19 August 2015

OmegaGuard : Fungsi dan kesan kekurangan Omega-3

Assalamualaikum dan salam sejahtera! Minyak ikan biasa menjadi sebutan jika dikaitkan dengan masalah keradangan (asma, eczema), jantung, IQ anak-anak.

Hari ini saya kongsikan info tentang kekurangan Omega-3 dan minyak ikan terbaik yang boleh diamalkan. 

Kepentingan Omega-3

Asid lemak Omega 3 menjadi bahagian penting untuk kesihatan yang normal, kekurangan lemak ini boleh menyebabkan beberapa masalah kesihatan.

Tubuh manusia tidak boleh menghasilkan asid lemak omega 3 sendiri (juga dikenali sebagai asid lemak n-3). Anda harus memberikan asid lemak pada tubuh anda, secara teratur melalui diet anda. 

Lemak ini memainkan peranan penting dalam pelbagai fungsi tubuh. 
 • Mereka membantu membina membran sel yang kuat dan dengan demikian mencegah kerosakan sel. 
 • Mereka mencegah pembekuan darah yang tidak perlu, pertumbuhan sel kanser, keradangan, penebalan arteri, kolesterol dan kadar trigliserida tinggi, dan obesiti.
 • Membran sel sihat membantu meningkatkan ketelapan sel yang seterusnya meningkatkan kesihatan anda dalam beberapa cara.

Fungsi dan kesan kekurangan Omega-3

Asid alfa-linolenik (ALA), asid eicosapentaenoic (EPA) dan asid docosahexaenoic (DHA) adalah tiga jenis asid lemak Omega 3 penting. Kerana asid lemak ini membantu mencegah beberapa masalah kesihatan.

Pelbagai gejala kekurangan omega 3 akan dapat dilihat, dalam kes kekurangan lemak sihat dalam diet. Lemak tersebut sangat penting bagi fungsi kognitif dan tingkah laku otak. Jadi kekurangan lemak ini boleh menyebabkan gejala seperti ketidakupayaan untuk menumpukan perhatian, ingatan buruk, perubahan 'mood' dan kemurungan.

Asid lemak Omega 3 membantu menurunkan kadar kolesterol jahat dan membantu meningkatkan kadar kolesterol baik. Kekurangaan lemak ini dalam diet boleh menunjukkan gejala yang berkaitan dengan penyakit kardiovaskular seperti degupan jantung yang tidak normal, masalah dalam peredaran darah, kesemutan atau kebas di kaki, sakit dada, penyumbatan pembuluh darah, tekanan darah tinggi , dll. 

Lemak sihat membantu mengurangkan jumlah trigliserida dalam darah. Kekurangan ini boleh menyebabkan pengumpulan plak atau gumpalan darah di arteri. Jadi gejala sebelum stroke seperti sakit kepala tiba-tiba, hilag deria rasa atau lemah secara tiba-tiba diwajah , lengan atau kaki, kesulitan dalam bercakap, dll, dapat diperhatikan. 

Kerana lemak membantu mengurangkan lemak jahat dalam tubuh, mereka membantu menjaga berat badan dan bentuk badan. Obesiti atau kelebihan berat badan dapat dilihat pada orang-orang yang tidak mengambil cukup Omega 3 dalam diet.

Sebagaimana lemak sihat membantu mengukuhkan membran sel, kekurangan lemak tersebut boleh menyebabkan kulit kering dan gatal, rambut gampang gugur dan kuku rapuh. 

Kekurangan Omega 3 boleh mengakibatkan gejala diabetes bertambah buruk seperti penglihatan kabur, melambatkan penyembuhan luka, sistem imunisasi tubuh lemah, kadar glukosa darah tinggi, penurunan berat badan, mulut kering, tekak dan mata, haus dan lapar yang berlebihan, dll.

Kekurangan asid lemak juga dapat dilihat pada pesakit arthritis seperti gejala seperti sakit sendi yang teruk, keletihan yang berlebihan, badan terasa pegal saat bangun pagi.

Kekurangan Omega 3 bagi wanita seperti mengalami senggugut, payudara lembik sebelum tempoh dan kekeringan pada faraj. Kotoran berlebihan dalam telinga, kuku tumbuh lambat, pembentukan kelemumur, buang air besar tidak teratur, kulit kusam, antara beberapa gejala yang sering kelihatan jika kekurangan Omega 3.

Sumber Omega 3 terbaik

Kelebihan Omega 3 dalam OmegaGuard Shaklee1. Minyak Omega 3 dalam Omega Guard Shaklee diesktrak dari ikan laut dalam dan berair sejuk (sardin, mackerel, herring dan anchovies)
2. Tidak dihasilkan dari minyak hati ikan yang mengandungi toksik.
3. Omega 3 dalam OmegaGuard Shaklee mengandungi 3 kali lebih tumpat dari ketumpatan minyak hati ikan.
4. Sangat berbeza daripada produk omega 3 di pasaran kerana OmegaGuard Shaklee satu- satunya minyak ikan omega 3 paling tulen, lengkap dengan 7 jenis asid lemak omega 3 semulajadi termasuk EPA, DHA dan ALA.
5. 1 kapsul OmegaGuard Shaklee membekalkan 905mg asid lemak omega 3, EPA dan DHA.
6. OmegaGuard Shaklee dihasilkan daripada kaedah ultratulen bergred farmaseutikal berteknologi terkini

7. Kaedah utlratulen adalah proses penyulingan proprietari 3 molekul untuk mengektrask omega 3 yang tulen dan menyingkirkan bahan berbahaya seperti plumbum, merkuri, arsenik, kadmium, dioksin, dan PCB.

Berminat untuk dapatkan OmegaGuard? Ayuh hubungi saya.

JAMINAN KAMI

Shaklee merupakan suplemen semulajadi dan memegang piagam
 • Selamat (sijil Halal dan kelulusan KKM)
 • Semulajadi
 • Berkesan
 • Piagam ini telah diikrarkan semenjak lebih 50 tahun lalu, dan kini masih teguh berpegang padanya.
 • Shaklee Difference: Always Safe, Always Works, Always Green.

MENGAPA SAYA?

Saya merupakan pengedar Shaklee yang jujur dan amanah, serta lebih mementingkan kesihatan anda. Hubungi saya agar saya boleh bantu anda dan keluarga anda lebih sihat. Saya juga akan menyediakan jadual pengambilan vitamin dan konsultansi percuma berkaitan produk Shaklee yang sesuai untuk anda.

PENGHANTARAN

Anda boleh memilih untuk COD. COD boleh diadakan di sekitar Kluang. Pos juga boleh diatur ke seluruh dunia samada menggunakan khidmat Poslaju, City-Link, GDex atau lain-lain yang bersesuaian dengan lokasi anda. Tempoh normal untuk penghantaran ialah 1-5 hari bekerja.

PEMBAYARAN

Pembayaran boleh dibuat menggunakan akaun Maybank, CIMB, Bank Simpanan Nasional , Bank Islam atau Western Union jika anda tinggal di luar negara.

SAYA NAK BELI SET SHAKLEE!

Untuk mendapatkannya, anda mempunyai beberapa pilihan:
 • belian online dengan menggunakan kad debit atau kad kredit
 • belian di cawangan Shaklee terdekat (ID: 933 313)
 • hubungi saya di talian WhatsApp / Telegram 018 270 4872 (Hifzan Zanini) untuk sebarang bantuan

Untuk ketahui Promosi Bulan Ini, klik pada link.

Untuk pembelian produk Shaklee secara online menggunakan kad kredit / kad debit? Klik imej dibawah.

 

Atau daftar keahlian Shaklee untuk penjimatan hebat

 

Anda juga boleh dapatkan produk ini terus daripada saya. Hubungi saya untuk dapatkan rangkaian produk Shaklee dengan konsultasi percuma atau pendaftaran sebagai ahli Shaklee.

 

Rakan Shaklee Anda
Nur Hifzan binti Hj Muhamad Zanini (ije)
SMS/WhatsApp : 018-270 4872

FB Page: Vitamin Suci

1 comment: