24 December 2014

Fungsi dan Kebaikan Vitamin E

Ramai yang tahu tentang Vitamin E. Namun anda boleh habiskan bacaan artikel ini untuk ketahui lebih lanjut fungsi dan kebaikan Vitamin E.

APA FUNGSI VITAMIN E?

Vitamin E ialah salah satu antioksidan yang penting dalam pencegahan kanser dan penyakit kardiovaskular. Ia memperbaiki peredaran darah, yang mana perlu untuk memperbaiki tisu, dan sangat berguna dalam rawatan "premenstrual syndrome" dan penyakit fibrocystic buah dada. Ia memelihara pembekuan darah yang normal dan penyembuhan, mengurangkan parut yang diakibatkan oleh sesetengah kecederaan, mengurangkan tekanan darah, membantu dalam pencegahan penyakit katarak, meningkatkan prestasi atlit, dan mengendurkan otot kaki dari kekejangan. Vitamin E boleh meningkatkan pengeluaran air mani pada sesetengah lelaki. Ia juga mengekalkan kesihatan saraf dan otot dan di masa yang sama menguatkan dinding kapilari.

Vitamin E menggalakkan kulit dan rambut menjadi sihat, dan membantu mencegah anemia dan "retrolental fibroplasia", sejenis gejala mata yang boleh menjangkiti bayi pramatang. Satu kajian yang dijalankan oleh National Cancer Institute pada tahun 1998 mendapati bahawa pengambilan vitamin E dalam jangka masa panjang dapat mengurangkan risiko kanser prostat di kalangan penghisap rokok. Lain-lain kajian megesyorkan bahawa vitamin ini dapat memperlahankan  perkembangan penyakit Alzheimer. Sepanjang ini diketahui bahawa vitamin E telah menunjukkan kesan pencegahan kepada lebih kurang 80 jenis penyakit.

APA SUMBER VITAMIN E?

Vitamin E is didapati daripada sumber makanan berikut: minyak sayuran, sayuran berdaun hijau gelap, kacang, biji-bijian , dan semua bijirin. Vitamin E juga boleh didapati daripada beras perang, makanan daripada jagung,  telur, rumpai laut, hati yang dikeringkan, susu, oat, daging organ , kacang soya, ubi kentang, selada air, dan gandum.

APA AKAN JADI JIKA KEKURANGAN VITAMIN E?

Kekurangan vitamin E boleh menyebabkan :
♥ Mudah radang dan odema ( pengumpulan air dalam tisu), pada bayi.
♥ Penuaan kulit sebelum masa.
♥ Rambut gugur
♥ Anemia 

10 Kebaikan kesihatan grape seed extract yang terdapat dalam Vitamin E Shaklee

♥    Menyingkirkan radikal bebas
♥    Mengurangkan radang (inflammatory)
♥     Membantu kesihatan otak, kulit dan mata.
♥    Membantu pengedaran mikro dan kardiovaskular.
♥    Mencegah masalah kelenjar prostat
♥    Melambatkan proses penuaan
♥    Mengurangkan kedutan dan meningkatkan keanjalan kulit
♥    Mencegah kesan negatif yang disebabkan oleh sinar ultraviolet
♥    Membantu fungsi sistem saraf otak
♥    Meningkatkan daya pertahanan

Vita-E Complex
120 kapsul
RM149
Hubungi saya untuk harga paling murah!

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Ingin beli Vita-E Complex secara online menggunakan kad kredit / kad debit? Klik imej dibawah. 


Anda juga boleh dapatkan Vita-E Complex terus daripada saya. Hubungi saya kerana saya bersedia untuk menyelesaikan masalah kesihatan anda.


Rakan Shaklee Anda
Nur Hifzan binti Hj Muhamad Zanini (ije) 
♥ SMS/WhatsApp : 018-270 4872 
♥ FB Page: Vitamin Suci
♥ FB : Hifzan Zanini  

1 comment:

kuchalana said...

seronok juga sebenarnya baca info pasl vitamin nie..untuk kesihata kita juga