23 September 2014

5 Mitos Mengenai Pengambilan Protein

Sejak akhir-akhir ini ramai yang risau untuk mengambil makanan tambahan protein. Tambah-tambah lagi protein daripada kacang soya. Shaklee menghasilkan produk protein berasaskan kacang soya iaitu ESP (Energizing Soy Protein).

Jom baca artikel ini dan nilaikan sendiri. *telah banyak testimonial pengguna ESP dan ujian klinikal dijalankan ke atas ESP.

Mitos ini telah dirujuk di http://healthylivinghowto.com

Mitos 1: protein yang berlebihan adalah tidak baik untuk buah pinggang 

Dalam kebanyakan mitos, mitos tentang protein membebankan buah pinggang banyak diperkatakan di kalangan profesional perubatan. Mitos ini bermula dari penyelidikan ke atas pesakit buah pinggang. Buah pinggang memainkan peranan penting dalam metabolisme protein. Mereka yang mempunyai penyakit buah pinggang mempunyai kesukaran untuk memproses protein dan sering ditetapkan diet rendah protein. Ini adalah satu keadaan malang penyakit.

Malangnya, masyarakat membuat kesimpulan keseluruhan. Mereka melihat bahawa pesakit yang mempunyai penyakit buah pinggang tidak dapat memproses protein dengan baik, jadi mereka kemudian membuat kesimpulan bahawa terlalu banyak protein mestilah tidak sesuai pada buah pinggang. Ini adalah satu andaian liar.

Kajian penyelidikan telah dilakukan untuk melihat jika ia adalah benar. Sejak itu, pelbagai kajian telah dilakukan pada pengambilan protein yang lebih tinggi, yang telah mendapati bahawa pengambilan protein lebih tinggi benar-benar selamat. Dalam jangka pendek badan menyesuaikan diri dengan pengambilan protein yang lebih tinggi yang berubah beberapa penanda fungsi buah pinggang. Ini adalah sebahagian daripada proses penyesuaian untuk protein tambahan. Walau bagaimanapun, penggunaan jangka panjang jumlah yang lebih tinggi protein tidak memberi kesan negatif kepada fungsi buah pinggang.

Sebagai pengarang kajian baru-baru ini berkata,

"Kesimpulannya, kajian ini, yang paling lama dan paling menyeluruh setakat ini mengenai kesan-kesan yang rendah-karbohidrat protein tinggi diet kepada fungsi buah pinggang, mendedahkan bahawa diet yang tidak berkaitan dengan kesan nyata berbahaya pada GFR, albuminuria, atau cecair dan elektrolit keseimbangan berbanding dengan diet rendah lemak pada individu obes tanpa penyakit buah pinggang yang sedia ada. "

Mitos 2: protein yang berlebihan adalah tidak baik untuk kesihatan tulang 

Jika anda bercakap dengan pakar pemakanan konvensional yang terlatih, dia boleh memberitahu sesuatu kepada anda bersama-sama ayat-ayat ini: Meningkatkan pengambilan protein anda akan membuat badan anda lebih berasid. Untuk penampan beban asid, badan anda akan melepaskan kalsium daripada tulang, menjadikan tulang lebih rapuh. Jika anda makan terlalu banyak protein badan anda akan menjadi terlalu berasid dan anda akan kehilangan kepadatan tulang.

Sekali lagi, mitos ini agak berbeza daripada apa yang kajian menunjukkan. Malah, kajian menunjukkan secara konsisten meningkat hasil pengambilan protein dalam kepadatan tulang yang lebih besar!

Peningkatan hasil penggunaan protein dalam penyerapan kalsium yang lebih baik. Ia juga meningkatkan tahap IGF-1, faktor pertumbuhan yang penting untuk kepadatan tulang.

Ada bukti untuk menunjukkan bahawa protein sayur-sayuran adalah baik untuk kesihatan tulang, yang seolah-olah menjadi satu mitos popular juga. Malah, protein sayur-sayuran mungkin kurang berkesan kerana mereka sering kekurangan sesetengah asid amino.

Kertas kerja dalam American Journal of Clinical Nutrition membuat kesimpulan, "... diet protein yang lebih tinggi sebenarnya dikaitkan dengan jisim tulang yang lebih besar dan lebih sedikit patah apabila pengambilan kalsium yang mencukupi."

Jika anda bimbang tentang kesihatan tulang anda, ia kelihatan seperti anda akan bijak untuk makan lebih protein, tidak kurang.

Mitos 3: protein berlebihan hanya bertukar kepada lemak 

Saya mendapati mitos ini yang paling lucu daripada lima saya telah gariskan. Walaupun anda tahu apa-apa tentang pemakanan, anda mungkin akan menganggap ia agak sukar untuk menjadikan sekeping tisu otot menjadi lemak yang kadang-kadang mengelilingi ia. Lihat sahaja sekeping steak marmar. Intuitif, anda mungkin akan berfikir ia akan menjadi beberapa jenis sihir untuk menjadikan tisu merah ke dalam tisu putih.

Anda akan betul. Ia tidak semestinya sihir, tetapi ia adalah satu proses yang sangat panjang dan mahal untuk metabolisme protein bertukar menjadi lemak. Protein perlu dipecahkan kepada asid amino dan diserap. Proses itu sahaja membakar kira-kira lima kali lebih banyak kalori sebagai proses mogok karbohidrat kepada glukosa. Apabila asid amino boleh didapati, ia boleh digunakan untuk pertumbuhan dan pembaikan atau ditukar kepada glukosa. Jika mereka hendak ditukar, yang memerlukan beberapa tenaga semula. Badan akan bertukar protein kepada glukosa apabila perlu, tetapi ia lebih suka untuk tidak. Jika glukosa yang tidak diperlukan, ia kemudiannya boleh ditukar kepada lemak.

Anda tidak boleh bertukar protein terus ke dalam lemak. Pada beberapa titik liar yang berlebihan, anda mungkin boleh makan banyak protein yang ia boleh menjadi tidak berguna dan mendapat disimpan sebagai lemak. Walau bagaimanapun, protein mempunyai apa-apa kesan yang kuat kepada mengurangkan selera makan, anda tidak akan dapat makan tahap yang berlebihan setiap hari. Anda juga akan membelanjakan banyak tenaga haba dengan pengambilan protein yang berlebihan. Jika anda pernah dilepaskan di sebuah rumah stik Brazil, anda tahu apa yang berpeluh daging rasa seperti.

Saya juga akan mengelakkan mana-mana "pakar" yang menunjukkan terlalu banyak protein akan membuat lemak kerana ia atau dia mungkin percaya pengurusan berat badan kira-kira mengira kalori. Dalam kes anda terlepas ia, saya baru-baru ini menunjukkan 9 Sebab Mengapa Mengira Kalori adalah Dumb. Bolehkah ia menjadi berlebihan? Ya, tetapi anda mungkin tidak mendengar badan anda apabila ia memberitahu anda kenyang.

Mitos 4: Anda hanya boleh menyerap 30 gram protein dalam makan 

Anda tentu boleh menyerap lebih daripada 30 gram protein dalam makan. Idea ini terutamanya berpunca daripada hakikat bahawa kajian menunjukkan protein puncak sintesis berikutan pengambilan protein sebanyak 30 gram. Dengan lebih protein, tidak ada peningkatan dalam sintesis protein. Walau bagaimanapun, protein memainkan peranan dalam lain-lain faktor metabolik. Ia juga melambatkan pecahan protein, yang saya bincangkan dalam Bolehkah saya Makan Lebih 30 Gram Protein di Meal satu?

Ada juga sesuatu yang boleh dikatakan tentang pentingnya mendapatkan protein yang mencukupi di dalam satu hari. Jika anda hanya makan dua kali dalam sehari, anda akan perlu makan lebih protein dalam setiap makanan mereka daripada jika anda makan lima makanan dalam sehari. Malah, ternyata anda mungkin mempunyai kesan yang lebih anabolik daripada makan kurang, makan lebih besar daripada yang lebih kerap, makanan yang lebih kecil. Walau bagaimanapun, saya tidak akan mendapat digantung padanya terlalu banyak. Jika anda suka makan setiap beberapa jam dan selaras dengan makan protein dalam setiap makanan mereka, anda boleh mendapatkan dengan dengan protein kurang dalam setiap hidangan daripada jika anda hanya makan beberapa makanan setiap hari.

Dasarnya adalah mitos 30 gram per hidangan hanya itu, mitos.

Mitos 5: protein sayuran sama seperti protein haiwan 

Hanya untuk jelas, saya tidak menentang mendapat sedikit protein melalui sumber tumbuhan. Malah, saya mempunyai protein shake dengan protein beras / kacang semasa saya bekerja di post blog ini. Walau bagaimanapun, saya tidak akan bergantung hanya kepada sumber-sumber protein berasaskan tumbuhan, terutamanya tanpa menggunakan pemakanan tambahan.

Pada awal jawatan itu, saya menyebut bahawa diet protein yang lebih tinggi biasanya mempunyai 30% atau lebih daripada kalori daripada protein. Dengan kata lain, pengambilan protein sering 1 gram per paun jisim tanpa lemak untuk 1 gram per paun berat badan, bergantung kepada komposisi badan seseorang. Untuk mencapai pengambilan protein yang tinggi tanpa suplemen sukar dengan hanya tumbuh-tumbuhan, melainkan jika seseorang makan sangat banyak soya. Saya akan menyelamatkan bahawa bagi hari yang lain, tetapi saya menyimpan penggunaan soya minimum.

Selain kesukaran mendapatkan protein yang mencukupi daripada tumbuh-tumbuhan sahaja, yang paling kekurangan asid amino tertentu. Ia tidak mustahil untuk menggabungkan mereka, tetapi ia mengambil masa beberapa amalan. Terus terang, selain daripada kajian pengamatan membandingkan pengambilan makanan satu negara itu terhadap yang lain, ia adalah sukar untuk mencari sebab untuk mengesyorkan protein berasaskan tumbuhan lebih protein haiwan yang berkualiti tinggi. Saya sedar ini memerlukan sekurang-kurangnya satu, jika tidak lebih daripada satu, posting blog penuh untuk menutup secara terperinci.

No comments: