18 February 2015

9 Rahsia Kadar Metabolisme Saya Tinggi

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Asasnya, saya ialah wanita bekerjaya dengan dua orang anak. Kedua-dua anak saya menyusu badan sepenuhnya sehingga berusia 2 tahun. Biasa, kan? Berat saya 45kg dengan ketinggian 156cm. Ramai tegur:
 • slimnya walaupun anak dah dua 
 • awak selalu makan, tapi badan tak naik
Tak semua wanita lepas bersalin mempunyai masalah berat badan. Namun, hari ini saya kongsikan rahsia saya kekal slim tanpa diet sukar.

Apa itu metabolisme?

Metabolisme berperanan untuk membakar kalori ketika semua anggota badan melakukan aktiviti (bernafas, penghadaman, peredaran darah) dan banyak lagi.

Semakin meningkat usia, semakin sukar untuk mengawal berat badan kerana berlaku perubahan pada tahap metabolisme badan.

Penurunan kadar metabolisme ini berlaku disebabkan oleh pelbagai faktor seperti umur, jantina, genetik, tekanan dan juga jumlah senaman. Umumnya, mereka yang kurang lemak mempunyai metabolisme yang tinggi.

Bagi anda yang mengimpikan tubuh langsing tapi sering bermasalah untuk mengurangkan berat badan, salah satu punca utama ialah tahap metabolisme badan anda yang lemah. Oleh itu, tahap pembakaran kalori juga akan menjadi lebih perlahan.

9 rahsia saya tingkatkan metabolisme badan

1. Bina Otot. badan kita sebenarnya sentiasa membakar kalori walaupun kita sedang berehat. Namun, kadar metabolisme tinggi pada mereka yang berotot. Binalah otot. Saya amalkan Cinch Shake Mix untuk membina otot. 

Cinch Shake Mix
765 gram
Harga Runcit: RM173
Hubungi saya 018-270 4872 untuk harga istimewa
 • Kekalkan kepejalan otot dan pastikan anda sentiasa kenyang dan selesa dengan Cinch® Shake Mix yang sungguh lazat dan berkhasiat tatkala anda menurunkan berat badan.
 • Padat dengan protein agar anda sentiasa berasa kenyang dan selesa
 • Tinggi serat, iaitu enam gram bagi setiap sajian
2. Kerap berjalan. Saya tidak mempunyai masa untuk bersenam/ berjogging. Namun saya mengambil inisiatif untuk berjalan. Sementelah saya seorang guru. Berjalan adalah sangat sinonim dengan saya. Malah saya juga suka mengemas rumah. Bukan sajaha rumah kemas, tapi saya set minda saya, saya sedang bersenam untuk bakar kalori dan tingkatkan metabolisme. Seawal 5 pagi hingga 11 malam atau lebih, saya sentiasa bergerak.

3. Minum air kosong banyak. Badan kita memerlukan air untuk memproses kalori. Apabila air kurang, kadar metabolisme menurun. Cara saya ialah saya akan minum air segelas sebelum solat dan segelas selepas solat (1 gelas = 250ml air). Setiap kali solat, saya minum 500ml air. 5 kali solat wajib, saya sudah minum 2500ml air. 

4. Minum air sejuk. Di rumah saya, air kosong adalah sejuk sebab guna mesin. Tekan dan keluar air sejuk. Motif meminum air sejuk ialah ia menggalakkan badan membakar lebih kalori. Syarat penting! Air kosong yang sejuk. Tanpa gula, krim, perisa mahupun susu pekat manis.

5. Makan lebih kerap. Saya tidak suka buffet dengan bayaran yang tinggi sebab saya makan sedikit tapi kerap. Membazir bayar mahal tapi makan sikit. Makan dengan kerap pada kuantiti rendah meningkatkan metabolisme. Kajian menunjukkan seseorang yang mengamalkan snek akan makan kurang pada waktu makan tengah hari dan makan malam. It's me!

6. Makan pedas. Makanan pedas mengandungi bahan kimia yang boleh meningkatkan kadar metabolisme.

7. Makan lebih protein. Badan membakar kalori 2 kali ganda bagi menghadamkan protein berbanding lemak atau karbohidrat. Sebab itu saya amalkan pengambilan protein Shaklee (Cinch Shake Mix, ESP, Meal Shakes)


8. Minum teh hijau (green tea). Kajian menunjukkan dengan meminum 204 cawan teh hijau sehari, membantu membakar 50 kalori sehari atau bersamaan dengan mengurangkan 5 pound berat setahun. 

Cinch Energy Tea Mix
28 sachets
Harga runcit Semenanjung Malaysia ialah RM131
Hubungi saya untuk harga termurah!

 • Teh eksotik putih, merah dan hijau Matcha dipetik dengan berhati-hati dan diadun sempurna untuk menghasilkan minuman yang sungguh luar biasa. Ia bertindak pantas untuk memberikan rangsangan tenaga semula jadi di samping meningkatkan kesihatan keseluruhan.
  • Rangsangan tenaga secara semula jadi dan selamat
  • Sedap diminum, sama ada panas atau sejuk
  • Alternatif terbaik kepada snek manis dan kopi
  • Cepat bertindak untuk meningkatkan tenaga
  • Bungkusan berbentuk ‘stick’ yang mudah bagi setiap sajian
9. Elakkan crash diet. Crash diet ialah mereka yang makan kurang daripada 1000 kalori sehari. Berat badan turun dengan crash diet kerana kemerosotan otot. Apabila otot kurang, kadar metabolisme akan rendah. Akhirnya badan akan membakar kurang kalori dan akan menyebabkan berat badan cepat naik berbanding sebelum diet. Pilih diet anda!

Ingin dapatkan rangkaian makanan tambahan Shaklee secara online menggunakan kad kredit / kad debit? Klik imej dibawah. Anda juga boleh dapatkan produk ini terus daripada saya. Hubungi saya untuk dapatkan rangkaian produk Shaklee dan pendaftaran sebagai ahli Shaklee. 


Rakan Shaklee Anda
Nur Hifzan binti Hj Muhamad Zanini (ije) 
♥ SMS/WhatsApp : 018-270 4872 
♥ FB Page: Vitamin Suci
♥ FB : Hifzan Zanini

No comments: