19 April 2015

13 Fungsi Lecithin Shaklee

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Hari ini saya ingin berkongsi tentang Lecithin. Ia famous di kalangan pengguna Shaklee antaranya:
 • pemecah lemak untuk kurus
 • elak bengkak susu selepas bersalin
 • kecerdasan otak pelajar
Namun, Lecithin lebih daripada itu! Jom baca sebab rugi kalau tak baca. Lecithin murah tapi khasiat berjuta. Hee.Sekilas fakta tentang Lecithin

Lecithin itu sendiri adalah lemak. FAT? Tapi lemak baik ye. Lecithin dinamakan “pengemulsi semulajadi” kerana ia mempunyai kuasa menguraikan lemak kepada molekul lebih kecil supaya lebih senang disingkirkan dan mempunyai kesan melekat pada lemak. Dalam perkataan ringkasnya, ia menyebabkan lemak tu terapung dalam darah dan seterusnya mencegah lemak dari melekat pada dinding membran. Lecitin tak boleh dihasilkan oleh badan tetapi ianya sangat diperlukan oleh badan.

Sumber Lecithin
Lecithin boleh diperolehi melalui kuning telur, jagung, kacang soya dan tahukah anda bahawa Soybean Lecithin is the richest cholesterol-free source of lecithin. Lebih menarik, Lecithin Shaklee adalah bersumberkan dari kacang soya.

13 kelebihan Lecithin

Jadi hari ni ni saya nak share 13 kelebihan tentang Lecitin yang anda perlu tahu.
 1. Lecithin bertindak sebagai pelarut untuk kolestrol, triglycerides dan lemak-lemak yang lain. Sebab tu ia membantu mencegah penyakit-penyakit seperti tekanan darah tinggi, strok, sakit jantung dan pengerasan arteri. Malah sesetengah pakar mengesyorkan pengambilan 6000-7000mg sehari jika berhadapan dengan masalah kesihatan yang sebegini
 2. Kenapa orang yang nak kurus suka Lecithin? Sebab ia bertindak mengemulsikan lemak (ayat mudahnya memecahkan lemak). Tahukah anda bahawa Lecitin mampu membakar lemak lebih cepat jika disertakan dengan senaman yang bersesuaian. Pengambilan Lecitin 4000mg sehari pasti membuahkan hasil yang diidamkan.
 3. Lecithin memainkan peranan utama dalam penyerapan zat-zat penting dari saluran darah ke dalam sel-sel badan. Tanpa Lecitin yang mencukupi, membran sel akan mengeras dan seterusnya menyukarkan proses penyerapan. Banyak faktor seperti bahan kimia daripada persekitaran yang tercemar, bahan metal, dadah, food additives, pesticides, etc. Semuanya menyebabkan membran sel mengeras yang mana pastinya menyukarkan proses penyerapan zat. Jadi dengan cara menambahkan pengambilan Lecitin, pasti ianya keputusan yg bijak.
 4. Lecithin membantu mengurangkan atau mencegah penyakit berkaitan hati.
 5. Lecithin merupakan sebahagian dari unsur yang mengelilingi fiber saraf. Tanpanya, fungsi saraf kurang efisien. Sebab tu mereka yang menderita akibat multiple sclerosis, fibromyalgia, tekanan, PMS, dapat merasakan kesan yang positif apabila mengambil lecitin
 6. Lecithin membantu sistem imunisasi dengan membalut sel darah merah kita dan seterusnya memberi perlindungan dari serangan virus, germs, bakteria. Disamping itu, struktur lecithin itu sendiri melindungi sel dari teroksida
 7. Lecithin juga dikenali sebagai makanan otak dan saraf. Ia membantu sel otak berkembang, penting dalam transmisi saraf impuls dalam otak dan memainkan peranan dalam neuro transmitter (berkaitan short term memory). Lecitin dipercayai mampu mengurangkan atau mencegah senility (nyanyuk) atau Alzheimer’s disease. Malah sesetengah pakar menyarankan pengambilan 7000mg sehari untuk memulihkan sistem ingatan
 8. Lecithin juga dikatakan sumber hormon neurotransmitter dimana ia menggalakkan proses tidur. Kekurangan hormon ini dikatakan punca insomnia.
 9. Lecitin adalah asid lemak perlu yang penting dalam penjagaan paru-paru kerana kebolehannya mencairkan mukus dan mencegah iritasi .Dan sebab itulah ianya berguna bagi mereka yang ada alergi, hay fever, asma, bronkitis dan emphysema
 10. Lecithin bertindak sebagai pelincir bagi sendi dan membantu dalam penjagaan tisu buah pinggang dan juga sistem penghadaman.
 11. Lecithin adalah zat untuk kecantikan. Ianya perlu dalam menghasilkan rambut yg sihat, cantik berkilat, kulit yang lembut gebu dan juga dalam mencegah eczema.
 12. Lecithin diperlukan dalam penghasilan pelbagai hormon seperti epinephrine. Sebab itu ianya amat berguna dalam mengurangkan atau mencegah PMS dan gejala menopause.
 13. Lecithin bersama unsur lain digunakan untuk membuat BILE. BILE berfungsi untuk mencairkan lemak. Pengemulsian ini memudahkan penyerapan zat seperti vitamin A,D,E dan K ke dalam badan
*Sebiji Lecithin Shaklee mengandungi 530mg of Lecithin. Jadi kiralah sendiri yer brapa biji anda perlu ambil sehari. Hehe. Dapatkan produk Shaklee daripada saya dan saya akan berikan konsultasi terbaik untuk anda. 

Artikel Lecithin yang mesti anda baca!

 1. 5 sebab perlu Lecithin jika nak ramping
 2. 5 testimonial kurus selepas bersalin
 3. dan banyak lagi, klik Lecithin sekarang!


Ingin dapatkan produk Shaklee secara online menggunakan kad kredit / kad debit? Klik imej dibawah. 


Atau daftar keahlian Shaklee untuk penjimatan hebat

Anda juga boleh dapatkan produk ini terus daripada saya. Hubungi saya untuk dapatkan rangkaian produk Shaklee dan pendaftaran sebagai ahli Shaklee. 


Rakan Shaklee Anda
Nur Hifzan binti Hj Muhamad Zanini (ije) 
SMS/WhatsApp : 018-270 4872 
FB Page: Vitamin Suci
Personal FB : Hifzan Zanini

No comments: