20 March 2015

Kenapa Kita Perlukan Protein?

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Saya doakan kita semua dikurniakan kesihatan yang baik. Hari ini saya ingin berkongsi tentang info protein yang saya dapat melalui buku yang sangat menarik. Tajuk buku tersebut ialah 'Toksin Masuk dan Toksin Keluar' tulisan pakar holistik semulajadi, Dr. Yasmeen Farouk Mohamed. 

Apa itu protein?

Protein membentuk struktur asas fizikal kita, iaitu otot, organ, kelenjar, tulang dan gigi. Komponen sintesis DNA, hormon, neurokimia dan biokimia lain termasuk yang terlibat dengan pro dan reaksi anti keradangan.

Kepentingan protein?

Protein penting untuk tumbesaran dan perkembangan. Ia membekalkan tenaga kepada tubuh dan diperlukan untuk pembuatan hormon, antibodi, enzim dan tisu. Ia juga berfungsi mengekalkan keseimbangan asid-alkali di dalam tubuh. 

Apabil protein diambil, tubuh memecahkannya kepada asid amino yang merupakan blok pembinaan bagi semua protein. Walau bagaimanapun, sebahagian asid amino tidak penting. Namun, ia tidak bermakna asid amino tidak perlu tetapi ia tidak semestinya datang daripada pemakanan kerana ia boleh disintesiskan oleh tubuh kepada asid amino lain. 

Asid amino lain dikira penting, yang juga membawa maksud tubuh tidak dapat mensintesisnya (menghasilkannya). Oleh sebab itu, ia harus diperolehi daripada makanan. ESP Shaklee mengandungi kesemua asid amino (perlu dan tidak perlu). 9 asid amino perlu tidak dapat dihaslakn oleh badan dan hanya boleh didapati melalui pemakanan harian. 

Kepentingan asid amino

Bila tubuh membina protein - membina otot, contohnya, ia memerlukan beberapa jenis asid amino bagi proses pembuatan protein tersebut. Asid amino ini mungkin datang daripada protein makanan atau daripada 'tabung' asid amino di dalam tubuh kita sendiri. 

Sekiranya kekurangan asid amino (berlaku apabila makanan harian yang diambil tidak mengandungi asid amino), pembentukan protein di dalam tubuh akan terhenti dan tubuh akan menderita sakit.

Bekalan asid amino lengkap melalui ESP


Oleh itu, asid amino protin ESP dapat memberikan kepentingan yang bermanfaat untuk kesihatan seperti berikut:
 • Awet Muda - Asid Amino amat penting untuk membina otot, kuku, rambut, darah, organ, kulit, kelenjar dan lain-lain. Pengambilan yang kerap adalah kunci kepada awet muda.
 • Baik Untuk Hormon - Kacang soya adalah satu-satunya tumbuhan yang kaya dengan isoflavines, fungsinya bersamaan dengan hormon wanita. Ia membantu merendahkan paras kolestrol, mencegah risiko osteoporosis dan sakit jantung.
 • Baik Untuk Prostat - Genistein yang terkandung dalam kacang soya terbukti keupayaannya mengekang pertumbuhan dan perebakan sel kanser. Ia memusnahkan radikal bebas di dalam sel badan sebelum menukarkan sel DNA kepada sel kanser. Ia juga sangat baik dalam pemulihan uterus, ovari, menopaus dan pembesaran prostat.
 • Kulit Remaja - Merangsang pembentukan semula kulit dan otot, mengurangkan kedutan, agen anti-penuaan, mengembalikan radian kulit dan kepejalan otot, mempercepatkan penyembuhan luka dan mengurangkan kesan parut.
 • Pembekal Tenaga - Membekal tenaga dengan segera dan meningkatkan sistem imun, maka ia baik untuk kekal bertenaga, mencegah migrain, insomnia dan tekanan.
 • Membaiki Pigmentasi - Membaiki masalah rambut seperti beruban dan rambut gugur, membaiki masalah pigmentasi, kedutan dan kesan tua.
 • Membaiki Memori - Meningkatkan kualiti ovari, vitaliti, dorongan seksual dan rangsangan.
ESP adalah produk makanan tambahan terhangat Shaklee. Ini kerana ESP Shaklee adalah sumber protein soya yang terbaik dan berkualiti tinggi. Disamping banyak manfaat yang diberikan, ESP dapat diperolehi dengan harga yang sangat berbaloi!

Anda juga boleh merujuk artikel menarik yang telah saya kongsikan dalam website ini. Antaranya:
 1. 7 Fakta Penting Memilih Protein Soya
 2. 7 Faedah dan Kebaikan ESP
 3. 8 set bajet ESP untuk pelbagai masalah kesihatan
Sepanjang bulan Mac 2015, Shaklee menawarkan 1 canister ESP percuma dengan setiap belian 6 canister ESP. Banyakkan?!
 • Boleh buat stok sendiri untuk setahun
 • Boleh hadiahkan kepada ibu, kakak, adik dan sahabat
 • Boleh kongsi beli bersama rakan dan saudara
Atau belian 2 canisters ESP dengan diskaun sebanyak 5%! Klik Promosi Hebat Shaklee Mac 2015untuk info lanjut.

   

Ingin dapatkan ESP Shaklee secara online menggunakan kad kredit / kad debit? Klik imej dibawah. 


Atau daftar keahlian Shaklee untuk penjimatan hebat

Anda juga boleh dapatkan produk ini terus daripada saya. Hubungi saya untuk dapatkan rangkaian produk Shaklee dan pendaftaran sebagai ahli Shaklee. 


Rakan Shaklee Anda
Nur Hifzan binti Hj Muhamad Zanini (ije) 
♥ SMS/WhatsApp : 018-270 4872 
♥ FB Page: Vitamin Suci
♥ FB : Hifzan Zanini

No comments: