungi Cikgu Ije agar boleh bantu anda dan keluarga anda lebih sihat. Cikgu Ije juga akan menyediakan jadual pengambilan vitamin dan konsultasi percuma berkaitan produk Shaklee yang sesuai untuk anda.

PENGHANTARAN
Penghantaran melalui pos akan diatur ke seluruh dunia samada menggunakan khidmat Poslaju, City-Link, GDex atau lain-lain yang bersesuaian dengan lokasi anda.

PEMBAYARAN
Pembayaran boleh dibuat menggunakan akaun Maybank, CIMB, Bank Simpanan Nasional , Bank Islam atau Western Union jika anda tinggal di luar negara.

NAK BELI SET SHAKLEE
Untuk mendapatkannya, anda mempunyai beberapa pilihan:
belian online dengan menggunakan kad debit atau kad kredit anda
belian di cawangan Shaklee terdekat (ID: 1233 547) 
hubungi Cikgu Ije di talian WhatsApp +60182704872 (Hifzan Zanini) untuk sebarang bantuan / belian.

Untuk pembelian produk Shaklee secara online menggunakan kad kredit / kad debit anda? Klik imej dibawah. 
Atau daftar keahlian Shaklee untuk penjimatan hebat. 

NAK JADI PENGEDAR SHAKLEE?
Berminat menjadi pengedar Shaklee dan mendapat bonus tunai serta banyak manfaat lain? Jom sertai team business kami, DARE TO DREAM TEAM (D2DT) yang mempunyai ahli aktif, kelas online percuma dengan masa yang fleksibel.
Anda juga boleh dapatkan produk ini terus daripada Cikgu Ije. Hubungi Cikgu Ije untuk dapatkan rangkaian produk Shaklee dengan konsultasi percuma atau bimbingan pendaftaran sebagai ahli Shaklee. 

Rakan Shaklee Anda
Nur Hifzan binti Hj Muhamad Zanini (Cikgu Ije) 
SMS/WhatsApp : +60182704872
FB Page: Vitamin Suci
Personal FB : Hifzan Zanini
Instagram: @vitaminsuci

No comments: