14 October 2013

Kolagen Terbaik dan Paling Berkesan!

Ramai yang mengaitkan kolagen dengan kecantikan. Sebenarnya kolagen sangat berkait rapat dengan kesihatan. Ringkasnya, kolagen bermaksud sebagai protein yang ditemukan pada jaringan ikat di tubuh mamalia, termasuk manusia. 

APA ITU KOLAGEN?

Kolagen adalah salah satu protein yang menyusun tubuh manusia. Keberadaannya adalah kurang lebih mencapai 30% dari seluruh protein yang terdapat di tubuh. Ia adalah struktur organik pembina tulang, gigi, sendi, otot, dan kulit. 

Serat kolagen mempunyai daya tahan yang kuat terhadap tekanan terutama sifat kelenturannya terhadap tulang. Bilamana pengeluaran kolagen menurun seiring dengan bertambahnya usia, kesannya adalah peningkatan proses kulit menjadi kering serta berkurangnya sifat keanjalan kulit. Lapisan dermis inilah yang bertanggung jawab akan sifat keanjalan dan kehalusan kulit (skin smoothness) yang merupakan kunci utama untuk disebut awet muda serta mempunyai kulit indah (beautiful skin). 
APA MANFAAT KOLAGEN?

Manfaat dari kolagen luas dan pelbagai dan bermanfaat untuk semua orang tanpa memandang jenis kelamin, semakin bagus bagi usia yang semakin bertambah. Manfaat dari kolagen dan apa yang kurang diketahui oleh masyarakat luas. Kamus menggambarkan kolagen sebagai protein mamalia yang ditemui pada rangkaian ikat dan termasuk manusia. Sering kolagen disebut sebagai pelekat yang menyatukan, tanpa itu kita tidak boleh berfungsi. 

Manfaat dari kolagen tidak harus dianggap sebagai sesuatu yang hanya boleh digunakan dalam produk kecantikan. Ini adalah produk semulajadi yang luar biasa yang dapat secara harfiah bermanfaat bagi seluruh tubuh. Tubuh bayi yang baru lahir kaya kolagen, tetapi seiring bertambahnya usia sekitar 25 dan seterusnya kemampuan kita untuk mengeluarkan semula kolagen berkurangan dan kemudian kira-kira 35 berhenti sama sekali, dan proses penuaan dalam kekuatan penuh. 

Manfaat dari kolagen adalah bahawa kita mampu untuk meningkatkan kualiti hidup kita dengan makanan tambahan kolagen, membolehkan kita untuk lebih melambatkan proses penuaan dan menikmati gaya hidup kita.

FUNGSI KOLAGEN BAGI TUBUH

Kolagen bukan hanya baik dimakan untuk wanita dewasa. Kolagen juga baik bagi lelaki bahkan remaja. Seperti yang telah dikatakan , fungsi kolagen bukan hanya melulu soal kecantikan tapi juga baik bagi kesihatan. Manfaatnya tidak dilebih- lebihkan kerana memang manfaat kolagen ini sangat baik bagi kesihatan tubuh anda. Berikut ini adalah manfaat luar biasa dari kolagen yang boleh membuat tubuh anda lebih sihat:

Rambut dan Kuku : Bagi rambut dan kuku, kolagen bermanfaat untuk menguatkan akar rambut dan merangsang pertumbuhan kembali. Sedangkan bagi kuku , juga dapat memperkuat kuku sehingga tidak mudah patah. Jika kuku anda terdapat bintik putih , juga boleh hilang selepas penggunaan kolagen secara teratur.

Kulit : Mungkin banyak yang telah mengetahui fungsi kolagen bagi kulit. Kerana manfaatnya banyak yang menggunakan kolagen untuk menjaga keremajaan kulit. Kolagen dapat membuat kulit tetap anjal dan sihat. Kolagen juga boleh digunakan untuk menghilangkan bekas luka pada kulit anda. Jika anda mempunyai masalah flek dan keriput juga dapat diatasi dengan penggunaan kolagen secara teratur. Kolagen juga mampu Mengurangkan kedutan di wajah Menghambat penuaan Memperkecil Liang kulit Perekat sel kulit menghaluskan kulit

Sendi : Ternyata kolagen juga dapat bermanfaat bagi sendi anda. Jika anda mempunyai masalah sakit sendi , cubalah untuk mengambil kolagen secara teratur. Hal ini kerana kolagen mampu memberikan fleksibiliti tubuh pada bahagian tendon. Selain itu, kolagen dapat bermanfaat membina bahan tulang rawan pada sendi anda.

Tulang : Kolagen mempunyai fungsi yang sama pentingnya dengan kalsium bagi tulang anda. Hal ini kerana kolagen berfungsi sebagai lem perekat tulang agar sendi menyatu. Jika mengambil kolagen secara teratur dapat menguatkan tulang dan mencegahnya menjadi rapuh.

Dengan pola makan yang baik dan mengambil kolagen secara teratur, kesihatan tulang dapat terjaga dengan baik hingga usia tua. Osteoporosis yang menjadi musuh bagi tulang juga boleh dicegah dengan mengambil kolagen secara teratur. Selain itu kolagen boleh membuat tulang anda menjadi tetap lentur dan kesakitan pada tulang pun boleh hilang.

Otak : Nutrisi pada otak kita dibekalkan oleh sel Gila yang disokong oleh rangkaian kolagen. Saraf kranial pada otak tidak dapat menerima nutrisi jika rangkaian kolagen menipis. Sehingga untuk menjaga rangkaian ini, diperlukan pengambilan kolagen tambahan. Selain itu dengan mengambil kolagen , maka otak dapat berkerja lebih baik.

Mata : Untuk berkerja dengan baik, otot- otot pada mata haruslah lentur . Seiring pertambahan usia , kolagen pada kornea akan berkurang dan ini akan mengakibatkan kornea menjadi kaku. Hal ini tidak baik bagi kesihatan mata anda. Nah maka dari itu untuk mengatasi kurangnya kolagen pada mata, disyorkan untuk mengambil kolagen agar penglihatan pada mata dapat pulih kembali.

Nah itu adalah beberapa fungsi kolagen bagi tubuh anda. Melihat manfaatnya yang baik bagi kesihatan tubuh anda , tidak ada salahnya untuk mengambil kolagen secara teratur. Fungsi kolagen tidaklah dilebih- lebihkan. Manfaatnya memang luar biasa bagi kesihatan tubuh anda. Nah mungkin selepas membaca artikel ini, anda boleh mempertimbangkan untuk mengambil kolagen secara teratur.

APA KOLAGEN TERBAIK YANG DISYORKAN?


Collagen Powder Shaklee (CPS)!

Jom klik SINI untuk info lanjut tentang CPS ini. Ada testimoni pengguna dan info tentang CPS.


Wakil Pengedar Shaklee Anda
Nur Hifzan Muhamad Zanini (ije) 
♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 933313 ] 
♥ Contact Number : 0136530440
♥ SMS/WhatsApp : 0182704872  Emel : hifzan2286@gmail.com
♥ FB : Hifzan Zanini
** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

** Shaklee ID 933313 boleh digunakan jika kawan-kawan nak beli sendiri di cawangan Shaklee yang berdekatan. Klik SINI untuk senarai cawangan Shaklee anda.

No comments: