21 June 2013

10 tips mendidik anak berpuasa

Assalamualaikum.

Puasa di bulan Ramadhan hukumnya wajib bagi Muslim yang sudah baligh. Tidaklah mudah menjalankan puasa untuk pertama kali, apalagi untuk anak-anak. Untuk itu ada baiknya jika kita dapat mendidik anak berpuasa di awal usia. Berikut beberapa tips mendidik anak untuk berpuasa di bulan Ramadhan.
  1. Ajaklah anak-anak kita bersahur bersama keluarga, ini untuk membiasakan diri agar mereka dapat memahami waktu sahur. Pastikan untuk selalu bersahur untuk mendapatkan tenaga sepanjang hari.
  2. Menu makanan sahur dibuat sesuai dengan kesukaan anak, tentunya dengan mengutamakan kandungan gizi, karbohidrat dan nutrisi yang cukup. Ini untuk merangsang anak agar mahu makan sahur.
  3. Buat suasana saat sahur menyenangkan buat anak kerana pada saat ini anak masih terasa sangat mengantuk.
  4. Tingkatkan kadar makanan yang mengandung lemak untuk membantu menghindari rasa lapar dan serat untuk melancarkan pembuangan air besar.
  5. Berikan minuman yang mengandung gula seperti teh manis, susu, atau jus buah. Kerana gula mudah larut dan diserap oleh tubuh sehingga dapat dengan cepat digunakan sebagai sumber tenaga.
  6. Tidak memberikan vitamin penambah nafsu makan saat sahur karena dapat membuat anak cepat lapar.
  7. Di siang hari jika anak kita merasa lapar dan tidak boleh menahan lapar, biarkan mereka makan lalu dilanjutkan puasanya sampai waktu berbuka.
  8. Berikan motivasi dan penghargaan kepada anak-anak jika mereka berhasil berpuasa satu hari penuh. Penghargaan tidak harus berupa tambahan wang saku tapi boleh juga dengan memberikan menu istimewa kesukaan anak waktu berbuka.
  9. Saat berbuka puasa, mulailah dengan memakan atau minum yang manis seperti buah kurma atau teh manis. Dianjurkan untuk minum yang hangat tidak dingin.
  10. Makan waktu berbuka jangan sampai kekenyangan kerana akan membuat perut sakit sehingga anak menjadi trauma. Makanlah secara bertahap. Misalnya setelah solat maghrib dan dilanjutkan setelah solat isyak.

Makanan tambahan untuk si manja yang berpuasa ---> klik SINI


No comments: