16 September 2014

Tips Memilih Vitamin B-Complex

Terdapat banyak pilihan vitamin B-Complex di jual di pasaran pada hari ini. Senang untuk mendapatkan Vitamin B namun apakah terdapat kekurangan dan kelebihan di antara jenama? Hari ini saya akan kupas tips memilih vitamin B.

Keluarga vitamin B adalah kumpulan yang berguna. Ia mensasarkan beberapa isu kesihatan yang paling biasa dalam masyarakat moden, termasuk keletihan, tekanan, kemurungan, kolesterol tinggi dan otak dan kesihatan jantung. Vitamin B kompleks adalah kumpulan daripada keluarga vitamin B disyorkan untuk pelbagai sebab.

Jenis Vitamin B

B-1 (thiamine) adalah baik untuk jantung.
B-2 (riboflavin) adalah baik untuk penghadaman dan otak.
B-3 (niasin) datang dalam pelbagai bentuk tetapi boleh menjadi sangat berguna untuk kolesterol dan isu-isu bersama dan mungkin membantu melindungi otak daripada demensia.
B-5 (Pantothenic acid) diperlukan untuk membantu dengan tenaga dan kelenjar adrenal.
B-6 (pyridoxine) diperlukan untuk kesihatan saraf, dan bersama-sama dengan B-12 dan B-9 (asid folik) adalah penting untuk kesihatan saluran darah, otak, jantung dan DNA kita.
B-7 (Biotin) digunakan dalam metabolisme gula dan digunakan secara klinikal untuk meningkatkan kesihatan rambut.

Doktor mungkin mengesyorkan B kompleks untuk membantu meningkatkan tenaga, membantu dengan kemurungan dan juga membantu dengan ketagihan gula. Ia bukan merupakan semata-mata mengambil vitamin B boleh membantu kita berasa lebih baik kerana ia diperlukan untuk banyak fungsi dalam badan. Pada satu masas masa, salah satu 'ahli keluarga B' mungkin lebih penting daripada yang lain. B-3 untuk kolesterol adalah salah satu contoh. Untuk isu-isu kesihatan umum, bagaimanapun, vitamin keluarga B dinilai sebagai satu pasukan.

Tips Memilih Vitamin B Kompleks

Terdapat beberapa perkara mudah yang perlu diingat apabila memilih vitamin B kompleks. Pertama, menghapuskan jenama yang mempunyai apa-apa jenis pewarna tiruan atau pewarna. Sama sekali tidak ada keperluan untuk mereka.

Pilih Vitamin B dengan tablet mudah serap. Pesakit yang mempunyai sejarah kembung, pedih ulu hati, senak atau perut meragam sering mendapati vitamin tidak mudah diserap.

Satu lagi faktor penentu ialah B-12 terdapat dalam botol B Kompleks tersebut. B-12 boleh didapati dalam pelbagai bentuk, termasuk cyanocobalamin, hydroxycobalamin, adenosylcobalamin dan methylcobalamin.

Dos adalah isu rumit dengan vitamin B kompleks. Jenis vitamin B akan mengandungi sekurang-kurangnya lapan bahan, yang semuanya akan berubah-ubah dalam dos daripada jenama kepada jenama. Tidak ada dos tertentu yang diperlukan bagi setiap satunya, tetapi mereka semua hendaklah sekurang-kurangnya 100 peratus daripada nilai harian yang disyorkan (RDA).

RDA diperlukan untuk mengelakkan kekurangan nutrisi untuk vitamin B adalah sangat kecil dan tidak semestinya tahap terbaik untuk mencapai kesihatan yang optimum. Vitamin B kompleks adalah larut air. Walaupun badan boleh menyimpan beberapa vitamin B, mereka diserap, digunakan dan kemudian dikeluarkan. Mengharapkan air kencing menjadi kuning apabila mengambil vitamin B kompleks. Jika air kencing tidak bertukar sekurang-kurangnya sedikit lebih kuning daripada biasa, dos yang mungkin terlalu rendah.

B-Complex Shaklee


No comments: