21 June 2014

Serangan Jantung dan Strok

Serangan jantung (heart attack) dan stroke (Brain attack ) berlaku serentak.
Bagaimana keadaan ini boleh berlaku?
1. Semasa serangan jantung akut ubat yang pertama berikan oleh doktor adalah untuk mencairkan darah beku atau thrombolytic therapy dan ubat cair darah (anti platelet drug). Salah satu komplikasi ubat ini walaupun minimal adalah pendarahan termasuk di otak yg dinamakan haemorrhagic stroke.
2. Semasa serangan jantung akut jantung akan mengalami gangguan rentak sepeti atrial fibrillation, ventricular fibrillation atau ventricular tachycardia yg juga boleh menyebabkan berlakunya penyebaran darah beku di otak.Keadaan dinamakan ischaemic stroke.
3. Bagi pesakit yg telah pernah mengalami serangan jantung sebelum ini ada kemungkinan terdapat darah beku di left ventricle bilik jantung kiri yg boleh terlepas atau tertanggal dan pergi ke otak menyebabkan penyumbatan salur darah otak dan seterusnya berlaku ischaemic stroke.
4. Semasa serangan jantung akut jantung mungkin berhenti sebentar atau berlaku asystole sebelum CPR dilakukan yg menyebabkan tiada aliran darah ke otak yang mengakibatkan stroke yang dikenali ischaemic encephalopathy.
5. Salah satu komplikasi procedure angiogram dan angioplasty adalah stroke yg berlaku kurang dari 1%.
Bagaimana Shaklee boleh membantu?


CoQHealth Plus
60 kapsul
Runcit RM125

Punya masalah tentang kesihatan jantung? Klik sini --- SET JANTUNG SIHAT

Hubungi saya untuk konsultasi berkaitan produk Shaklee


Rakan Shaklee Anda
Nur Hifzan binti Hj Muhamad Zanini (ije) 
♥ SMS/WhatsApp : 0182704872 
 Emel : hifzan2286@gmail.com
♥ FB Page: Vitamin Suci
♥ FB : Hifzan Zanini 
** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

Pick Up/COD Area:
Kluang dan Batu Pahat

Penghantaran seluruh Malaysia, Brunei, Singapura dan Indonesia

No comments: