24 October 2014

Vitamin Terbaik Untuk ADHD

Assalamualaikum.  Dah beberapa pelanggan yang contact saya bertanyakan vitamin terbaik untuk anak mereka yang mengalami ADHD (attention deficit hyperactivity disorder)

APA ITU ADHD? 

Autisma adalah sejenis gangguan hyperaktif dan kurang tumpuan yang merujuk kepada kecelaruan perkembangan yang berlaku ketika zaman kanak-kanak yang mempunyai ciri-ciri seperti kurang tumpuan dan keadaan hyperaktif, impulsiviti yang lebih kerap dan teruk berbanding dengan keadaan yang biasa diperhatikan pada individu di peringkat perkembangan normal.

APA JENIS DAN CIRI-CIRI ADHD?

Antara jenis ADHD dan ciri-ciri yang berkaitan dengannya adalah :-


1) Kekurangan Perhatian (Inattentiveness)
 • Pesakit jenis ini gagal untuk memberikan perhatian teliti kepada butir-butir atau cuai dalam kerja sekolah. Kanak-kanak ini mempunyai kesukaran untuk memberi perhatian semasa belajar ataupun bermainMereka juga sukar untuk memberi perhatian secara terus atau mendengar secara terus apabila bercakap secara lansung dan berhadapan.
 • Pesakit ini juga tidak dapat mengikuti arahan yang sepatutnya dengan tepat dan sewaktu sekolah, mereka gagal menyiapkan kerja sekolah yang diberikan oleh guru. Jika masalah ini berlanjutan kerana tidak dirawat, ia juga akan menjejaskan tugas dan kerja di tempat kerja.
 • Mereka mempunyai kesukaran untuk mengatur tugas sendiri dan melakukan aktiviti seharian sendiri juga.
 • Mereka akan mengelak dan tidak suka tugas yang memerlukan penggunaan mental secara berterusan seperti kerja sekolah.
 • Masalah yang sering dihadapi di sekolah; sering kehilangan mainan, tugasan, pensil, buku atau alat-alat yang diperlukan untuk sesuatu kerja dan aktiviti.
 • Mereka juga mudah terganggu dan sering menjadi pelupa dalam aktiviti harian.
2) Hyperaktif
 • Mereka lebih gemar bermain-main dengan tangan dan kaki tanpa henti.
 • Sering meninggalkan tempat duduk sebelum waktunya.
 • Mereka juga berjalan ataupun memanjat dalam situasi dan keadaan yg tidak sesuai.
 • Mereka mengalami kesukaran untuk bermain secara 'senyap-senyap'.
 • Ciri yang paling utama adalah mereka sentiasa bergerak dan bertindak seolah-olah "dipacu oleh motor" serta sering bercakap berlebihan.
3) Lampauja
 • Mereka dikatakan sering memberi jawapan sebelum soalan selesai ditanya mungkin didorong perasaan ingin tahu yang berlebihan.
 • Berikutan itu mereka mengalami kesukaran untuk menunggu giliran.
 • Mereka juga sering menyampuk ataupun mengganggu orang lain.

ANAK ADHD ADALAH ANAK ANUGERAH

Anak-anak autism ini adalah anak-anak istimewa yang perlu diberikan perhatian lebih lagi daripada kanak-kanak biasa untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini berlaku. 


Setiap orang tidak kiralah normal atau tidak pasti memiliki kebolehan dan keistimewaan tersendiri. Begitu juga dengan anak-anak Autism ini, mereka haruslah diberi peluang untuk mengenal pasti potensi dan kebolehan istimewa yg terdapat di dalam diri mereka. 


Kerana, ada kajian mendapati, otak kanak-kanak ADHD lebih tajam daripada otak kanak-kanak biasa. Jadi, jangan sesekali di pinggirkan atau diketepikan hanya kerana kekurangan mereka yg sedikit itu. 


APA VITAMIN TERBAIK UNTUK MEREKA?

Antara makanan tambahan Shaklee yang dicadangkan untuk anak-anak ADHD ini ialah :-

GLA Complex - Dibukti secara klinikal bahawa GLA minyak ikan memperbaiki keadaan kanak-kanak berautisma, sukar memberi tumpuan untuk belajar dan hiperaktif.


OmegaGuard - Kandungan DHA yang tinggi di dalam OmegaGuard membantu meningkatkan keupayaan ingatan dan pembelajaran, memelihara penglihatan dan pendengaran serta meningkatkan sistem imun kerana kanak-kanak Autism lebih terdedah kepada penyakit.


Meal Shakes - Membantu tumbesaran kerana mengandungi asid folik, biotin, kaya dengan kalsium dan magnesium yang diperlukan untuk membina tulang dan sel-sel untuk proses membesar dengan sihat dan cergas. Meal Shakes juga mampu meningkatkan selera bagi kanak-kanak yang terlalu cerewet dalam pemilihan makanan.

TESTIMONI PENGGUNA

Ini peluang terbaik anda untuk dapatkan Vitamin Untuk ADHD Shaklee pada harga istimewa. Hubungi saya sekarang untuk konsultasi produk mengikut kesesuaian anda.


Rakan Shaklee Anda
Nur Hifzan binti Hj Muhamad Zanini (ije) 
♥ SMS/WhatsApp : 0182704872 
 Emel : hifzan2286@gmail.com
♥ FB Page: Vitamin Suci
♥ FB : Hifzan Zanini 

lngin membuat belian Vitamin Untuk ADHD secara online menggunakan kad kredit / kad debit anda?  Klik imej di bawah.


Juga klik SINI untuk tutorial langkah pembelian secara online
Pick Up/COD Area:
Kluang dan Batu Pahat

Penghantaran seluruh Malaysia, Brunei, Singapura dan Indonesia

Dapatkan pelbagai supplement hebat Shaklee anda sekarang!

*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

1 comment:

blogger lelaki said...

bagus tips nie..boleh dijadikan panduan untuk anak nanti..manalah tahu kan..boleh cuba nanti..vitamin shaklee bagus untuk kesihatan sekeluarga