26 February 2015

2 Produk Tingkatkan Kesuburan Wanita : Clomid atau ESP?

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Bagi anda yang telah lama berusaha untuk hamil, tentu anda pernah mendengar Clomid. 

Apa itu Clomid?

Clomid merupakan sejenis pil hormon yang biasa diberikan oleh doktor untuk membantu wanita yang mempunyai masalah kitaran haid, ovulasi yang tidak tetap atau tiada ovulasi dan juga masalah ovum yang tidak matang. Namun, pengambilan clomid ini perlu diawasi oleh doktor kesuburan supaya tiada kesan buruk yang berlaku.

Bagaimana Clomid berfungsi?
  • Clomid mempunyai struktur yang hampir sama dengan estrogen. 
  • Clomid akan melekat di sel reseptor dalam hypothalamus bagi menghalang estrogen melekat di situ
  • Keadaan ini menyebabkan otak ‘ditipu’ bahawa badan kekurangan estrogen lalu badan akan menghasilkan lebih banyak hormon Follicle Stimulating Hormone (FSH) bagi merangsang folikel. 
  • Badan juga akan bertindak menghasilkan luteinizing hormone (LH) bagi meransang ovari.
Clomid : Mesti baca!

Pengambilan ubatan clomid tanpa preskripsi yang tepat boleh menyebabkan masalah lain berlaku. Antaranya penghasilan folikel yang banyak. Dos yang diberikan juga mestilah tepat sesuai dengan keadaan wanita terbabit. Clomid mesti dicuba dalam tempoh maksimum 6 kali kitaran haid. Sekiranya anda masih gagal hamil dalam tempoh tersebut, anda perlu mencuba kaedah kesuburan yang lain.

Kaitan ESP Shaklee dan Clomid

  • ESP Shaklee mengandungi isoflavones yang berupaya merangsang kesuburan wanita. Ia mampu mendorong agar ovulasi berlaku dan mematangkan telur wanita. ESP Shaklee bertindak seakan-akan clomid di mana ia menyekat estrogen daripada melekat di sel reseptor.
  • Bezanya, clomid merupakan ubatan yang dihasilkan daripada manipulasi bahan kimia manakala ESP dihasilkan daripada bahan semulajadi. Anda boleh rujuk beza Ubatan Kimia VS Vitamin Semulajadi. Jadi, ada baiknya anda memilih kaedah semulajadi berbanding perubatan kimia dalam usaha menambah zuriat.
  • Protein yang terdapat di dalam ESP juga mampu menghasilkan sel-sel baru di dalam rahim seterusnya menjadi kuat untuk menampung perkembangan janin. Semua sel-sel yang rosak dan cacat akan digantikan dengan sel-sel baru protein ESP. Oleh itu, kemungkinan untuk anda mengalami keguguran andalah rendah sekiranya anda mengamakan ESP.

Cadangan Pengambilan

Untuk meningkatkan tahap kesuburan wanita, dicadangkan supaya ESP diambil bersama-sama Set Kesuburan Shaklee iaitu GLA Complex dan B-ComplexNamun, saya secara peribadi sangat mengharapkan agar pihak suami juga turut mengambil Set Kesuburan Lelaki supaya kualiti sperma, bilangan sperma dan keaktifan sperma dapat dipertingkatkan. Bukan apa, sayang sekiranya pihak isteri sahaja berikhtiar sedangkan masalah sebenar berpunca daripada pihak suami dan begitulah sebaliknya. Biar sama-sama ikhtiar dan sama-sama boleh memaksimumkan peluang kahamilan.

Saya sedia membantu anda mendapatkan zuriat anda sendiri. Sekiranya anda berminat, anda boleh hubungi saya bagi mendapatkan konsultasi dan membuat pesanan.

Ingin dapatkan rangkaian produk Shaklee secara online menggunakan kad kredit / kad debit? Klik imej dibawah. 


Atau daftar keahlian Shaklee untuk penjimatan hebat

Anda juga boleh dapatkan produk ini terus daripada saya. Hubungi saya untuk dapatkan rangkaian produk Shaklee dan pendaftaran sebagai ahli Shaklee. 


Rakan Shaklee Anda
Nur Hifzan binti Hj Muhamad Zanini (ije) 
♥ SMS/WhatsApp : 018-270 4872 
♥ FB Page: Vitamin Suci
♥ FB : Hifzan Zanini

No comments: